Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü 195 tohum çesidini tarima kazandirdiGökhan Zobar- Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek: - "Bölgemizin iklim kosullari ve hastaliklar dikkate alinarak çalismalar yapiliyor. Melezleme programi dahilinde bir çesidin gelismesi 10-12 yili bulabiliyor"

Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü 195 tohum çesidini tarima kazandirdiGökhan Zobar- Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek:
- "Bölgemizin iklim kosullari ve hastaliklar dikkate alinarak çalismalar yapiliyor. Melezleme programi dahilinde bir çesidin gelismesi 10-12 yili bulabiliyor"

EDIRNE (AA) - Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, enstitü bünyesinde yapilan islah çalismalari kapsaminda, bugüne kadar 12 farkli türde 195 yerli tohum çesidi gelistirildigini söyledi.

Doç. Dr. Tülek, AA muhabirine enstitünün 1924 yilinda Edirne Özel Idaresine bagli "Fidanlik" adiyla kuruldugunu ve zaman içinde farkli isimlerle çalismalar yürüttügünü belirtti.

Ülke tariminin ve çiftçilerin ihtiyacina göre çalismalar yaptiklarini ifade eden Tülek ,"Enstitünün, bölgesel görevleri yani sira ülkesel koordinatörlük görevleri var. Ayçiçegi, çeltik ve aspir islah çalismalarinda ülkesel koordinatörlük görevimizi sürdürüyoruz. Verimli, hastalik ve zararlilara karsi toleransli çesitlerin gelistirilmesi öncelikli amacimiz." dedi.

Tülek, kurumun köklü bir geçmise sahip oldugunu ve farkli ürün gruplarinda arastirma gelistirme çalismalari gerçeklestirdiklerini vurguladi.

- "Bir çesidin gelismesi 10-12 yili bulabiliyor"

Enstitünün deneme bahçelerinde ve laboratuvar ortaminda uzun soluklu islah çalismalari yapildigini anlatan Tülek, sunlari kaydetti:

"Enstitümüz kuruldugu günden bu yana 12 türe ait 195 tohum çesidi gelistirdi. Bugday, arpa, ayçiçegi, çeltik, aspir ve soya gibi, ülkemizde üretimi yapilan 12 türde çesitler kazandirildi. Islah çalismalari çok uzun soluklu süreci içeriyor. Bölgemizin iklim kosullari ve hastaliklar dikkate alinarak çalismalar yapiliyor. Melezleme programi dahilinde bir çesidin gelismesi 10-12 yili bulabiliyor."

Tülek, Trakya'da yetisen ayçiçeginde köse hastaliginin yaygin olmasi nedeniyle hastalik etmenlerini toplayip laboratuvar kosullarinda çalistiktan sonra hastaliklara karsi daha dayanikli çesitler gelistirdiklerini belirtti.

Verim ve kalite açisindan yüksek olan çesitleri ön plana aldiklarini vurgulayan Tülek, " Burada sanayici, üretici ve nihai olarak üreticinin isteklerini dikkate almak zorundasiniz. Yerli ve milli imkanlarla gelistirilen çesitlerimizle ihtiyaç duyulan tohumlari kendi kaynaklarimizla karsiliyoruz."dedi.

???????- "Pek çok çesidimizin üreticiler tarafindan ekimi yapiliyor"

Tülek, özellikle çeltik ve ayçiçeginde öne çikan çesitler gelistirdiklerine dikkati çekti.

Enstitüde gelistirilen çesitlerin yaygin sekilde ekildigini aktaran Tülek, "Çeltikte Osmancik çesidi basta olmak üzere pek çok çesidimizin üreticiler tarafindan ekimi yapiliyor. Yine ayçiçeginde özellikle son 2 yilda gelistirilen çesitler üreticilerin begenisine sunuldu. SUN 2259, TR 2242 CL ve SUN 2239 çesitlerimiz yaygin olarak ekilmektedir. Ayçiçegi çesitlerimiz yurt disina da ihraç edilmektedir." diye konustu.