Bakan Yanik, BM'ye Türkiye'nin yaslilik alanindaki beyanini sunduAyse Sensoy Boztepe

Bakan Yanik, BM'ye Türkiye'nin yaslilik alanindaki beyanini sunduAyse Sensoy Boztepe

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Birlesmis Milletler (BM) Yaslanma Açik-Uçlu Çalisma Grubu'nun 13'üncü oturumuna video mesajla katilarak, yaslilik alaninda ülke beyanini sundu.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, BM Genel Kurulu tarafindan yaslilara yönelik mevcut uluslararasi insan haklari çerçevesini degerlendirmek ve bu çerçeve kapsaminda olasi bosluklari tespit ederek bunlara yönelik uygun araç ve önlemlerin göz önünde bulundurulmasi amaciyla olusturulan Yaslanma Açik-Uçlu Çalisma Grubu'nun bu yil 13'üncü oturumu 3-6 Nisan'da gerçeklesti.

New York'ta BM Genel Merkezi'nde düzenlenen ve her yil "Yasli Bireylerin Insan Haklarinin Korunmasinin Güçlendirilmesi" ana temasi çerçevesinde farkli alt basliklarla düzenlenen oturumun odak konulari, bu yil "Saglik ve Saglik Hizmetlerine Erisim Hakki" ile "Sosyal Içerme" olarak belirlendi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Yaslanma Açik-Uçlu Çalisma Grubu'nun 13'üncü oturumuna video mesajla katilarak, yaslilik alaninda ülke beyanini sundu.

- "Yaslanma Vizyon Belgesi ve Eylem Plani" yayinlanacak

Bakan Yanik, konusmasinda, Türkiye'deki yasli nüfusun son 5 yil içinde yüzde 22,6 oraninda artis gösterdigini belirterek, bu kapsamda yasliliga iliskin politika ve hizmetlerin bu demografik dönüsüm sürecinin beraberinde getirdigi gereksinimlerle uyumlu olarak gelistirildigini bildirdi.

Türkiye'nin afet ve insani bakimdan acil durumlar dahil olmak üzere öncelikli yaklasiminin sürdürülebilir kalkinma yolunda kimseyi geride birakmadan, yasli bireyler tarafindan yaslilik sürecinin aktif ve saglikli yaslanma çerçevesinde geçirilmesi oldugunu anlatan Yanik, aktif ve saglikli yaslanma perspektifi ile yasli bireylerin haklarini güçlendirmek amaciyla yaslilik alaninda politika ve hizmetleri yönlendirmek için "Yaslanma Vizyon Belgesi ve Eylem Plani"nin hazirlandigini, bu ayin sonunda yayinlanmasinin planlandigini bildirdi.

"Yaslilarin Hayatin Çesitli Alanlarinda Yasadiklari Sorunlarin Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirmasi Komisyonu Raporu"nun subat ayinda yayinlandigini hatirlatan Yanik, kanita dayali politikalarin gelistirilmesi amaciyla yaslilik alaninda ilk arastirma olan "Türkiye Yasli Profili Arastirmasi" çalismalarinin ise yürütüldügünü belirtti.

- "Yaslilik alaninda uluslararasi deneyim paylasimina ve isbirligine önem veriyoruz"

Bakan Yanik, Türkiye'de hiçbir ayrim gözetmeksizin tüm yasli bireylerin karsilanabilir ve kaliteli saglik ve bakim hizmetlerine erisiminin saglandigini vurgulayarak, bunun yani sira yaslilarin toplumsal hayata katilimini desteklemek için dijital ve finansal okuryazarlik egitimleri, bagimsiz yasamin güçlendirilmesine yönelik destek teknolojileri, yas dostu ve erisilebilir ortamlar, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde indirim veya muafiyet ile ücretsiz seyahat hakki gibi çesitli politika ve hizmetlerin sunuldugunu aktardi.

Bakan Yanik, beyaninda sunlari kaydetti:

"BM Yaslanma Daimi Çalisma Grubu Bürosunda temsil edilen 8 üye devletten biri olarak, yaslilik alaninda uluslararasi deneyim paylasimi ve isbirligine büyük önem veriyoruz. Yasli bireylerin insan haklarinin gerçeklestirilmesinde ilerlemeye katkida bulunacak, yasal olarak baglayici nitelikte bir belge olacak 'Yasli Bireylerin Haklari Sözlesmesi'ne iliskin deneyim ve görüs alisverisinde bulunmaya istekli oldugumuzu belirtmek isteriz."