ABD'de enflasyon martta yüzde 5 olduDilara Zengin Okay- Ülkede yillik enflasyon yüzde 5 ile Mayis 2021'den bu yana en düsük seviyesine geriledi

ABD'de enflasyon martta yüzde 5 olduDilara Zengin Okay- Ülkede yillik enflasyon yüzde 5 ile Mayis 2021'den bu yana en düsük seviyesine geriledi

WASHINGTON (AA) - ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylik bazda yüzde 0,1 ve yillik bazda yüzde 5 artarak piyasa beklentilerinin altinda gerçeklesti.

ABD Çalisma Bakanligi, mart ayina iliskin enflasyon verilerini açikladi.

Buna göre, Amerikali tüketicilerin yasam maliyeti martta bir önceki aya kiyasla yüzde 0,1 artti. Piyasa beklentileri, TÜFE'nin söz konusu dönemde aylik bazda yüzde 0,2 artmasi yönündeydi. Beklentilerin altinda artis kaydeden TÜFE, subatta aylik bazda yüzde 0,4 artmisti.

Ülkede TÜFE, martta yillik bazda ise yüzde 5 artti. Beklentiler, TÜFE'nin bu dönemde yillik bazda yüzde 5,2 artmasi yönündeydi. Yavaslamaya devam eden ve Mayis 2021'den bu yana en düsük seviyesine gerileyen yillik enflasyon, subatta yüzde 6 olmustu.

- Barinma maliyetleri enflasyonun itici gücü olmayi sürdürdü

Söz konusu dönemde barinma fiyatlarindaki artis, enflasyondaki aylik yükseliste en etkili kalem oldu. Barinma endeksi, martta aylik bazda yüzde 0,6 ve yillik bazda yüzde 8,2 artti.

Ayni dönemde enerji fiyatlarinda ise düsüs kaydedildi. Enerji endeksi, martta aylik yüzde 3,5 ve yillik yüzde 6,4 azaldi.

Gida endeksi ise martta aylik bazda degisim göstermezken, yillik yüzde 8,5 artti.

- Çekirdek enflasyon beklentilerle paralel seyretti

Degisken enerji ve gida fiyatlarini içermeyen çekirdek TÜFE, martta aylik yüzde 0,4 ve yillik yüzde 5,6 artti.

Söz konusu dönemde çekirdek enflasyon, aylik ve yillik bazda piyasa beklentilerine paralel gerçeklesti. Çekirdek TÜFE, subatta aylik yüzde 0,5 ve yillik yüzde 5,5 artmisti.

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasim 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulasmisti.