BM Insan Haklari Konseyinde dini nefret eylemleri ele alindiMuhammet Ikbal Arslan

BM Insan Haklari Konseyinde dini nefret eylemleri ele alindiMuhammet Ikbal Arslan

CENEVRE (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Türk, ibadet yerleri ve dini sembollere yönelik artan saldirilara karsi Insan Haklari Konseyinin yeni bir yol haritasi çizdigini ve diyalog için bugün ilk adimin atildigini söyledi.

Türk, BM Insan Haklari Konseyinin 54. Oturumu kapsaminda düzenlenen "Ayrimcilik, düsmanlik veya siddeti tesvik eden dini nefretin temel nedenleri ve insan haklari üzerindeki etkileri" baslikli interaktif diyalog oturumunda konustu.

Türk, karsilikli anlayisin anahtari olan diyalogun güven ve saygiyi da artirdigini ifade etti.

Insan Haklari Konseyinin 53/1 sayili kararini hatirlatan Türk, dünya genelinde ibadet yerlerine ve dini sembollere yönelik artan saygisizlik olaylarini derin bir endiseyle karsiladigini dile getirdi ve bu soruna çözüm bulmak için acil harekete geçilmesi çagrisinda bulundu.

Kur'an-i Kerim'e yönelik saldirilarin bazi ülkelerde devam ettigine dikkati çeken Türk, "Kur'an-i Kerim'e yönelik saygisiz ve saldirganca yakma eylemlerini, özellikle siddeti ve bölünmeyi kiskirtanlari siddetle reddediyorum." dedi.

Türk, bu saldirilar karsisinda Insan Haklar Yüksek Komiserliginin yeni bir yol haritasi çizdigini ve diyalog için bugün ilk adimin atildigini kaydederek, söyle devam etti:

"Karara iliskin yorumlarini almak üzere tüm devletlere ve diger paydaslara çagrida bulunduk. Önümüzdeki aylarda ileriye yönelik tavsiyeler üretmek amaciyla genis bir istisare sürecini kolaylastiracagiz. Özellikle yasanmis tecrübelere ve anlayisa dayali olarak görüslerinizi ve önerilen önlemleri almayi sabirsizlikla bekliyorum. Bu sürecin, ülkelerin dini nefret belasina karsi uluslararasi insan haklari hukuku dogrultusunda yasal ve kanun uygulayici çerçeveler ile saglam politikalar benimsemelerinin yani sira hesap verebilirligi saglamak amaciyla hizli bir sekilde harekete geçmeleri için bir plan saglayacagini umuyorum."

Haziran 2024'te Insan Haklari Yüksek Komiserliginin bu konudaki raporunun sunulacagini söyleyen Türk, Insan Haklari Konseyinin gelecek iki oturumda dini nefret eylemlerini daha ayrintili tartisacagini ifade etti.

Ulusal politika, yasal çerçeveler ve yasa uygulama çerçevelerindeki bosluklarin, nefret ve ayrimciligin gözden kaçmasina neden oldugunun altini çizen Türk, üye devletlerin daha fazlasini yapabilecegini ve yapmasi gerektigini vurguladi.

- "Dini nefret olaylarinin temel nedenleri ve itici güçleriyle mücadele için daha fazlasina ihtiyaç var"

Türk, "Kur'an-i Kerim yakma eylemleri ve dünya çapindaki diger pek çok dini nefret olayinin açikça gösterdigi gibi, nefretin temel nedenleri ve itici güçleriyle mücadele etmek için çok daha fazlasina ihtiyaç var. Zararli basmakalip inanislarin aktif olarak ortadan kaldirilmasina ihtiyacimiz var. Çesitliligi yücelten kamuyu bilgilendirme kampanyalari ile kapsayici ve ayrimci olmayan egitim sistemlerine ihtiyacimiz var." diye konustu.

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cenevre Temsilcisi Kemal Köprülü ve diger üye ülkelerin yetkilileri de oturuma katildi.