Azerbaycan'in ulusal lideri Haydar Aliyev, Kazakistan'da aniliyorMeiramgul Kussainova

Azerbaycan'in ulusal lideri Haydar Aliyev, Kazakistan'da aniliyorMeiramgul Kussainova

ASTANA (AA) – Azerbaycan'in ulusal lideri Haydar Aliyev, dogumunun 100. yil dönümünde Kazakistan'da çesitli etkinliklerle aniliyor.

Baskent Astana'da Uluslararasi Türk Akademisi ile Türk Kültür ve Miras Vakfi isbirliginde, "Haydar Aliyev ve Türk Dünyasi" baslikli uluslararasi konferans düzenlendi.

Azerbaycan'in ulusal lideri Haydar Aliyev'in dogumunun 100. yil dönümü dolayisiyla düzenlenen konferansa Uluslararasi Türk Akademisi Baskani Sahin Mustafayev, Türk Kültür ve Miras Vakfi Baskani Günay Efendiyeva, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Enformasyon ve Toplumsal Kalkinma Bakani Darhan Kidirali, Kazakistan Disisleri Bakani Yardimcisi Kanat Tumis, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Azerbaycan'in Astana Büyükelçisi Agalar Atamoglanov, Özbekistan'in Astana Büyükelçisi Saidikram Niyazhocayev, Türkmenistan'in Astana Büyükelçisi Batir Recepov'un yani sira milletvekilleri, akademisyenler ve basin mensuplari katildi.

Uluslararasi Türk Akademisi Baskani Mustafayev, yaptigi konusmada, bagimsiz ve modern Azerbaycan'in simgesi Haydar Aliyev'in ayni zamanda Türk dünyasi entegrasyonuna da büyük katkilar yapan isim oldugunu belirterek "Haydar Aliyev, Türk devletlerinin bütünlesmesine hizmet eden isbirligi teskilatlarinin olusmasina önemli katkilarda bulunmustur. Türk Devletleri Teskilati ve Türk Akademisi gibi teskilatlarin kurulmasi fikrinin Haydar Aliyev’in memleketi olan kadim Nahçivan topraklarinda dogmus olmasi tesadüf degildir." dedi.

Türk Kültür ve Miras Vakfi Baskani Efendiyeva da Aliyev'in ayni kökten gelen Kazakistan'a farkli bir sevgisi oldugunu anlatarak "Haydar Aliyev, Kazak halkinin büyük oglu, sair, besteci Abay Kunanbayev'in eserlerine derin ragbet duyuyordu. O, Abay'in 100. yil dönümünde konusma yaparak vatansever sairin hayallerinin gerçeklestigini ve Kazak halkinin modern kalkinma yoluna girdigini söyledi. Bu, onun Kazak edebiyati ve tarihi konusundaki derin bilgisinin bir göstergesiydi." diye konustu.

Kazakistan Enformasyon ve Toplumsal Kalkinma Bakani Kidirali de Haydar Aliyev’in sadece Azerbaycan'in degil, bütün Türk dünyasinin gururu ve ortak evladi oldugunu vurguladi.

Kidirali, Haydar Aliyev'in dogumunun 100. yil dönümü dolayisiyla Kazakistan'da çesitli etkinliklere imza atildigini belirterek "Astana'da büyük bir caddeye ismi verildi. Bizim medya sahasinda Haydar Aliyev ile ilgili makaleler, filmler hazirlandi. Bütün bunlar kardes ülkelerimiz arasini yakinlastiracak faaliyetlerdir." ifadelerini kullandi.

Konferans, Haydar Aliyev'in hayati ve hizmetinin anlatildigi Kazakistan Ulusal Televizyon Kanali tarafindan çekilen film gösterisiyle sona erdi.