Bakan Kacir, TÜBITAK Burs ve Destek Programlari Toplantisi'nda konustu:Zeynep Duyar- "TÜBITAK'in Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi ile Bilim ve Toplum Baskanliginin destek programlarinin ikinci çagrilarini açtik" - "Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi'nda proje yöneticisine yönelik aylik burs miktarini 46 bin 310 liradan 90 bin liraya çikardik. Uluslararasi Genç Arastirmacilar Programi'nda ise bu tutari 36 bin 385 liradan 70 bin liraya güncelledik"

Bakan Kacir, TÜBITAK Burs ve Destek Programlari Toplantisi'nda konustu:Zeynep Duyar- "TÜBITAK'in Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi ile Bilim ve Toplum Baskanliginin destek programlarinin ikinci çagrilarini açtik"
- "Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi'nda proje yöneticisine yönelik aylik burs miktarini 46 bin 310 liradan 90 bin liraya çikardik. Uluslararasi Genç Arastirmacilar Programi'nda ise bu tutari 36 bin 385 liradan 70 bin liraya güncelledik"

IZMIR (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mehmet Fatih Kacir, TÜBITAK Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi (BIDEB) ve Bilim ve Toplum Baskanliginca (BITO) ögrencileri, arastirmacilari, bilim insanlarini ve sanayicileri ilgilendiren destek programlarinin ikinci çagrilarinin açildigini duyurdu.

Kacir, Anadolu Ajansinin 9. kez global iletisim ortagi oldugu, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3 Vakfi) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde Izmir Çigli Havaalani'nda gerçeklestirilen, dünyanin en büyük uzay, havacilik ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te, TÜBITAK Burs ve Destek Programlari Toplantisi'nin açilisinda konustu.

Bakan Kacir, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde, Milli Teknoloji Hamlesi dogrultusunda kritik teknolojileri yerli ve milli gelistirme, yüksek teknoloji alanlarinda rekabetçi ürün ve hizmetler sunma, özgün ve yenilikçi üretimle küresel deger zincirlerindeki paylarini artirmanin en önemli hedefleri oldugunu söyledi.

Bunlarin gerçeklesmesi noktasinda bilim, teknoloji ve yenilik alaninda çigir açacak nitelikli insan kaynaginin basrolde oldugunu vurgulayan Kacir, TÜBITAK'in çalismalarinda beseri sermayenin en önemli unsuru olan gelecegin teknoloji girisimcilerini dünya sahnesine hazirladiklarini aktardi.

Kacir, bu dogrultuda TÜBITAK BIDEB ve BITO tarafindan verilen, ögrencileri, arastirmacilari, bilim insanlarini ve sanayicileri ilgilendiren destek programlarina ve etkinliklere iliskin gelismeleri paylasti.

- "51 binden fazla proje destek almaya hak kazandi"

Geçen yil düzenledikleri bilim söylesilerine, ögrenci ve bilim insanlarinin rekor katilim gösterdigini belirten Kacir, önceki yillara kiyasla ev sahipligi yapmak isteyen okul ve kurumlarin sayisinin 5, konusmaci olmak isteyen bilim insani sayisinin da 4 kat arttigini bildirdi.

Kacir, 31 Mayis 2024'e kadar gerçeklestirilecek 5 bini askin bilim söylesisiyle, bilim insanlarinin yüzbinlerce gençle deneyimlerini paylasacagini, bu egitim ögretim yilinda da ortaokul ve lise seviyesindeki 81 ilden milyonlarca ögrenciyi TÜBITAK Bilim Fuarlari Destekleme Programi ile bilimle bulusturmaya devam edeceklerini söyledi.

10. Bilim Fuarlari çagrilarinin, bilim, teknoloji ve yenilik ekosisteminde yer alan öncelikli alanlar dogrultusunda 133 binden fazla proje basvurusuyla büyük ilgi gördügünü aktaran Kacir, "Degerlendirmeler neticesinde 81 ilimiz 613 ilçemiz ve pek çok ortaokul ve lise ögrencimizin hazirladigi 51 binden fazla proje destek almaya hak kazandi." ifadelerini kullandi.

Kacir, üniversite ögrencisi gençlerin arastirma projesi hazirlama, yürütme ve yönetme kültürü kazanmalarini saglamak üzere, Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri Destekleme Programi ile Üniversite Ögrencileri Sanayiye Yönelik Arastirma Projeleri Destekleme Programi'ni TÜBITAK eliyle yürüttüklerini kaydetti.

Bugün sonuçlarini açikladiklari Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri Destekleme Programi'na 188 üniversiteden 9 bin 334 proje basvurusu aldiklarini belirten Kacir, söyle devam etti:

"2023 yili ilk çagrisinda basvurularin yüzde 55'ini destekledik ve 181 üniversiteden 5 bin 165 ögrencimize 31 milyon lira destek verdik. Üniversite Ögrencileri Sanayiye Yönelik Arastirma Projeleri Destekleme Programi 2023 yili ilk çagrisinda aldigimiz 82 üniversiteden 450 proje basvurusundan, 69 üniversiteden 270 ögrencimizin projesine destek verdik. Yeni basvuruda bulunmak isteyen ögrencilerimiz için Üniversite Ögrencileri Arastirma Projeleri Programi'ni yeniden bugün çagriya çikiyoruz. Bu ikinci çagriyla üniversite ögrencilerimizin yogun katiliminin bir kez daha gerçeklesecegine inaniyorum."

- "STAR programinda yeni çagriya çikiyoruz"

Kacir, lisans ögrencilerinin arastirma tecrübesi edinmesine yönelik de Stajyer Arastirmaci Burs Programi STAR ile bugüne kadar 6 binden fazla ögrenciyi desteklediklerini vurgulayarak, simdi yeni çagriya çiktiklarini kaydetti.

Bu yil en az 1500 lisans ögrencisini arastirma projelerine dahil etmeyi hedeflediklerini vurgulayan Kacir, "Sanayi Doktora Programi'miz ile sanayimize nitelikli insan kaynagimizi üniversite-sanayi isbirligiyle yetistiriyor, yapay zekadan bilgi güvenligine, biyoteknolojik ilaçtan enerji depolamaya, genis banttan otomasyona kadar pek çok alanda doktora ögrencisini destekliyoruz. Yürürlükte olan projelerde 520 bursiyerimiz aktif görev yapiyor." bilgilerini paylasti.

- "21 ülkeden 194 üst düzey arastirmaciyi Türkiye'ye kazandirdik"

Bugün itibariyla Yurt Içi Doktora Sonrasi, Yurt Disi Doktora Sirasi ve Yurt Disi Doktora Sonrasi arastirma programlarinin 2023 yili ikinci çagrilarini basvuruya açtiklarini dile getiren Kacir, gerekli gördükleri destek kapsamlarini güncelleyerek genislettiklerini bildirdi.

Bakan Kacir, Yurt Içi Doktora Sonrasi Arastirma Burs Programlari'na basvuran 78 arastirmaciyi, Yurt Disi Doktora Sirasi Arastirma Burs Programi ile 43 farkli ülkede arastirma yapmak üzere 55 farkli üniversiteden 195 doktora ögrencisini, Yurt Disi Doktora Sonrasi Arastirma Burs Programi ile 37 farkli ülkede arastirma yapmak üzere 414 arastirmaciyi desteklediklerini söyledi.

Kacir, 2018 yilinda baslattiklari Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi ile uluslararasi camiadaki öncü bilim insanlarina çalismalarini Türkiye'de sürdürmeleri çagrisinda bulunduklarini ve 21 ülkeden 194 üst düzey arastirmaciyi ülkeye kazandirdiklarini aktardi.

Ayrica program kapsaminda desteklenen bilim insanlarinin her birinin projelerinde 5 yüksek lisans ve doktora ögrencisi yetistirdigini belirten Kacir, "Yaptiklari çalismalarla patent almaya baslayan lider arastirmacilar, ekiplerine dahil ettikleri 1000'e yakin genç arastirmaciyla ülkemizin arastirma ekosistemini zenginlestiriyor. Bizler de bu projeleri, bugüne kadar yaklasik 512 milyon lirayla destekledik." diye konustu.

Türkiye'de ikamet eden yetkin bilim insanlarini Ulusal Lider Arastirmacilar Programi ile desteklediklerini dile getiren Kacir, sunlari kaydetti:

"Bugüne kadar bu programdan 82 arastirmacimiz faydalandi. Ayrica destekledigimiz arastirmacilar proje ekibine ögrencileri de dahil ederek nitelikli insan kaynaginin yetistirilmesine katki sagladilar. Yurt sathinda insan kaynagimiza deger verdigimiz gibi, yurt disinda da kiymetli çalismalar yürüten parlak zihinleri ülkemize kazandiriyoruz. Uluslararasi Lider Arastirmacilar Programi'nda proje yöneticisine yönelik aylik burs miktarini 46 bin 310 liradan 90 bin liraya çikardik. Uluslararasi Genç Arastirmacilar Programi'nda ise bu tutari 36 bin 385 liradan 70 bin liraya güncelledik."