Türkiye milli kanatlariyla gövde gösterisi yaptiGöksel Yildirim- Istikbalin Yüzyili Tanitim Programi'nda ATAK, GÖKBEY ve T70 helikopterleri, temel egitim uçagi HÜRKUS uçus gösterisi gerçeklestirdi- HÜRJET ve Milli Muharip Uçak KAAN taksi yaparak tören alanina geldi- Cumhurbaskani Erdogan, Milli Muharip Uçagi imzaladi- Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir:- "Havacilikta yillarca içeriden engellemeler, disaridan ambargolarla maruz birakildigimiz geri kalmislik, özellikle son 2
ANKARA (AA) - Istikbalin Yüzyili Tanitim Programi'nda Türk savunma sanayisi bünyesinde gelistirilen özgün havacilik platformlari gövde gösterisi yapti.
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii (TUSAS) Kahramankazan merkez yerleskesinde ismi KAAN olarak açiklanan Milli Muharip Uçak, HÜRJET, ATAK-2 ve ANKA-3 için "Istikbalin Yüzyili Tanitim Programi" düzenlendi.
Programda, ATAK, GÖKBEY ve T70 helikopterleri, temel egitim uçagi HÜRKUS uçus gösterisi gerçeklestirdi. HÜRJET ve Milli Muharip Uçak taksi yaparak tören alanina geldi. Pilotlar, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'a kask ve peç takdim etti. Erdogan, Milli Muharip Uçak KAAN'i imzaladi.
Tören alaninda ayrica insansiz hava araçlari ANKA ve AKSUNGUR, T70 ve ATAK helikopterleri, Özgür Projesi kapsaminda modernize edilen F-16 uçagi sergilendi.
- "Geri kalmislik sona erdi"
Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, burada yaptigi konusmada, havacilikta yillarca içeriden engellemeler, disaridan ambargolarla maruz birakilan geri kalmisligin, özellikle son 20 yilda Cumhurbaskani Erdogan'in kararli liderligi ve güçlü himayesiyle sona erdigini söyledi.
Öncesinde sadece yabancilarla ortak üretim programlariyla yer alinan, parça üretimleriyle ilerlemeye çalisilan ancak milli ve özgün tasarim gelistirmelerinin basarilamadigi bir havacilik sektörü olduguna isaret eden Demir, söyle konustu:
"Verdiginiz bu güçlü destek hem vakif sirketlerimiz hem özel sektörün önünü açmistir. Ilk milli hava aracimiz Bayraktar Mini IHA'nin 2007’de envantere girmesinin ardindan geçen sadece 15 yilda, Bayraktar TB2, ANKA, AKINCI, AKSUNGUR basta olmak üzere, güvenlik güçlerimizin ihtiyaç duydugu her tip ve özellikte IHA, SIHA, TIHA ve dronlar milli savunma sanayimiz tarafindan tasarlanmis, gelistirilmis ve üretilmistir. Bayraktar KIZILELMA insansiz savas uçagimiz ile de bu alanda artik dünyanin zirvesinde yer almanin gururunu yasiyoruz. Bugün KIZILELMA'dan farkli görevler üstlenecek bir baska insansiz savas uçagimiz ANKA-3’ün motor çalistirmasi ve ilk yürüyüsünü yapmasiyla bu alandaki varligimizi zenginlestiriyoruz. Insallah önümüzdeki günlerde ANKA-3’ü de uçuracagiz. Herkesin hayali olan kendi savas uçagimizi yapmak da Cumhurbaskani'mizin arkamizda sonuna kadar durmasiyla bu tesislerde kendi mühendislerimize nasip oldu."
Türkiye'nin ilk insanli süpersonik jet uçagi HÜRJET'in de bu tesislerde mühendislerin emegiyle üretilip uçuruldugunu belirten Demir, ATAK helikopterinin envantere girisi ve GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri'nin gelistirilmesinin, bu alanda Türkiye'yi az sayida ülkenin ulastigi bir seviyeye getirdigini vurguladi.
Demir, bu basarida emegi olan herkesi canigönülden kutladigini dile getirerek, "Türk savunma sanayisi olarak liderligini en güçlü sekilde gösteren, sonsuz desteklerini arkamizda her zaman hissettigimiz Sayin Cumhurbaskani'miza sükranlarimizi arz ediyor, dev projelerimizin tamamlanisinin ve yeni dev projelerimizin baslangicinin da zatialilerinin liderliginde gerçeklesecegine olan inancimizla 'Türkiye Yüzyili'ni istikbalin yüzyili yapmak için var gücümüzle çalisacagimiza söz veriyoruz." ifadelerini kullandi.
- "Açik denizlere bundan sonra çok daha iyi uçacagiz"
TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil, programda yaptigi konusmada, son 4 yilda çok çalistiklarini ve "Türkiye Yüzyili" için 5 ürün hazirladiklarini söyledi.
Mili Muharip Uçak'in piste çikip ilk taksisini yaptigini belirten Kotil, projelerde görev alanlarin 36 saat, haftalarca eve gitmeden, çocuklarini görmeden özveriyle çalistiklarini bildirdi.
Kotil, Milli Muharip Uçak'in 5. Nesil bir savas uçagi olduguna isaret ederek, benzer uçaklarin ABD, Çin ve Rusya'da bulundugunu ve bu ülkelerin henüz kimseye satmadiklarini, ülkelerin bekasi için stratejik önemde görüldügünü anlatti. Kotil, Milli Muharip Uçak'in da Türkiye'nin bekasi için tasarlanip üretildigini dile getirdi.
HÜRJET'in ilk uçusunu basariyla gerçeklestirdigine dikkati çeken Kotil, HÜRJET'in hem ileri egitim hem de hafif saldiri uçagi olarak görev yapacagini ifade etti. Kotil, 2025'te Hava Kuvvetlerine teslimata baslayacaklari uçagin uluslararasi satisini da gerçeklestirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kotil, ATAK-2'nin 11 ton sinifinda bir helikopter oldugunu ve ABD ile Rusya'da bu sinifta helikopterler bulundugunu aktararak, helikopterin geçen hafta basarili bir uçusa imza attigini animsatti.
Yerli helikopter GÖKBEY'in yerli motoruyla ilk uçusunu gerçeklestirdigini, ayrica Ankara'dan Istanbul'a uçus yapma basarisi gösterdigi vurgulayan Kotil, gelecek günlerde jandarmaya bu helikopterlerden teslim edeceklerini bildirdi.
Kotil, ANKA-3'ün 2 hafta içinde uçmasini hedeflediklerini ve hayalet insansiz hava araci olarak görev yapacagini belirterek, sunlari kaydetti:
"Sayin Cumhurbaskanim, gördügünüz ürünler buzdaginin tepesidir. Buzdaginin altinda 6 bin genç mühendis, teknisyen toplam 15 bin kisi var. Bu sözleri tutmak için hep beraber sabahladik. Çünkü ülkemize, 100 yila sözümüz vardi. Son 6 yilda 15 milyar lira yatirim gerçeklestirdik. Yüzümüz suyun üzerine çikti, artik nefes aliyoruz. Açik denizlere bundan sonra çok daha iyi uçacagiz."
- 5. Nesil savas uçagi KAAN
KAAN ile Türkiye, bu seviyede (5. Nesil) uçak üretebilen 5 ülkeden biri oldu.
Uçak, insansiz hava araçlari ve "havadan ihbar ve kontrol" gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diger unsurlarla ortak çalisabilecek.
Yeni nesil silahlarla havadan havaya muharebe, süpersonik hizda dahili silah yuvalarindan hassas vurus gerçeklestirebilecek uçak, yapay zeka ve nöral ag destegiyle artirilmis muharebe gücü saglayacak.
Bu program kapsaminda Yildirim Test Tesisi, Radar Kesit Alani Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanin sayili büyüklükteki test merkezleri ülkeye kazandiriliyor.
Uçagin envantere girmesinin ardindan 2070'lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanliginin ihtiyaçlarini karsilamasi öngörülüyor.
- Türkiye'nin ilk jet uçagi HÜRJET
Jet egitim uçagi projesi HÜRJET ile Türkiye'de ilk kez bir jet uçaginin tasarim ve üretim faaliyetleri yürütüldü.
Filolarda göreve baslamadan önce muharip pilotlarin egitim sürecinde önemli rol oynayacak HÜRJET'in, jet tekamül egitimi kapsaminda kullanilan T-38 uçaklari ile akrotim gösterilerinde kullanilan F-5 uçaklarinin yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmesi hedefleniyor.
HÜRJET ile Iron Bird (Demir Kus) Test Tesisi, mühendislik ve egitim simülatörleri, yakit test tesisi, kus çarpma test tesisi gibi tesislerin ülkeye kazandirilmasi saglandi. Ayrica kanopi mekanizma dayaniklilik, çevresel kontrol sistemi ve aksesuar disli kutusu üretimi gibi kabiliyetler de gelistiriliyor.
HÜRJET gelistirme kapsaminda jet uçagi uçus kontrol sistemi, uçus kontrol bilgisayari, "active side stick" ve eyleyici kontrolcüsü gelistirilmesi, eyleyici entegrasyonu ve ataletsel sensör sistemi milli imkanlarla gelistirilerek kabiliyet kazanimi gerçeklestirilmis oldu.
Milli Muharip Uçak basta olmak üzere 5. Nesil savas uçaklarini kullanacak pilotlarin yetistirilmesi için yerli ve milli imkanlarla platform kullanima alinacak.
- Insansiz savas uçagi ANKA-3
ANKA-3, ANKA insansiz hava araçlari ailesinin üçüncü üyesi olarak gelistirildi.
Jet motoru sayesinde daha hizli, yüksek faydali yük tasima kapasitesine sahip ANKA-3 kuyruksuz yapisiyla radarda daha az görünecek.
Dost-düsman hava unsurlarini tespit edebilecek ANKA-3, kesif, gözetleme ve istihbarat, farkli hava-yer mühimmatlari ile taarruz, hava-hava mühimmatlari ile karsi hava araçlarina angaje av taramasi gerçeklestirebilecek.
Dost unsurlarla beraber operasyon ve haberlesme rölesi gibi birçok görevi yerine getirebilecek ANKA-3 sistemi, ANKA ve AKSUNGUR ile ayni yer sistemleriyle kontrol edilebilecek.
- Agir sinif taarruz helikopteri ATAK-2
ATAK-2, artirilmis faydali yük ve mühimmat kapasitesi, modern aviyonik sistemler, düsürülmüs lojistik maliyet ve yüksek performans hedefleri dogrultusunda tamamen yerli ve milli kabiliyetlerle tasarlandi.
Sicak ve yüksek cografi kosullar ile olumsuz hava kosullarinda yürütülecek görevlere yönelik istekleri karsilayabilecek ANKA-3'ün, modern aviyonik sistemleriyle benzer helikopterlere göre rekabetçi ve yenilikçi bir yapida olmasi hedeflendi.
Agir sinif taarruz helikopteri ile Türkiye'nin taarruz taktik ve kesif helikopteri alanindaki tecrübesi derinlesmis olacak.
ATAK-2 ile Türkiye bu seviyede helikopter üreten 3 ülkeden biri oldu.