Türk doktorlar, Bosna Hersek'te yogun bakim ve organ nakli tecrübelerini aktardi Bedrudin Brljavac,Lejla Biogradlija

Türk doktorlar, Bosna Hersek'te yogun bakim ve organ nakli tecrübelerini aktardi Bedrudin Brljavac,Lejla Biogradlija

SARAYBOSNA (AA) - Türk doktorlar, Bosna Hersek'in baskenti Saraybosna'da "genel yogun bakim egitimi ve organ bagisi" konulu programda tecrübe ve deneyimlerini Bosna Hersekli meslektaslariyla paylasti.

Bosna Hersek Federasyonu Saglik Bakanligi, Türkiye Organ Nakli Vakfi ve Türk Yogun Bakim Uzmanlari Dernegi isbirliginde düzenlenen egitim programina Bosna Hersek'ten 60'tan fazla saglik çalisani katildi.

Türkiye Organ Nakli Vakfi Baskani Dr. Eyüp Kahveci, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Bosna Hersek'te organ bagisi ve naklinin gelistirilmesine yönelik kapsamli eylem plani yürüttüklerini belirterek, "Organ bagisinda organ teminine yönelik çalisma yapabilmek için yogun bakim hizmetlerinin gelismis olmasi gerekiyor. Bu nedenle yogun bakim kursunu dahil ettik." dedi.

Bosna Hersek'te teknik donanim ve sistem isleyisinin gelistirilmesi ihtiyacini tespit ettiklerini dile getiren Kahveci, "Türkiye, organ bagisi ve naklinde yetkin ve donanimli durumda. Uzun yillara dayanan bir tecrübemiz var." diye konustu.

Kahveci, Balkan ülkelerinde organ bagisi ve nakline iliskin yasal altyapinin gelistirilmesi gerektigine dikkati çekerek, toplumda da organ bagisina iliskin farkindalik olusturulmasi için çalisma yapilmasinin önemini vurguladi.

Cerrahpasa Tip Fakültesi Yogun Bakim Bilim Dali Baskani ve Türk Yogun Bakim Uzmanlari Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Oktay Demirkiran da Bosna Hersekli meslektaslari ile bilgi paylasimi için Saraybosna'da bulunduklarini ifade ederek, "Iki günlük kurs programi gerçeklestirdik ve onlarla kendi deneyimlerimizi ve teorik bilgileri paylastik." dedi.

Geri bildirimlerin de çok olumlu oldugunu aktaran Demirkiran, Bosna Hersek Federasyonu Saglik Bakanligi ile isbirligine devam edeceklerini söyledi.