Bakan Varank, "Sektör Kampüste Programi" tanitiminda konustu:Zeynep Canli- "Ögrencilerimiz sistem mühendisliginden siber güvenlige, blokzincirden kuantum hesaplamaya, Java'dan uygulamali dogal dil islemeye kadar 36 farkli baslikta en güncel egitimleri aliyorlar" - "IMECE yarin yörüngesine firlatilirken özel sektör tarafindan gelistirilen küp uydular da ona eslik edecek. Connecta T2.1, Kiliçsat ve AKUP küp uydulari da IMECE'yle uzaya firlatilacak" - "Tek seferde Türkiye'den 4 farkli uyduyu uzaya

Bakan Varank, "Sektör Kampüste Programi" tanitiminda konustu:Zeynep Canli- "Ögrencilerimiz sistem mühendisliginden siber güvenlige, blokzincirden kuantum hesaplamaya, Java'dan uygulamali dogal dil islemeye kadar 36 farkli baslikta en güncel egitimleri aliyorlar"
- "IMECE yarin yörüngesine firlatilirken özel sektör tarafindan gelistirilen küp uydular da ona eslik edecek. Connecta T2.1, Kiliçsat ve AKUP küp uydulari da IMECE'yle uzaya firlatilacak"
- "Tek seferde Türkiye'den 4 farkli uyduyu uzaya

ANKARA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, is dünyasiyla üniversiteleri bulusturan "Sektör Kampüste Programi" ile ögrencilere siber güvenlikten kuantum hesaplamaya kadar 36 farkli baslikta güncel egitimler verilecegini, ardindan ögrencilerin istihdamiyla ilgili hem bakanlik hem de paydas kurumlarin devrede olacagini kaydetti.

Varank, Cumhurbaskanligi Külliyesi Millet Kütüphanesi'nde gerçeklestirilen "Sektör Kampüste Programi Tanitim Töreni"nde, programin teknoloji ekosistemindeki gelismeleri ögrencilerle bulusturacagina ve gelecekte yetismis insan kaynagi kapasitesini ciddi oranda artiracagina inandigini söyledi.

Son yillarda hizini giderek artiran teknolojik dönüsümün hem kisisel hem de profesyonel hayati her alaninda etkiledigini belirten Varank, gündemdeki yapay zeka teknolojisi ChatGPT'ten örnek verdi.

Bakan Varank, söz konusu sohbet robotunun neredeyse bir insan gerçekliginde iletisim kurabildigini ve birçok arama motorunun yaptigi isi çok daha kolay, çok daha kullanici dostu bir sekilde yapabildigini belirterek, bazi üniversite hocalarinin, ögrencilerin makalelerini dahi bu teknoloji üzerinden yazdirmasi sebebiyle ChatGPT'den sikayetçi oldugunu anlatti.

Giderek büyüyen, gelisen ve dönüsen teknolojilerin oldugu bir çagda, handikaplarina ragmen yasanan dönüsümlere uyum saglamanin önemine isaret eden Varank, "Farkli ve yeni yetkinliklere sahip insan kaynagina olan ihtiyaç her geçen gün artiyor. Bu manada özel sektör ile üniversitelerin isbirligi çok daha önemli hale geldi." dedi.

Varank, Türkiye'yi Milli Teknoloji Hamlesi hedeflerine tasiyacak insan kaynagini yetistirmek üzere bir Milli Teknoloji Akademisi kurduklarini hatirlatarak, dijital bir ögrenme platformu olan akademi çatisi altinda açik dersler, yarismalar, yayinlar ve programlar düzenlediklerini dile getirdi.

"Sektör Kampüste Programi"nin da bu çati altinda hizmet vermeye basladigini kaydeden Varank, söyle konustu:

"Is dünyasiyla iç içe egitimleri içeren programla, özel sektör firmalari üniversitelerde kredili dersler açiyorlar. 14 hafta süren bu dersler sayesinde is dünyasindaki bilgi ve tecrübe bizzat özel sektörde çalisan profesyoneller eliyle ögrencilerimize ulastirilmis oluyor. 2022 güz döneminde bu yenilikçi egitim modelinin ilk uygulamasini Kariyer.net firmasiyla Ankara Üniversitesi, Turkcell ve Cezeri firmalariyla Atatürk Üniversitesi isbirligi ile gerçeklestirdik. Alaninin en iyisi profesyoneller tarafindan verilen 'Büyük Veri Analitigi', 'Yapay Zekaya Giris' ve 'Bilgisayar Aglari' dersleri basariyla tamamlandi. Hem ögrencilerimiz hem firmalarimiz bu isten çok memnun kaldi. 2023 bahar döneminde de 20 paydas üniversite ve 20 paydas sirket isbirliginde yeni egitimleri baslattik. Verilen derslere baktiginizda inanin 'sunu unutmuslar' diyebileceginiz bir baslik yok. Ögrencilerimiz sistem mühendisliginden siber güvenlige, blokzincirden kuantum hesaplamaya, Java'dan uygulamali dogal dil islemeye kadar 36 farkli baslikta en güncel egitimleri aliyorlar. Su ana kadar ulastigimiz 1500 ögrenci egitimlerin ardindan staj imkani da yakalayacak. Daha sonra da bu ögrencilerin istihdamiyla ilgili hem biz hem paydas kurumlarimiz devrede olacak."

- Tek seferde 4 farkli uydu firlatilacak

Sektör Kampüste Programi'nin yenilikçi ve dinamik egitim modeliyle öne çikarak, insan kaynaginin dönüsümüne öncülük edecegini belirten Varank, "TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil size online ders vermek istese bunu almaz misiniz? Selçuk Bayraktar online bir ders açsa ve ögrencilerle bulusmak istese buna sadece ögrenciler degil diger profesyoneller bile katilmak ister. Insallah bu isin güzel neticelerini hep birlikte yasayacagiz." ifadelerini kullandi.

Milli Teknoloji Hamlesi rehberliginde sanayi ve teknolojide yakalayacaklari basarilarin Türkiye açisindan hayati önemde oldugunun bilinciyle siki bir sekilde çalistiklarini vurgulayan Varank, hedeflerinin Türkiye Yüzyili'nda, dünyada teknolojinin öncüsü ülkeler arasina girmek oldugunun altini çizdi.

Son 21 yilda bu hedefe ulasmak için çok önemli altyapi yatirimlari yaptiklarina deginen Varank, Türkiye'nin dört bir tarafini sanayi bölgeleriyle, teknokentlerle, arastirma altyapilari ile donattiklarini vurguladi.

Varank, "Verdigimiz destekler, yaptigimiz yatirimlar sayesinde, AR-GE harcamalarinin milli gelire orani binde 5'lerden yüzde 1,4'e ulasti. Tam zaman esdeger arastirmaci sayimiz 21 yilda 29 binden 222 bine yükseldi. Bütün bu gelismeler sayesinde Türkiye artik kendi SIHA'larini, kendi seyir füzelerini, kendi savas gemilerini üretir hale geldi. Cumhurbaskani'miz liderliginde vatandaslarimizin 60 yillik hayali olan yerli ve milli otomobilimiz Togg'u gerçege dönüstürebildik." degerlendirmesini yapti.

Türkiye'nin uzay çalismalarinda önemli bir kilometre tasi olan IMECE'yi de yarin yörüngesine ugurlayacaklarini bildiren Bakan Varank, uydunun savunma, afet yönetimi, çevre ve sehircilik, tarim ve orman alanlarinda hizmet verecegini bildirdi.

Mustafa Varank, IMECE'nin ayni zamanda Türk ordusunun "uzaydaki gözü" olacagini belirterek, söyle devam etti:

"Ülkemizin metre alti yüksek çözünürlüge sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu IMECE ile dünyanin her tarafindan görüntü elde edebilecegiz. IMECE'nin elektro-optik kamerasindan yönlendirilebilir antenine, elektrikli itki motorundan günes algilayicisina kadar birçok ekipmani Türk mühendisler tarafinda tasarlanip üretildi. IMECE yarin yörüngesine firlatilirken özel sektör tarafindan gelistirilen küp uydular da ona eslik edecek. Connecta T2.1, Kiliçsat ve AKUP küp uydulari da IMECE'yle birlikte uzaya firlatilacak. Tek seferde Türkiye'den 4 farkli uyduyu uzaya göndermis olacagiz. Böylelikle Türkiye uzay yarisinda bir esigi daha geçmis olacak."

- "Türkiye'nin Otomobili yollarda vizir vizir dolasmaya basladi"

Son dönemde art arda gelen basarilarinin gelisen insan kaynagi gücünün bir göstergesi oldugunu söyleyen Varank, Türkiye Yüzyili'nda en büyük sermayeleri olan gençlere güvendiklerini dile getirdi.

Bakan Varank, Türkiye'nin TEKNOFEST gençligiyle 2053 ve 2071 hedeflerine ulasacagini ifade ederek, insan kaynagi noktasinda her zaman yeni adimlar atmaya çalistiklarini ve Sektör Kampüste Programi'nin da bu gayretlerden biri olarak hayata geçtigini aktardi.

Türkiye'nin Otomobili projesini ilk ilan ettikleri andan itibaren "bir kesim tarafindan olumsuz anlamda sürekli elestirildiklerini" dile getiren Varank, sözlerini söyle tamamladi:

"Fabrika seri üretime basladi ve araçlar yollara açikti. Ön siparise 177 bin basvuru oldu. Cumhurbaskani'mizin aracini teslim ettik. Bakanlarimiza resmi araçlarini teslim ettik. Türkiye'nin Otomobili yollarda vizir vizir dolasmaya basladi. Bu laflara aldiris etmiyoruz ama gençlere anlatmak istiyoruz. Sizin moralinizi bozmak isteyenlere yüz vermeyin. Türkiye olarak bir ve beraber oldukça üstesinden gelemeyecegimiz bir sey olmaz. Türkiye'nin Otomobili'ni de gözlem uydusunu da yapariz. 20 yil önce 'Türkiye IHA - SIHA gemisi yapacak' deseydim inanmazdiniz. Bugün Türk donanmasinin en büyük savas gemisini de envantere aliyoruz. Dünyada olmayan IHA ve SIHA savas gemisi konseptini dünya gündemine getiriyoruz. Gençlerimize diyoruz ki gündemi degerlendirirken vizyonlar arasindaki farki da degerlendirin, ona göre hareket edin. Insallah yolunuzu açacak isler kolayca gelisir."