Alman ana muhalefet lideri Merz'in siginmacilarla ilgili açiklamasi tepkilere neden olduMesut Zeyrek

Alman ana muhalefet lideri Merz'in siginmacilarla ilgili açiklamasi tepkilere neden olduMesut Zeyrek

KÖLN (AA) - Almanya'da ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Partinin (CDU) lideri Friedrich Merz'in "siginmacilar dislerini yaptirirken Almanlarin randevu alamadigini" söylemesi ülkede tepkilere yol açti.

Merz, dün "Welt-Talk" isimli programda siginmacilarla ilgili olarak, "Siginmacilar, doktorda, disçide tedavi olup dislerini yaptirirken, yandaki Alman vatandaslari ise randevu alamiyor." dedi.

300 bin siginmacinin mülteci basvurusunun reddedilmesine ragmen bu kisilerin ülkeyi terk etmedigini, siginmacilarin para yardimi ve tam tibbi bakim aldigini belirten Merz, "Halk bunu görüyor ve çildiriyor." ifadesini kullandi.

Özellikle iktidar ortaklarindan Sosyal Demokrat Partisi (SPD), Yesiller ve Sol Parti, Merz'i "popülizm" yapmakla elestirdi.

Almanya Basbakani Olaf Scholz, "Popülizm, ülkedeki havayi daha da kizistiracak." degerlendirmesinde bulundu.

Içisleri Bakani Nancy Faeser de "Bu, en zayiflarin sirtina yüklenen acinasi bir popülizmdir. Bu sekilde konusan herkes insanlari birbirine düsürüyor ve yalnizca AfD'yi güçlendiriyor." ifadesini kullandi.

Muhalefet çevresinden çok sayida siyasetçi Merz'i elestirirken, CDU'nun kardes partisi olan Hristiyan Sosyal Birligi (CSU), Merz'e destek verdi.

CSU Baskan Yardimcisi Manfred Weber, Deutschlandfunk'a yaptigi açiklamada, ana muhalefet partisi liderini savunarak, "Friedrich Merz sokakta insanlarin söylediklerini yansitiyor." dedi.