Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneginin 20. Ulusal Kongresi KKTC'de yapildiSemra Orkan- TJOD Baskani Prof. Dr. M. Bülent Tiras:- "(Eksozom) Bu yöntemin dünyada kullanildigi iki yer var. Bir tanesi hücrelerin ve dokularin yenilenmesi, digeri de kanserin erken teshisi. Biz de bu yöntemi özellikle tüp bebek ve yumurta rezervi düsük kadinlarda kullanmayi amaçladik"
ISTANBUL (AA) - Türkiye'nin kadin dogum alaninda çati dernegi olan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneginin (TJOD), 20. Ulusal Kongresi 17-21 Mayis'ta KKTC'de yapildi.
TJOD Baskani Prof. Dr. Bülent Tiras, kongreye iliskin AA muhabirine yaptigi degerlendirmede, kongreye deprem bölgesinde görev yapanlarin da aralarinda bulundugu bin 800 doktorun katildigini söyledi.
Kongrede, hekimlerin uzmanlik alanlariyla ilgili son gelismeleri paylasma ve tartisma imkani buldugunu aktaran Tiras, yeni nesil hücresel tedavilerden "eksozom" ile ilgili gelismeleri detayli olarak ele aldiklarini belirtti.
Tüp bebek tedavisinde, PRP ve kök hücre çalismalarina eksozom yönteminin de eklenebilecegine dikkati çeken Tiras, bunun hem kadin hem de erkek kisirliginda etkili olabilecegini ifade etti.
- "Tüp bebek ve yumurta rezervi düsük kadinlarda kullanmayi amaçladik"
Prof. Tiras, eksozom tedavisinde hücrelerin diger hücrelere kendisi hakkinda adeta mektup gönderdigini ve bilgi verdigini anlatarak, söyle devam etti:
"Bu yöntemin dünyada kullanildigi iki yer var. Bir tanesi hücrelerin ve dokularin yenilenmesi, digeri de kanserin erken teshisi. Biz de bu yöntemi özellikle tüp bebek ve yumurta rezervi düsük kadinlarda kullanmayi amaçladik. Bugüne kadar eksozom dedigimiz bu küçük keseciklerin elde edilmesiyle ilgili sikintilar vardi. Bunlari elde etmek oldukça zordu ama ABD Stanford Üniversitesi'nden Prof. Dr. Utkan Demirci güzel bir yöntem gelistirdi. Bir nevi filtre gibi olan bu özel yöntemle 3-4 saat içerisinde kandan eksozomlari elde edebiliyor ve hastamizda kullanabiliyoruz. Ilk uygulamalar güzel sonuçlar verdi. Ilerleyen zamanlarda bu konuyla ilgili çok daha fazla bilgi verebilecek hale gelecegiz."
Özelikle hiç yumurtasi olmayan kadinlarda "uyuyan yumurta" adi verilen yumurtalar bulundugunu aktaran Tiras, eksozom yöntemiyle bu yumurtanin uyandirilmasi ve bir sekilde sisteme sokulmasini amaçladiklarini söyledi.
Tiras, "Eger bu yumurtalari uyandirip, sistemde kullanabilirseniz o zaman bu yumurtalarla tüp bebek yapabilirsiniz. Temel amacimiz uyuyan yumurtalari eksozomlar vasitasiyla uyandirip, kullanabilmek." ifadelerini kullandi.
Bu yöntemin ilerisi için çok büyük gelismeler vadettigine dikkati çeken Tiras, "Sadece bizim sahada kullanilmiyor, birçok alanda da kullaniliyor. Mesela ortopedi de kullaniliyor. Özellikle eklemlerin, cildin yenilenmesinde kisaca vücudun birçok yerinde ve birçok hastalikta kullanilma potansiyeli olan bir yöntem. Sperm konusunda su ana kadar uygulanmis bir örnek yok ama muhtemelen uygulanabilecegini düsünüyoruz." diye konustu.
- "Hekimler çok agir tazminatlarla karsilasiyor"
TJOD Genel Sekreteri Prof. Dr. Volkan Kurtaran ise kongrede ela alinan konulardan birinin de sezaryenle dogum oldugunu belirtti.
Normal doguma tesvik için hekimlerin kanunen koruma altina alinmasi gerektigine isaret eden Kurtaran, "Saglik davalarinda hekimler çok agir tazminatlarla karsilasiyor. Ancak bunlari önlersek normal dogum oranlarini artirabiliriz." diye konustu.
TJOD Ikinci Baskani Prof. Dr. Ismail Mete Itil de Türkiye'de dogum sirasinda son 15-20 yil içinde anne ölümlerini önlemede büyük bir basari saglandigini aktararak, sayinin 100 binde 13'lere kadar düstügünü söyledi.