Türkiye-Japonya Is ForumuGökhan Yildiz- DEIK Baskani Nail Olpak: - "Türkiye, Japonya ile ticaretinde net ithalatçi konumda. Her iki ülkenin is insanlarinin ortak yatirimlara, projelere girismesini önemsiyoruz"

Türkiye-Japonya Is ForumuGökhan Yildiz- DEIK Baskani Nail Olpak:
- "Türkiye, Japonya ile ticaretinde net ithalatçi konumda. Her iki ülkenin is insanlarinin ortak yatirimlara, projelere girismesini önemsiyoruz"

ISTANBUL (AA) - Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Baskani Nail Olpak, "Türkiye, Japonya ile dis ticaretinde net ithalatçi konumunda. Japonya ile 5,5 milyar dolarlik ticaret hacmimiz var." dedi.

Türkiye-Japonya Is Forumu'nda konusan Olpak, en kisa zamanda dengeli bir sekilde iki ülke arasinda ticaret hacminin yükseltilmesi gerektigini söyledi.

Türkiye'nin Japonya ile dis ticaretinde net ithalatçi konumda oldugunu belirten Olpak, "Japonya ile 5,5 milyar dolarlik ticaret hacmimiz var. Ticaretin de ötesinde her iki ülkenin is insanlarinin ortak yatirimlara, projelere girismesini önemsiyoruz. Bunu gerçeklestirmek için liderlerimizin destegiyle, en büyük sorumluluk bizlere, is dünyasina düsüyor." açiklamasinda bulundu.

Is dünyasi olarak, Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'nin imzalanmasi için müzakerelerin tamamlanmasini beklediklerini belirten Olpak sunlari kaydetti:

"Bu anlasma ikili ticaret açisindan daha dengeli bir yapiya ulasmamiza ve üçüncü ülkelere yönelik is birlikleri gelistirmek açisindan karsilikli fayda saglayacaktir. Üçüncü ülkeler noktasinda, Ukrayna’da Türk ve Japon is birligi için önemli bir firsat yakalanacagini düsünüyoruz. Ayni sekilde, Orta Asya ve Afrika’da geçmiste oldugu gibi is birligimizi devam ettirmeyi arzu ediyoruz. 2013 yilinda imzalanan stratejik ortaklik belgesi ortak hedeflerimizi ortaya koyuyor ve gelecek dönemde atilacak adimlar için önemli bir gösterge. Türkiye’nin 'Yeniden Asya Girisimi' ve Japonya’nin Serbest ve Açik Indo-Pasifik stratejisi örtüsen vizyonlara sahip. Türkiye ve Japonya is birligi bölgesel ve küresel ortakliklari ileriye tasimak için önemli bir potansiyel sunuyor.

Japonya ile ticaretimizde öne çikan çelik ürünleri konusunda karbon yogun üretim teknolojilerine sahip Türkiye, ABD ile birlikte dünyanin en düsük emisyonla çelik üreten ülkeler arasindar. Yesil dönüsüm politikasi kapsaminda Sinirda Karbon Düzenleme Mekanizmasi (SKDM) konusunda Türkiye’nin Japonya ile Avrupa arasinda bir köprü görevi görebilecegine inaniyoruz.

Büyük firmalarimiz güçlü bir adaptasyon gücüne sahip. Ancak KOBI’lerin desteklenmesi AB ile Yesil Mutabakat kapsaminda önemli. Bu kapsamda KOBI Tesvikleri projesi AB tarafindan gerçeklestirilecek. Bu husus ülkemizde KOBI’lerin gelisimi için önem arz ediyor.

Sizlerle hem KOBI’lerin desteklenmesi hem de finansman imkânlarindan faydalanma gibi konularda el ele yürüyebiliriz. Diger yandan, saglik turizmi konusunda daha çok is birligi yapmaliyiz. Bunun somut bir örnegini Japonya ile birlikte biz geçtigimiz yillarda Istanbul’da Basaksehir Çam ve Sakura Sehir Hastanesi projesinde gerçeklestirdik. Ama sadece bununla sinirli kalmayacak is birliklerinin önemli oldugu kanaatindeyim."

- "Daha fazla turizm farkindaligi olusturmak faydali olur"

Olpak, karsilikli turizm iliskilerini derinlestirmek, her iki ülkede daha fazla turizm farkindaligi olusturmanin faydali olacagini belirterek, saglik turizminin yani sira gastroturizm, kültür turizmi, yaz turizmi gibi farkli alanlardaki potansiyelleri daha yogun bir çalisma ile anlatmanin yerinde olacagini söyledi.

Yenilenebilir enerji, girisimcilik, otomotiv, savunma sanayisi ve salgin sonrasi artan dijital dönüsüm gibi daha çesitli, katma degeri yüksek sektörlerde ortakligin yani sira yatirimlarin da artmasini arzu ettiklerini belirten Olpak, "Japon yatirimcilari, Türkiye’nin tasidigi büyük potansiyeli avantaja çevirmeye ve Türkiye’ye daha çok yatirim yapmaya davet ediyorum." dedi.

Olpak, "DEIK ailemizin tüm dünyaya yayilmis 152 Is Konseyi'ne ait networkünü ve ülkedeki yatirimlarimizin büyük bir kismini temsil eden Türkiye-Japonya Is Konseyimizin gücünü Japon dostlarimizla paylasmaya haziriz. Türkiye’de faaliyette bulunan Japon firmalarimizi, Japon dostlarimizi DEIK’te görmek çalismalarimizi daha büyük bir motivasyonla ileriye tasimamizi saglayacaktir." degerlendirmesini yapti.

Iki ülke arasindaki ticari ve yatirim iliskilerinin daha da gelistirilmesi için bu yuvarlak masa toplantilari, is forumlari ve karsilikli heyet ziyaretlerinin daha sik yapilmasinin her iki ülke için etkili sonuçlar ortaya koyacaginin altini çizen Olpak, "10 Ekim’de Izmir’de gerçeklestirilecek DEIK - Keidanren Türkiye-Japonya Is Konseyi Ortak Toplantisi'nda da sizlerle bir arada olmaktan mutluluk duyacagiz." diye konustu.