Arjantin, Çin'e 1 milyar dolari asan ithalat ödemesini yuan ile yapacagini duyurduSinan Dogan

Arjantin, Çin'e 1 milyar dolari asan ithalat ödemesini yuan ile yapacagini duyurduSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Arjantin Ekonomi Bakani Sergio Massa, ülkesinin bu ay Çin'e 1 milyar dolari asan ithalat ödemesini yuan ile yapma konusunda Çin ile anlasmaya vardigini bildirdi.

Arjantin, Merkez Bankasi'nda yasanilan rezerv kaybini azaltmak amaciyla Çin'e borcunu ABD dolari yerine Çin yuani ile yapacagini duyurdu.

Bu arada, Çin'in Buenos Aires Büyükelçisi Zou Xiaoli ve çesitli sektörlerin temsilcileriyle görüsen Sergio Massa da Çin'e 1 milyar dolari asan ithalat ödemesini yuan ile yapma konusunda Çin ile anlasmaya vardiklarini belirtti.

Massa, ülke tarihinin en kötü kurakligi nedeniyle 15 milyar dolarlik bir kayip yasadiklarini hatirlatarak, "Rezervleri çalisir durumda ve güçlü tutma zorluguyla karsi karsiyayiz." ifadesini kullandi.

Çin ile anlasma kapsaminda, Arjantinli sirketler Çin'den nisan ayinda yaptiklari 1 milyar 70 milyon dolarlik ithalat karsiligindaki ödemeyi Çin yuani ile yapacak.

Mayis ayinda planlanan miktarin ise 790 milyon dolar civarinda olmasi bekleniyor.

Devlet Baskani Alberto Fernandez, Arjantin pezosunun serbest piyasada deger kaybetmesine deginerek, "Arjantin'de yükselen küresel bir kriz yasiyoruz, bu kesinlikle dogru. Arjantin saginin kalici bir uygulamasidir. Önce sabah söylenti yayarlar, tüm gün beklerler ve ögleden sonra döviz piyasasindan karlarini çekerler. Arjantililerin birikimlerine zarar veriyorlar" degerlendirmesinde bulundu.

Resmi rakamlara göre, Arjantin 2022'de yaptigi ithalatin yüzde 21'ini Çin'den gerçeklestirdi.

Çin Merkez Bankasi ile Arjantin Merkez Bankasi arasinda Kasim 2022'de swap anlasmasi yapilmis ve dolar yerine yuan ile ödeme yapilacagi duyurulmustu.

Alberto Fernandez'in göreve gelmesiyle Arjantin ile Çin iliskilerinde ilerleme saglanmis ve iliskiler Kovid-19 salgininda Çin'in, Arjantin'in asilara erisimine katki saglamasiyla pekismisti.

Halihazirda Çin, Arjantin'in en büyük ikinci ticaret ortagi ve en çok ihracat yaptigi ikinci ülke olarak öne çikiyor.