Yunus Emre Enstitüsü, Bükres'te "Sultan'dan Kraliçeye Piyano Albümü Konseri" düzenlediCan Efesoy,Büsranur Koca

Yunus Emre Enstitüsü, Bükres'te "Sultan'dan Kraliçeye Piyano Albümü Konseri" düzenlediCan Efesoy,Büsranur Koca

ANKARA (AA) - Bükres Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Romanya Kültür Bakanligi, "Sultan'dan Kraliçeye Piyano Albümü Konseri" ve "Dimitri Kantemir’in Musikiyi Harflerle Tesbit ve Icra Ilminin Kitabi'nin Romanya Devleti’ne Takdim Töreni" tertip etti.

Romanya'nin baskenti Bükres'te "Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yili" ve "2023 Dimitri Kantemir Kültür Yili" kapsaminda "Sultan'dan Kraliçeye Piyano Albümü Konseri" ve "Dimitri Kantemir’in Musikiyi Harflerle Tesbit ve Icra Ilminin Kitabi'nin Romanya Devleti’ne Takdim Töreni" düzenlendi.

Bükres YEE ve Romanya Kültür Bakanliginin tertip ettigi organizasyona, Romanya Kültür Bakani Raluca Turcan, Türkiye'nin Bükres Büyükelçisi Özgür Kivanç Altan, YEE Baskan Yardimcisi Abdullah Kutalmis Yalçin, YEE Koordinatörü Mustafa Yildiz ve çok sayida diplomatik temsilci katildi.

- "Sultan'dan Kraliçeye Piyano Albümü Konseri"

Etkinlikte, Sultan 2. Abdülhamid tarafindan 1876'da "Carmen Sylva" olarak da bilinen Romanya Kraliçesi Elisabeta'ya hediye edilen ve eski YEE Amsterdam Müdürü Abdullah Altay tarafindan 2018'de satin alinan müzik albümünden eserlerin icra edildigi "Sultan'dan Kraliçeye Piyano Albümü Konseri" düzenlendi.

Piyano albümünün ilk bölümü Osmanli marslarindan, ikinci bölümü Bati müzigi tarzina uyarlanmis Türk müziklerinden olusurken, ilk Müslüman nota basimcisi Haci Emin Efendi'nin eserleri ve Muzika-yi Humayun’un idarecilerinden Dede Efendi’nin torunu Rifat Bey’in Sultan 5. Murad ve 2. Abdülhamid için besteledigi dualar da yer aliyor.

- Romanya Kültür Bakani Turcan'dan YEE'ye nisan takdimi

Romanya YEE Koordinatörü Yildiz tarafindan yürütülen arastirmalar neticesinde Kantemir'in "Musikiyi Harflerle Tesbit ve Icra Ilminin Kitabi"nin orijinalinin Türkiye’de oldugu ve Romanya’da kopyasinin dahi bulunmadigi tespit edilerek, eserin bir tipkibasimi Romanya’ya hediye edildi.

Romanya’da gerçeklestirilen faaliyetlerle iki ülke arasindaki kültürel iliskileri güçlendirmesi dolayisiyla Romanya Kültür Bakani Turcan tarafindan YEE Baskan Yardimcisi Yalçin’a "Devlet Üstün Onur Nisani", Romanya YEE Koordinatörü Yildiz’a “Yüksek Liyakat Nisani” takdim edildi.

Programin ardindan YEE tarafindan verilen resepsiyonda, Sultan II. Abdülhamid Han’in misafir yabanci devlet protokolüne özel olarak hazirlattigi 1876 tarihli müzik albümü ve Dimitri Kantemir’in "Musikiyi Harflerle Tesbit ve Icra Ilminin Kitabi" sergilendi.