AB'nin Türkiye'ye yapacagi 400 milyon avroluk afet yardimi onaylandiSelen Temizer- AP milletvekili Katalin Cseh: - "Türkiye, AB'ye aday ülke ve yasal olarak yardimi hak ediyor. Bunu engelleme girisimleri, popülist ve bölücü nitelik tasiyor"

AB'nin Türkiye'ye yapacagi 400 milyon avroluk afet yardimi onaylandiSelen Temizer- AP milletvekili Katalin Cseh:
- "Türkiye, AB'ye aday ülke ve yasal olarak yardimi hak ediyor. Bunu engelleme girisimleri, popülist ve bölücü nitelik tasiyor"

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birligi'nin (AB) Kahramanmaras merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye yapacagi 400 milyon avroluk yardimi onayladi.

AP Genel Kurulunda yapilan oylamada yardim paketi, 593 "evet", 11 "hayir" oyu ve 22 çekimser oyla kabul edildi.

AP'deki liberal görüslü "Avrupa'yi Yenile" Grubunun (eski adiyla Avrupa Için Liberal ve Demokrat Ittifaki-ALDE) Baskan Yardimcisi Katalin Cseh, oylamadan önce raportör sifatiyla yaptigi konusmada, AB'nin dayanisma ve acil durum rezervinin sinirda oldugunu ve artirilmasi gerektigini söyledi.

Cseh, Türkiye'ye yikici depremlerin ardindan yapilacak yardimlari "sorgulama girisimlerinin" oldugunu belirterek, "Bir ülkenin trajedisini diger ülkeninkiyle kiyaslama girisimlerini kesinlikle reddediyoruz. Türkiye, AB'ye aday ülke ve yasal olarak yardimi hak ediyor. Bunu engelleme girisimleri, popülist ve bölücü nitelik tasiyor." diye konustu.

AB Komisyonunun yardim teklifi, üye ülkelerin olusturdugu AB Konseyince 18 Eylül'de, AP'nin Bütçe Komitesi tarafindan da 20 Eylül'de onaylanmisti.

AP Genel Kurulunun da onayindan geçen paketin tümü 454,8 milyon avroluk yardimi kapsiyor. Miktarin 400 milyon avrosu Türkiye'ye, 33,9 milyon avrosu 2022'de kurakligin vurdugu Romanya'ya, 20,9 milyon avrosu ise Eylül 2022'de sellerin tahribata yol açtigi Italya'ya gönderilecek.

Yardimlar, AB bütçesinin dayanisma ve acil yardim için ayrilan bölümünden karsilanacak.