Akilci antibiyotik kullanimi hayat kurtariyorYunus Türk- Altinbas Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Dr. Ögretim Üyesi Cansu Vatansever: - "Eger kullanilan antibiyotikler etkinliklerini kaybederlerse tip dünyasi bu ilaçlarin kesfedilmedigi karanlik çaglara dönme riski ile karsi karsiya. Oysa antibiyotiklerin dogru kullanimlariyla birçok bakteriyel enfeksiyon tedavi edilebiliyor"

Akilci antibiyotik kullanimi hayat kurtariyorYunus Türk- Altinbas Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Dr. Ögretim Üyesi Cansu Vatansever:
- "Eger kullanilan antibiyotikler etkinliklerini kaybederlerse tip dünyasi bu ilaçlarin kesfedilmedigi karanlik çaglara dönme riski ile karsi karsiya. Oysa antibiyotiklerin dogru kullanimlariyla birçok bakteriyel enfeksiyon tedavi edilebiliyor"

ISTANBUL (AA) - Altinbas Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Dr. Ögretim Üyesi Cansu Vatansever, antibiyotik direncinin tip biliminin karsilastigi en büyük sorunlardan biri oldugunu belirterek, "Eger kullanilan antibiyotikler etkinliklerini kaybederlerse tip dünyasi bu ilaçlarin kesfedilmedigi karanlik çaglara dönme riski ile karsi karsiya." ifadelerini kullandi.

Altinbas Üniversitesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Vatansever, antibiyotik direnci ile ilgili dünyanin farkli bölgelerinde yapilmis çalismalar oldugunu aktararak, Amerika'da her yil yaklasik 23 bin kisinin dirençli bakterilerin sebep oldugu enfeksiyonlar nedeniyle hayatini kaybettigini bildirdi.

Vatansever, Hindistan'da ise her 9 dakikada bir çocugun, dirençli bakterilerin sebep oldugu enfeksiyonlar nedeniyle vefat ettigini, Avrupa'da da benzer bir durum oldugu anlatti.

Avrupa'da her yil yaklasik 25 bin kisinin antibiyotiklere dirençli bakterilerin sebep oldugu enfeksiyonlar nedeniyle yasamini yitirdigini, dirençli bakterilerin sebep oldugu enfeksiyonlarin tedavisinin de oldukça zor oldugunu ve bunun tedavi maliyetlerini de yüksek oranda arttirdigini ifade eden Vatansever, "Dünya Saglik Örgütü verilerine göre Avrupa'da bu enfeksiyonlarin neden oldugu ekstra tedavi maliyetleri ve verimlilik kayiplari yillik 1,5 milyar avroya ulasmis durumda. Dolayisiyla antibiyotik direnci gerek saglik, gerekse ekonomik olarak önemli bir tehdit unsuru olarak karsimiza çikiyor." degerlendirmesinde bulundu.

Vatansever, antibiyotiklerin kullanim alanlarina iliskin bilgi vererek, sunlari kaydetti:

"Eger kullanilan antibiyotikler etkinliklerini kaybederlerse tip dünyasi bu ilaçlarin kesfedilmedigi karanlik çaglara dönme riski ile karsi karsiya. Oysa antibiyotiklerin dogru kullanimlariyla birçok bakteriyel enfeksiyon tedavi edilebiliyor. Ilaca direnç öyle bir noktaya geliyor ki tedavi amaciyla etkili bir antibiyotik bulmak oldukça zor hatta imkansiz hale gelebiliyor. Böylece eskiden antibiyotikler ile kolaylikla tedavi edebilen bir enfeksiyon direnç sorunu nedeniyle tedavi edilemez bir hale geliyor."

Tedavi amaciyla kullanilan antimikrobiyal ilaçlara karsi direnç gelistirmis mikroorganizmalarin pek çok kiside enfeksiyona neden olduguna isaret eden Vatansever, bu sorunun enfeksiyonlarin oldukça siddetli geçmesine neden olurken etkili bir antimikrobiyal ilacin bulunamamasinin hastalarin hayatini kaybetmesine neden oldugunu bildirdi.

Vatansever, "Bunun sonucunda enfeksiyonlara bagli ölüm oranlari da artiyor. Saglik açisindan sebep oldugu sorunlarin yani sira ekonomik açidan degerlendirildiginde de dirençli mikroorganizmalarin tedavisi amaciyla yapilan ek tetkikler, kullanilan ilaçlar, siddetli enfeksiyonlarin hastanede yatis gerektirmesi ve bu sürenin uzamasi da dikkate alindiginda ekonomik açidan sebep oldugu kayiplar da göz ardi edilemeyecek kadar önemli bir noktaya geldi. Ingiltere'de yapilan bir algoritma çalismasina göre 'mikroorganizmalarin antimikrobiyal ilaçlara karsi gelistirdikleri direncin önüne geçilemez ise 2050 yilina kadar her yil tüm dünyada 10 milyon kisi bu dirençli mikroorganizmalarin sebep oldugu enfeksiyonlar sebebiyle hayatini kaybedecek' ifadeleriyle sorunun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi." görüslerini aktardi.

- "Dünyada en fazla kullanilan ilaç grubunu antibiyotikler olusturuyor"

Vatansever, akilci ilaç kullaniminin sadece antibiyotiklerle sinirli olmadigini, bütün ilaçlarin akilci bir sekilde kullanilmasi gerektigini vurguladi.

Akilci ilaç kullanimi taniminin ilk kez 1985'te Dünya Saglik Örgütü tarafindan yapildigini anlatan Vatansever, bunun kisilerin klinik bulgularina ve bireysel özelliklerine göre uygun ilaci, uygun süre ve dozda, en düsük fiyata ve kolayca saglayabilmeleri anlamina geldigini kaydetti.

Vatansever, "Dünyada en fazla kullanilan ilaç grubunu antibiyotikler olusturuyor. Günümüzde kullanilan antibiyotiklerin yaklasik yarisi uygun olmayan enfeksiyonlarda, uygun olmayan doz ve sürelerde kullaniliyor." ifadelerini kullandi.

Akilci antibiyotik kullanimi konusunda saglik personeli kadar hasta ve hasta yakinlarina da önemli görevler düstügüne isaret eden Vatansever, sunlari kaydetti:

"Öncelikle unutmamiz gereken nokta antibiyotikler agri kesici ya da ates düsürücü ilaçlar degildir. Antibiyotikler mutlaka reçete edildikten sonra kullanilmalidir. Antibiyotik reçete edilmedigi durumlarda hekime israrda bulunulmamalidir. Antibiyotikler belirlenen doz ve sürelerde kullanilmalidir. Hastalar kendilerini iyi hissetseler bile antibiyotik tedavisi hekim tarafindan belirlenen süreden önce sonlandirilmamalidir. Hastalar antibiyotik tedavisinden yarar görmüyorsa mutlaka bu durumdan hekimlerini haberdar etmelidir. Antibiyotik tedavisi kisiye özgüdür, baskasi için reçete edilmis bir antibiyotik kullanilmamalidir. Akilci ilaç kullanimi konusunda yetiskinler bilinçli olmali ve bu bilgilerini aile ortaminda özellikle çocuklarina aktarmalidir."