BAE ve Malezya, Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi yolunda ilerliyorMuhammed Emin Canik

BAE ve Malezya, Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi yolunda ilerliyorMuhammed Emin Canik

ABU DABI (AA) - Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) ve Malezya, Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi imzalamak amaciyla müzakerelere baslamak için niyet bildirisi imzaladi.

BAE resmi ajansi WAM'in haberine göre, Abu Dabi Veliaht Prensi Halid bin Muhammed bin Zayid Al Nahyan, beraberindeki heyetle Malezya'nin baskenti Kuala Lumpur'a gerçeklestirdigi ziyarette üst düzey temaslarda bulundu.

BAE Dis Ticaretten Sorumlu Devlet Bakani Sani bin Ahmed ez-Zuyudi ve Malezya Yatirim, Ticaret ve Sanayi Bakani Tengku Zafrul Aziz, Kapsamli Ekonomik Ortak Anlasmasi imzalamak için niyet bildirisi imzaladi.

Malezya'nin 2022 verilerine göre dünyada 17'nci, Arap dünyasinda da 2'nci ticari ortaginin BAE oldugunu aktaran Zuyudi, Malezya'nin Arap ülkeleriyle ticaretinin yüzde 32'sini de BAE'nin olusturdugunu söyledi.

Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'nin iki ülkenin ekonomik büyümesine katki saglayacagini vurgulayan Zuyudi, imzalanmasi durumunda BAE ile Malezya arasinda yeni bir dönemin kapilarinin aralanacagini dile getirdi.

Zuyudi, "BAE ile Malezya arasindaki petrol disi ticaret, son 5 yilda yükselisini sürdürerek 2022'de 4,6 milyar dolara ulasti. 2021'e göre yüzde 5'lik, 2020'ye göre yüzde 31'lik ve 2019'a göre de yüzde 18'lik bir artis gösterdi." ifadelerini kullandi.

Malezya Yatirim, Ticaret ve Sanayi Bakani Aziz ise iki ülke arasindaki yakin stratejik iliskileri yeni zirvelere tasimak için BAE ile uzun vadeli ekonomik ortakligi güçlendirmeye kararli olduklarini belirtti.

Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'nin, ekonomik büyümeyi tesvik edecegini kaydeden Aziz, anlasmanin is firsatlari olusturacagini ve karsilikli çikarlara dayali kapsamli bir ekonomi sisteminin olusturulmasinin önünü açacagini ifade etti.

BAE, küresel ticari ortaklik agini genisletme planlari kapsaminda su ana kadar Hindistan, Israil, Endonezya ve Türkiye ile Kapsamli Ekonomik Ortak Anlasmasi imzaladi.

Gürcistan ve Kamboçya ile varilan uzlasi sonrasi söz konusu anlasmanin yakin zamanda imzalanmasi bekleniyor.