Yalova'daki Hersek Lagünü'nde görülen "sah kartal" ile, kus türü sayisi 253'e yükseldiSitki Yildiz

Yalova'daki Hersek Lagünü'nde görülen "sah kartal" ile, kus türü sayisi 253'e yükseldiSitki Yildiz

YALOVA (AA) - Cumhurbaskani karariyla "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen Yalova'nin Altinova ilçesindeki Hersek Lagünü'nde, tespiti yapilan kus türü sayisi 253'e çikti.

Marmara Bölgesi'nde su kuslarinin barinma, beslenme ve üreme alani olmasi yaninda, leylekler ve yirticilar basta olmak üzere yaz göçmeni kuslarin da göç yolu üzerinde bulunan lagünde, göç izleme çalismasinda daha önce görülmeyen sah kartal (aquila heliaca) gözlenerek kayitlara geçirildi.

Genis kanat açikligi ve büyük gövdesiyle en iri kartallardan biri sayilan sah kartal, "kus oteli" olarak nitelendirilen lagünde gözlenen 253'üncü kus türü oldu.

Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül, AA muhabirine, Önemli Kus Alani (ÖKA) statüsüne de sahip lagünde sah kartalin göç sirasinda kayda alindigini söyledi.

Türkiye'de bilinen 496 kus türünün yarisindan fazlasinin bu alanda gözlemlendigini belirten Bülbül, "Bu da alanin ne kadar degerli oldugunu göstermektedir. Lagün, su kuslarinin oldugu gibi yaz kuslarinin da geçis noktasi. Buradan geçen yaz kuslari, leylekler, yirticilar, uzun kanatlilar Avrupa'da yollarina devam ediyorlar. Izleme yaparken küçük orman kartali, atmacalar, küçük kartallar yine üzerimizden geçip Avrupa'ya devam ettiler." dedi.

Daha önce lagündeki kus türü sayisinin 100 civarinda oldugunu, zamanla artan sayinin bugün 253'e yükseldigini vurgulayan Bülbül, 300 türe ulasmayi beklediklerini dile getirdi.

Bülbül, lagünde 45 kara gagali sumrunun üredigini, bunun disinda uzun bacakli kuslarin ve poyraz kuslarinin sayisinin da iyi durumda olmasinin alani daha degerli kildigini sözlerine ekledi.