Uluslararasi yarismayi kazanan "kargo dron" TEKNOFEST'te görücüye çiktiMert Davut- ITÜ Makine Mühendisligi Bölümü 3. sinif ögrencisi Mehmet Arif Simsek: - "5 kilogramlik faydali yükle 30 dakika boyunca yaklasik 20 m/sn hizda uçabiliyor. Toplamda 52 kilo kadar yük tasiyabiliyor" - "Bunun tasarimi ve üretimi tamamen bize ait. Ayni zamanda üzerinde kullanilan görüntü isleme yazilimi da kendi yazilimimiz"
ANKARA (AA) - MERT DAVUT - Istanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) ögrencilerinin kargo tasimak amaciyla gelistirdigi, ABD'de haziranda düzenlenen AUVSI Student Unmanned Aerial Systems (SUAS) Yarismasi'nda genel siralamada birinci olan dron, TEKNOFEST Ankara'da yarisma sonrasi ilk defa sergilendi.
AA'nin 8. kez global iletisim ortagi oldugu, Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST, Etimesgut Havaalani'nda son gününde ziyaretçilerini agirlamaya devam ediyor.
Etkinlik kapsaminda pek çok teknolojik ürünün yaninda farkli birçok lise ve üniversiteden ögrencilerin gelistirdigi projeler de yer aliyor.
Bu yilin haziran ayinda AUVSI SUAS Yarismasi, ABD'de 72 takimin katilimiyla gerçeklestirildi, farkli ülkelerden takimlar gelistirdikleri insansiz hava araçlariyla (IHA) derece almaya çalisti.
Yarismaya katilan ve ITÜ ögrencilerinden olusan ITÜNOM Takimi da gelistirdikleri dron ile birinci oldu. Dron, TEKNOFEST Ankara'da ITÜ'nün standinda ilk kez ziyaretçilerin begenisine sunuldu.
Takimin mekanik ekip lideri ve ITÜ Makine Mühendisligi Bölümü 3. sinif ögrencisi Mehmet Arif Simsek, dron ve yarismaya iliskin AA muhabirine açiklamalarda bulundu.
Simsek, yarismanin amacinin kargo teslimatina iliskin oldugu için en dogru IHA'nin dron olduguna karar verdiklerini ifade ederek, "Biz de bundan yola çikarak en verimli ve performansi yüksek dron hangisiyse onu tasarladik." dedi.
TEKNOFEST'te ürünün ilk kez sergilendigini belirten Simsek, sunlari kaydetti:
"Araci Amerika'da yaristirdik. Amaci kargo tasimaydi. 5 kilogramlik faydali yükle 30 dakika boyunca yaklasik 20 m/sn hizda uçabiliyor. Toplamda 52 kilo kadar yük tasiyabiliyor. Bunun tasarimi ve üretimi tamamen bize ait. Ayni zamanda üzerinde kullanilan görüntü isleme yazilimi da kendi yazilimimiz."