BM karar taslaginda Taliban yönetimi kadin ve kizlara yönelik yasaklari geri almaya çagrildiMehmet Alaca

BM karar taslaginda Taliban yönetimi kadin ve kizlara yönelik yasaklari geri almaya çagrildiMehmet Alaca

BIRLESMIS MILLETLER (AA) - Birlesmis Milletler (BM), Afganistan'daki Taliban yönetimini kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik giderek artan sert kisitlamalari hizla geri almaya çagirdi ve kadinlarin BM ile çalismasina yasak getirmesini kinadi.

BM'nin bugün Güvenlik Konseyi'nde oylanmasi beklenen karar taslaginda kadinlarin Afgan toplumundaki "vazgeçilmez rolü" yeniden teyit edilerek Taliban'in, Afganistan'da kadin ve kiz çocuklarinin insan haklarina ve temel özgürlüklerini "erozyona ugratmasindan" derin endise duyuldugu belirtildi.

Taliban'in egitime, istihdama, hareket serbestisine ve kamusal hayata esit katilima erisimi hizla geri getirmeye çagrildigi taslakta BM üyesi bütün ülkelere Taliban'in kadinlara ve kiz çocuklarina yönelik politika ve uygulamalarinin "acil biçimde tersine çevrilmesi" konusunda nüfuzlarini kullanmalari önerisinde bulunuldu.

Birlesik Arap Emirlikleri ve Japonya tarafindan hazirlanan karar taslaginin bugün 15 üyeli Konsey tarafindan oylanmasi planlaniyor.

Rusya ve Çin'in çekimser kalmasi beklense de karar taslaginin onaylanmasina kesin gözüyle bakiliyor.

- Taliban'in kadin personel yasaklari

Taliban'in 15 Agustos 2021'de Afganistan yönetimine gelmesiyle ülkede kadinlarin çalismasina ve kizlarin egitim almasina yönelik ciddi kisitlamalar getirildi.

Kizlarin önce ortaokul ve liselerde, Aralik 2022'de ise üniversitelerde egitim almasi engellendi. Yine aralik ayinda Afgan kadinlarin yerel ve yabanci sivil toplum kuruluslarinda çalismasi da askiya alindi.

Ayrica, BM Afganistan Yardim Misyonu (UNAMA), Afganistan'in Nangarhar vilayetinde BM'ye bagli Afgan kadin personelin ise gitmesinin engellendigini bildirerek "Yetkililere, BM'nin kadin personeli olmadan çalisamayacagini ve hayat kurtarici yardim saglayamayacagini hatirlatmak isteriz." ifadesine yer vermisti.

Taliban, kiz ögrencilerin egitimlerine ara verme kararinin ardindan 24 Aralik 2022'de de sivil toplum kuruluslarinda (STK) kadin personel çalistirilmasini ikinci bir duyuruya kadar askiya aldi. Kadin personelin islerine son vermeyen STK'lerin lisanslarinin iptal edilecegi kaydedildi.

Bunun üzerine Save The Children, the Norwegian Refugee Council ve CARE gibi ülkedeki bazi uluslararasi yardim kuruluslari çalismalarini durdurdu. Taliban'in kararina Avrupa Birligi, BM, ABD ve birçok ülkeden tepki gösterildi.