Belçika, 22 milyar avroyla rekor seviyede tahvil ihraç ettiAta Ufuk Seker

Belçika, 22 milyar avroyla rekor seviyede tahvil ihraç ettiAta Ufuk Seker

BRÜKSEL (AA) - Belçika hükümeti, ülkede faaliyet gösteren bankalarin mevduat faiz oranlarini düsük tutmalari nedeniyle banka faizlerinin çok üzerinde getiriye sahip 1 yil vadeli devlet tahvili ihraciyla yaklasik 22 milyar avro topladi.

Belçika Federal Borç Ajansi, 4 Eylül 2024'te yüzde 3,30 kupon deger tasiyan 1 yillik devlet tahvili ihracinin 21 milyar 896 milyon avroya ulastigini açikladi.

Bunun simdiye kadarki en basarili devlet tahvili ihraci olduguna isaret edilen açiklamada, bundan önce en yüksek ihracin 5,7 milyar avro ile 2011 yilinda gerçeklestirildigi belirtildi.

Belçika hükümeti, uzun süredir ülkedeki bankalarin mevduat faizlerini yükseltmelerini istiyordu.

Bankalarin bu konuda yeterli adim atmamalari üzerine hükümet bankalarin mevduat sahiplerine sundugu düsük faizlere karsi yüksek getirili tahvil ihraç edilecegini açiklamisti.

Bu çerçevede, 1 yillik devlet tahvilinin brüt faizi yüzde 3,30 hesaplanmis, getiri vergiler sonrasinda yüzde 2,81 olarak tespit edilmisti.

24 Agustos-1 Eylül tarihleri arasinda ihraç edilen tahvillere yaklasik 22 milyar avroluk talep geldi.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Temmuz 2022'den beri, yüksek enflasyona karsi ana faiz oranlarini art arda 9 defa yükselterek toplamda 425 baz puan artirdi.

Böylece, Avro Bölgesi'nde mevduat faizi avro para biriminin dolasima girmesinden beri en yüksek seviyeye ulasti.

Halihazirda, ECB'nin refinansman faizi yüzde 4,25, mevduat faizi yüzde 3,75 ve marjinal fonlama faizi de yüzde 4,50 seviyesinde bulunuyor.

Buna ragmen Belçika bankalari tasarruf mevduatlarina genellikle yüzde 1 civarinda yillik faiz uyguluyor. Bu durum mevduat sahipleri ve hükümet tarafindan sert biçimde elestiriliyor.