Türkiye'nin eylül ihracati 22,7 milyar dolar olduSinan Balcikoca,Cem San- TIM Baskani Mustafa Gültepe: - "Sektörler özelinde baktigimizda bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörünü ilk sirada görüyoruz. Kimyayi 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv sektörü, 1,7 milyar dolarla hazir giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik sektörü takip etti"

Türkiye'nin eylül ihracati 22,7 milyar dolar olduSinan Balcikoca,Cem San- TIM Baskani Mustafa Gültepe:
- "Sektörler özelinde baktigimizda bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörünü ilk sirada görüyoruz. Kimyayi 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv sektörü, 1,7 milyar dolarla hazir giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik sektörü takip etti"

BURSA (AA) - Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Mustafa Gültepe, Türkiye'nin geçen ay 22,7 milyar dolarlik ihracat yaptigini belirterek, "Sektörler özelinde baktigimizda bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörünü ilk sirada görüyoruz. Kimyayi 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv sektörü, 1,7 milyar dolarla hazir giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik sektörü takip etti." dedi.

Gültepe, Ticaret Bakani Ömer Bolat'in katilimiyla Bursa'da Uludag Ihracatçi Birlikleri'nde düzenlenen eylül ayina iliskin dis ticaret rakamlarinin açiklandigi toplantida, eylül aylari özelinde bakildiginda geçen ay en yüksek ihracat hacmine ulastiklarini söyledi.

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayitlarina göre eylülü 22 milyar 670 milyon dolar ihracatla tamamladiklarini anlatan Gültepe, ocak-eylül döneminde 187,5 milyar dolara ulastiklarini bildirdi.

Gültepe, son 12 aylik ihracatin 253,5 milyar dolar seviyesinde gerçeklestigini dile getirerek, söyle devam etti:

"Sektörler özelinde baktigimizda bu ay 2 milyar 846 milyon dolarla kimya sektörünü ilk sirada görüyoruz. Kimyayi 2 milyar 822 milyon dolarla otomotiv sektörü, 1,7 milyar dolarla hazir giyim, 1,4 milyar dolarla elektronik ve 1 milyar 379 milyon dolarla çelik sektörü takip etti. Geçen ay 31 ilimiz ihracatini artirirken en çok ihracat yapan ilk 5 ilimiz Istanbul, Kocaeli, Bursa, Izmir ve Ankara oldu. Konya ve Amasya en yüksek aylik ihracat rakamlarina ulasti. Eylülde 1484 firmamiz ilk kez ihracat gerçeklestirdi. Yeni firmalarimizin ihracata katkisi neredeyse 128 milyon dolara geldi. Geçen ay ortalama birim ihracat degerimiz ise 1,42 dolar düzeyinde gerçeklesti."

Eylülde en fazla Almanya, ABD, Irak, Italya ve Birlesik Krallik'a ihracat yapildigini aktaran Gültepe, Polonya ve Özbekistan'in aralarinda bulundugu 7 ülkeye aylik ihracat rekoru kirildigini vurguladi.

- "Yil sonuna kadar 170 ticaret heyetine ulasmis olacagiz"

Mustafa Gültepe, Türkiye'nin ana ihracat pazari konumundaki Avrupa'da son 1 yildir talebin yavas seyrettigini hatirlatti.

Avro bölgesinde imalatin PMI verisinin agustosta 0,8 puan artmasina ragmen halen esik degerin altinda bulundugunu vurgulayan Gültepe, sözlerini söyle sürdürdü:

"Avrupa'daki 29 ülkenin bu yilki dis ticaretine baktigimizda 25'inin çelik, 21'inin demir ve demir disi metaller, 19'unun tekstil, 19'unun kimyevi maddeler, 16'sinin hazir giyim ithalatinda ciddi düsüs görüyoruz. ABD'nin çelik ithalati yüzde 15, Almanya'nin demir ithalati yüzde 19, Italya'nin tekstil ithalati yüzde 11, Fransa'nin kimyevi maddeler ithalati yüzde 10, Ingiltere'nin hazir giyim ithalati yüzde 15 daraldi. Dogal olarak bu tablo ihracatimizi olumsuz etkiliyor. Avrupa ve ABD bizim için ana pazar olmaya devam edecek. Bir taraftan da hem ihracatimizi artirmak hem de dönemsel dalgalanmalarin olumsuz etkilerini azaltmak için alternatif pazarlar bulmamiz gerekiyor. Pazar çesitliligimizi artirma hedefiyle bu yil ticaret heyetlerine özel bir önem veriyoruz."

Ticaret Bakanligi koordinasyonunda ihracatçi birlikleriyle 9 ayda 62 ülkeye 118 ticaret heyeti düzenlendiklerini anlatan Gültepe, "Önceki gün Sayin Ticaret Bakanimizin baskanliginda, 27 ihracatçi sektörümüzün temsilcilerin de yer aldigi 115 kisilik bir heyetle Katar'daydik. Baskent Doha'da hem çok verimli is görüsmeleri yaptik hem de Doha Expo'daki Türkiye Pavilyonu'nun açilisini gerçeklestirdik. Birkaç gün sonra yeni bir heyetle Bahreyn'e gidecegiz. Yil sonuna kadar 170 ticaret heyetine ulasmis olacagiz. TIM ve birliklerimizin tarihinde ilk kez bu kadar yogun heyet programi düzenleniyor. Insallah bu çalismalarin pozitif sonuçlarini önümüzdeki aylarda hep birlikte görecegiz." ifadelerini kullandi.

Gültepe, TIM'in kamu ve özel 11 bankayla agustosta imzaladigi protokolü animsatarak, "Bankalarimizin olusturdugu kredi paketinden bir ayda 3 bin 500'den fazla firmamiz yararlandi. Firmalarimiz bu süre içinde 4,2 milyar lira, 788 milyon dolar ve 116 milyon avro kredi kullandi. Böylece bir ayda kullanilan kredi hacmi 1 milyar dolari geçti. Ayrica reeskont kredilerinde günlük limitin 3 milyar liraya çikarilmasinin olumlu yansimalarini da görüyoruz. Ihracatçilarimizin finansmana erisimi büyük ölçüde sorun olmaktan çikti. Artik finansman arayisi ile zaman kaybetmek yerine daha çok üretime ve ihracata odaklanabiliyoruz." diye konustu.

TIM Baskani Gültepe, kalan son 3 ayi da en iyi sekilde degerlendirerek, 2023'ü 255 milyar dolarin üzerinde bir ihracatla kapatacaklarina inandigini sözlerine ekledi.