ATO Baskani Baran'dan baskentin turizm için cazibe merkezi haline getirilmesi önerisiDeniz Çiçek Palabiyik
ANKARA (AA) - Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, Ankara'nin üstü örtülü bir hazine oldugunu belirterek, "Bu örtüyü hep birlikte kaldirmamiz gerekiyor. Ankara'yi turizm için cazibe merkezi haline getirebiliriz." ifadesini kullandi.
Odadan yapilan açiklamaya göre, Baran, ATO Yönetim Kurulu üyeleriyle Ankara'dan milletvekili adayi olan Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay'i agirladi. Toplantida, Ankara'nin ekonomisi, sorunlari ve gelisim alanlari ele alindi.
Baran, burada yaptigi konusmada, Ankara ekonomisine iliskin bilgi verdi. Baskentin savunma ve havacilik sanayisi, medikal sanayi, yenilenebilir enerji, is ve insaat makineleri kümelenmeleriyle uluslararasi rekabet gücü yüksek bir sehir oldugunu belirten Baran, Türkiye'deki savunma sanayisi isletmelerinin yüzde 60'inin burada oldugunu vurguladi. Baran, 2022 verilerine göre dis ticaret hacmi, 11,5 milyar dolari ihracat olmak üzere 26,8 milyar dolar civarinda olan Ankara'nin, ithalatta ikinci, ihracatta besinci sirada yer aldigini aktardi.
Sehirde e-ticaret yapan isletme sayinin 2022 sonu itibariyla 44 bini astigina dikkati çeken Baran, "Ankara yerel ürünler açisindan da verimli bir sehir. Baskentin toplam 38 cografi isaretli ürünü bulunuyor. Sehrimizin 10 ayri ürünü için de tescil basvurusu mevcut. Ankara, 23 devlet, 11 egitim ve arastirma ve 37 özel hastanesi ile saglik turizmi için uygun altyapiya ve dünya ile rekabet edebilecek donanima sahip. Ankara saglik turizmi alaninda önemli potansiyel tasiyor ve gelismeye uygun bir sehir. Bu açidan Türkiye'nin ilk bes sehri arasinda yer aliyor." degerlendirmesinde bulundu.
- Saglik ve kongre turizminde yüksek potansiyel
Baran, Ayas, Beypazari, Haymana ve Kizilcahamam gibi ilçeleriyle baskentin termal saglik turizmine uygun olduguna dikkati çekerek, ATO olarak Ticaret Bakanliginin destegiyle saglik turizmi alaninda Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artirilmasi Projesi'ne basladiklarini, projenin ardindan Ankara'nin saglik turizmi gelirinin yillik bir milyar dolara ulasmasini hedeflediklerini anlatti.
Ankara'nin kongre turizminde de gelisebilecegini vurgulayan Baran, kentin 21 üniversitesinde egitim gören 326 bin ögrencisiyle bir üniversiteler sehri oldugunu bildirdi. Baran, "Ankara, üstü örtülü bir hazine. Bu örtüyü hep birlikte kaldirmamiz gerekiyor. Ankara'yi turizm için cazibe merkezi haline getirebiliriz." ifadelerini kullandi.
Ankara'nin gelisebilecek alanlarina da dikkati çeken Baran, su önerilerini siraladi:
"14 bin yabanci ögrencinin egitim gördügü Ankara, nitelikli üniversiteleriyle dünya çapinda bir egitim sehri olarak tanitilabilir. Deniz turizmi için gelen ziyaretçi ortalama 700-800 dolar harcarken saglik turizmi için gelen ziyaretçinin harcadigi para, yaptigi islemlere bagli olarak 6 bin ila 10 bin dolari buluyor. Hastane ve termal kaynaklarini dogru degerlendirerek ve dogru çalismalarla baskent Ankara bir saglik turizmi markasi haline getirilebilir. Ankara'nin ilçeleriyle saglik turizm kapasitesini ekonomiye kazandirmak açisindan tüm ilçelere tren hatti dösenerek seferler konulmasi dogru bir yaklasim olacaktir. Etlik ve Bilkent'te kurulan sehir hastaneleri sehrin batisina hizmet veriyor. Uzak semtlerden bu hastanelere ulasim, özellikle acil durumlarda çok güç oluyor. Bu nedenle sehrin dogu bölümüne de yeni bir hastane kompleksi gerekiyor."
Baran, cografi isaretli ürünlerin ticarilestirilmesine yönelik çalismalarin artirilarak, baskentin yerel degerlerinin ekonomiye kazandirilabilecegini belirterek, sunlari kaydetti:
"Esenboga Havalimani'nda aralarinda Anadolujet'in de yer aldigi 16 hava yolu sirketi 32 destinasyona uçus gerçeklestiriyor. Ankara için bu sayi yeterli degil. Direkt uçuslar, hizli tren ve kent merkezindeki ulasim altyapisi Ankara'yi bir turizm kavsagi haline getirilebilir. Yurt disina uçuslar hem ihracatimizin artmasi hem de Ankara'nin kongre ve fuar, termal ve saglik turizmi alanlarinda gelismesi açisindan çok önemli."