Astronotlar, TEKNOFEST Izmir'i ziyaret ettiSümeyye Dilara Dinçer

Astronotlar, TEKNOFEST Izmir'i ziyaret ettiSümeyye Dilara Dinçer

IZMIR (AA) - Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi (T3 Vakfi) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde düzenlenen havacilik, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST Izmir'e, astronotlar konuk oldu.

Anadolu Ajansinin (AA) 9. kez global iletisim ortagi oldugu, Çigli Havaalani'ndaki TEKNOFEST Izmir kapsaminda ABD'li astronot Stephanie Wilson, Italyan astronot Paolo Nespoli ve Rus kozmonot Denis Matveev, "Astronotlar Anlatiyor: Ayaklari Yerden Kesen Hikayeler" adli etkinlikte konustu.

Wilson, 13 yasindayken bir astronotla sohbet etme imkani buldugunu, uzaya o zaman ilgi duymaya basladigini anlatti.

Ilerleyen yillarda mühendislik okudugunu belirten Wilson, daha sonra astronot egitimlerine basvurdugunu kaydetti.

Wilson, katildigi bir uzay misyonunda karsilastigi bir sorundan bahsederek, uzay istasyonunun parçalarini birlestirirken günes panelleriyle ilgili beklenmeyen bir sikinti yasandigini aktardi. ABD'li astronot, uzaya gitmeden önce aldiklari egitimler sayesinde sorunun üstesinden gelindigini söyledi.

Italyan astronot Nespoli de çocukluk yillarinda astronot olmanin hayalini kurdugunu dile getirerek, astronot olma yolundaki süreçlerden bahsetti.

Mühendislik alaninda egitimlere basladigini, daha sonra astronot seçmelerine katildigini ifade eden Nespoli, Rusya'nin Soyuz Roketleri'yle çalistigini kaydetti.

Nespoli bugüne kadar aldigi egitim ve tecrübelerin, dünyanin farkli yerlerinden, kültürlerinden insanlarin ayni dünyayi temsil ettigini ve insanlarin milleti, kültürü ne olursa olsun dünyayi korumak zorunda olundugunu ögrettigini aktardi.

- "Dünya bizim tek evimiz, hep birlikte korumamiz gerekiyor"

Uzayda 194 gün kalan Rus kozmonot Denis Matveev de uzayda yasadigi deneyimleri paylasarak, tüm uzay görevlerinde heyecanlandigini ve ayni zamanda mutluluk duydugunu belirtti.

Matveev, Avrupa Robotik Kolu (ERA) adi verilen araç disi aktiviteye yardimci olacak projeyi çok önemsedigini ve heyecanla çalistigini aktardi.

Uzay misyonu sirasinda beklenmeyen bir sorunla karsilastigindan bahseden Matveev, uzay yürüyüsü sirasinda giymek zorunda oldugu kiyafete vücudunun tepki gösterdigini bu nedenle uzay yürüyüsünü yarida birakmak zorunda kaldigini anlatti.

Uzayin kendisine birçok sey ögrettigini, uzaydan dünyaya bakildiginda sinirlarin olmadigini, dünyanin yekpare göründügünü vurgulayan Matveev, "Dünya bizim tek evimiz, hep birlikte korumamiz gerekiyor." dedi.