ABD'de yilin basindan bu yana en az 484 "toplu silahli saldiri" olduMelike Pala

ABD'de yilin basindan bu yana en az 484 "toplu silahli saldiri" olduMelike Pala

ANKARA (AA) - ABD'de yil basindan bu yana en az 484 toplu silahli saldiri yasanirken, bu rakam geçen yilin ayni döneminde raporlanan saldiri sayisini asti.

ABC News'in haberine göre, ülkedeki silahli siddet olaylarini 7 binden fazla kaynaktan günlük olarak derleyen Silah Siddeti Arsivi (Gun Violence Archive), eylülün sadece ilk 4 gününde ülkede 5 toplu silahli saldiri yasandigini açikladi.

Arsivin kayitlarina göre, 2023'te simdiye kadar en az 484 toplu silahli saldiri düzenlenirken, bu rakam her gün ortalama 2 toplu silahli saldiri oldugunu gösteriyor.

Arsiv, 2022'de yaklasik 645, 2021'de ise 690 toplu silahli saldiri düzenlendigini raporlamisti. Yine kayitlara göre, geçen yilin ayni döneminde ülkede 455 toplu silahli saldiri yasanmisti.

Silah Siddeti Arsivi, "toplu silahli saldiri" tanimlamasinda Federal Sorusturma Bürosunun (FBI) kriterlerini baz aliyor. Buna göre tek bir olayda saldirgan haricinde en az 4 kisinin yasamini yitirdigi veya yaralandigi silahli saldirilar "toplu silahli saldiri" olarak degerlendiriliyor. Bu tanimlamaya kar amaçli suç faaliyetleri, bireysel husumet veya çete olaylari, aile cinayetleri ve benzeri siddet içerikli olaylar dahil edilmiyor.