Bakan Dönmez: "Sayin Cumhurbaskani'miz bir müjde daha verecek, o da petrolle ilgili olacak"Deniz Açik,Emrah Yasar,Muhsin Arslan

Bakan Dönmez: "Sayin Cumhurbaskani'miz bir müjde daha verecek, o da petrolle ilgili olacak"Deniz Açik,Emrah Yasar,Muhsin Arslan

BILECIK (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, "Sayin Cumhurbaskani'miz bir müjde daha verecek, o da petrolle ilgili olacak. Konya mitinginde insallah Sayin Cumhurbaskani'miz yine son yillarin en büyük kesiflerinden birisinin müjdesini verecek." dedi.

Bilecik'in Bozüyük ilçesi Yeni Mahallesi Ismet Inönü Caddesi'ndeki Seçim Koordinasyon Merkezi'nde vatandaslara hitap eden Dönmez, Cumhur Ittifaki'nin önceki seçimlerde oldugu gibi 14 Mayis'ta da zaferle çikacagina inandigini söyledi.

AK Parti hükümetlerinin enerjiden ulastirmaya, egitimden sagliga, sanayiden tarima kadar altyapi eksikliginin büyük oranda tamamladigini vurgulayan Dönmez, "Simdi artik Türkiye Yüzyili'na bu altyapi eksikliklerini tamamlamis bir sekilde giriyoruz. Insallah Türkiye Yüzyili'ni hep birlikte insa edecegiz, birlikte imar edecegiz. Bir hedefimiz vardi; dünyanin en gelismis 10 ekonomisi arasina girmek. Bu hedefimize ulasmak için 2023, 14 Mayis seçimleri bir dönüm noktasi olacak." diye konustu.

Bakan Dönmez, enerjide disa bagimliligi azaltmak için özellikle son yillarda yogun bir arama- arastirma faaliyetine giristiklerini dile getirdi.

2020 yilinda Karadeniz'de dünyadaki en büyük kesif olarak tarihe geçecek bir dogal gaz rezervi kesfini gerçeklestirdiklerini animsatan Dönmez, söyle devam etti:

"2,5 yil gibi kisa bir süre geçmesine ragmen dünyada hiçbir ülkenin basaramadigi bir projeyi çok kisa bir süre içinde hayata geçirdik. Ramazan ayinin son günü, arife günü de bildiginiz gibi o dogal gazi karada yaktik. Mayis ayi itibariyla da insallah milletimizin hizmetinde olacak. Sayin Cumhurbaskani'miz törenden önce benimle de görüstügünde 'Simdi bu kesif elbette büyük kesif ama milletimize bunun yansimasi lazim' dedi. Biz de dedik 'Efendim söyle bir hazirligimiz var. Müsaade ederseniz konutlarda kullanilan, mutfakta kullanilan gazi bir yil süreyle bedava verebiliriz, hediye edebiliriz insanimiza.' O da dedi ki 'Bu yetmez. Hemen de yansimasi lazim. Yarin degil hemen simdi. Bir ayda bütün tüketimlerimizi vatandaslarimiza hediye edelim, bedavaya verelim' dedi. Onun üzerine de biliyorsunuz kararlarimizi aldik. Dün Resmi Gazete'de çikti. Bu ay gelecek faturalarinizda evet tüketim degerini, tüketim bedelini göreceksiniz ama son satirda ödenecek bedeli 'sifir' olarak göreceksiniz. Bunun vatandasimiza hizmetimizin bir göstergesi olarak algilanmasini arzu ediyoruz."

- "Karadeniz'de ve karada ilave kesifler yapacagimiza inaniyoruz"

Fatih Dönmez, "Sayin Cumhurbaskani'miz bir müjde daha verecek, o da petrolle ilgili olacak. Konya mitinginde insallah Sayin Cumhurbaskani'miz yine son yillarin en büyük kesiflerinden birisinin müjdesini verecek." ifadesini kullandi.

Daha önce terör nedeniyle girilemeyen alanlarda artik karis karis petrol ve dogal gaz aradiklarini aktaran Dönmez, sunlari dile getirdi:

"Evet, Türkiye enerjide disa bagimli bir ülke. Kullandigimiz enerjinin neredeyse yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Sadece geçtigimiz yil basta petrol ve dogal gaz olmak üzere yaklasik 95 milyar dolar bir fatura ödedik yurt disina. Bunu azaltmanin yolu da aramaktan geçiyor. Biliyorsunuz bulanlar ancak arayanlar ama her arayan da bulamiyor, nasip isi. Simdi ekibimiz bu ise odaklandi. Gece gündüz demeden sahada karis karis hem karada hem de denizde aramalarini yogunlastirdi. Biz önümüzdeki aylarda ve yillarda da insallah hem Karadeniz'de hem de karada ilave kesifler yapacagimiza inaniyoruz."

Dönmez, bugün hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nin en büyük günes santrallerinden birinin açilis törenine katilacagi bilgisini verdi.

Bu tesisin özelliklerine deginen Dönmez, sözlerini söyle sürdürdü:

"Avrupa'nin en büyük günes santralini Konya Karapinar'da açiyoruz. 1000 megavatlik bir tesisten bahsediyoruz. Yaklasik 1 milyar dolarlik bir yatirim. Ama buradaki tesisin bir özelligi de su: Orada kullanilan malzemelerin büyük bir kismi basta günes paneli olmak üzere Türkiye'de üretildi. Geçmiste bu ekipmanlari da ithal ediyorduk. Evet rüzgar, günes, su. Bizim, kaynak itibariyla ama o kaynaklari elektrige dönüstürecek ekipmanda disa bagliydik. Baska bir ifadeyle teknolojide disa bagimliydik. Simdi artik günes panellerini kendimiz üretiyoruz. Sadece ülkemizde kullanilanlari degil yurt disinda da basta Avrupa, Orta Dogu, Orta Asya olmak üzere birçok pazarlara da artik günes paneli üretip gönderebiliyoruz. Rüzgar kanadi, rüzgar ekipmanlari gönderebiliyoruz. Tipki IHA'da, SIHA'da, Togg'da, TCG Anadolu'da nasil yerli ve milli sanayi olusturduysak enerjide de yerli ve milli sanayide ciddi atilimlar yapiyoruz. Bundan sonra bu hamlelerimiz, ürünlerimiz, teknolojimiz geliserek büyüyecek."

- "Üç bes oy ugruna Kandil ile masaya oturmaktan da çekinmeyen bir kesim var"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, sehir ve devlet hastanelerinin adeta 5 yildizli otel konforuna sahip hale geldigini belirtti.

Eskiden hastanelerde muayene olmak için günlerce sirada beklendigini kaydeden Dönmez, söyle konustu:

"Film veya tomografi çektireceksiniz, 3-6 ay sonraya gün veriyorlardi. Ameliyat olacaksaniz yine 3-6 ay sonraya gün aliyordunuz. O tarihe kadar hayatta kaldiysaniz ne ala. Geçenlerde Eskisehir'de muhtarlarla bir toplanti yapiyoruz. Muhtarin birisi dedi ki 'Ben çocugumu hastaneden kaçirmak zorunda kaldim. 2000 yilinda olan bir hadise. Esim dogum yapti. Paramiz yoktu. Kendi çocugumu hastaneden kaçirmak zorunda kaldim.' Bugün gidiyorsunuz kapida karsiliyorlar. Ihtiyaç varsa evinize kadar götürüyorlar. Ilacinizi herhangi bir eczaneye gidip alabiliyorsunuz. Simdi birileri de kalkmis, bunlari karalamak için elinden geleni yapiyor. Üç bes oy ugruna Kandil ile masaya oturmaktan da çekinmeyen bir kesim var. Türk bayraginin altinda Istiklal Marsi'ni okuyamayanlarla bizim isimiz yok. Bunu vatandasimiz da her yerde görüyor zaten. Biz bugün aslinda projelerimizde, vaatlerimizle yarismak isterdik ama konu bambaska bir noktaya gitti. Zaten o alanda bizimle yarisacak herhangi bir önerileri, projeleri de yok. Hepsi hayalden ibaret. Ama bugün konu artik vatan, millet, devlet ve bayrak olmus durumda. Ben de vatandasimizin vatanina, milletine, bayragina, devletine bir kez daha sahip çikacagina inaniyorum."

Ilçedeki pazar yerinde esnaf ve vatandaslarla sohbet eden Bakan Dönmez'e, AK Parti Bilecik Il Baskani Serkan Yildirim, Bilecik milletvekili adaylari Halil Eldemir ve Hüsnü Ersoy ile partililer eslik etti.