Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Ömüraliyev, Olaganüstü Zirve'de konustu:Mehmet Sah Yilmaz,Tugba Altun- "Dede Korkut'tan bir söz aktarmistiniz; ‘Dost iyi günde çagirildiginda kötü günde ise çagrilmadan gelendir’ demistiniz. Bizler de Türk devletleri olarak Türkiye'yi ve kardes Türk milletini yalniz birakmadik"

Türk Devletleri Teskilati Genel Sekreteri Ömüraliyev, Olaganüstü Zirve'de konustu:Mehmet Sah Yilmaz,Tugba Altun- "Dede Korkut'tan bir söz aktarmistiniz; ‘Dost iyi günde çagirildiginda kötü günde ise çagrilmadan gelendir’ demistiniz. Bizler de Türk devletleri olarak Türkiye'yi ve kardes Türk milletini yalniz birakmadik"

ANKARA (AA) - Türk Devletleri Teskilati (TDT) Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in TDT Bakü Zirvesi'nde Dede Korkut'tan alintiladigi sözlerine atif yaparak "Dost iyi günde çagirildiginda kötü günde ise çagrilmadan gelendir, demistiniz. Bizler de Türk devletleri olarak Türkiye'yi ve kardes Türk milletini yalniz birakmadik." dedi.

Ömüraliyev, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde düzenlenen Türk Devletleri Teskilati (TDT) Olaganüstü Zirvesi'nde konustu.

Türkiye’de meydana gelen ve tüm Türk dünyasini üzen deprem felaketi nedeniyle “Birligimiz Gücümüzdür” diyerek bir araya geldiklerini aktaran Ömüraliyev, Türk halkina ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a taziyelerini iletti.

Ömüraliyev, 6 Subat’ta meydana gelen büyük deprem felaketinin ardindan bu zirve girisimini, Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev’in dile getirdigini belirterek bu sekilde gayriresmi zirvelerin yilda bir kez düzenlenerek geleneksel hale getirilmesinin büyük öneme sahip oldugunu söyledi.

Ortak kültürü, dili, yasamlari ve gönülleri olan halklari temsil ettiklerini kaydeden Ömüraliyev, TDT ülkelerinin acil durum konusunda çalisan bakanliklarinin AFAD ile yakin isbirliginde mümkün olan her türlü yardimi yaptigini ifade etti.

Ömüraliyev, bu yardimlar arasinda sahra hastanesi kurulmasi, ekipman ve ilaç saglanmasinin bulundugunu belirterek Türkiye’de yasayan vatandaslarin da gönüllü olarak Türk halkina bu zorlu zamanlarda yardimci olmaya çalistigini dile getirdi.

Karabag çatismasinda ve diger zorluklarda da kimseyi yalniz birakmadiklarini animsatan Ömüraliyev, ayni sekilde simdi de bu zor zamanlarda birbirlerini yalniz birakmayacaklarini ifade etti.

Ömüraliyev, Bakü Zirvesi'nde Cumhurbaskani Erdogan’in sözlerine atif yaparak “Dede Korkut'tan bir söz aktarmistiniz; ‘Dost iyi günde çagirildiginda kötü günde ise çagrilmadan gelendir’ demistiniz. Bizler de Türk devletleri olarak Türkiye'yi ve kardes Türk milletini yalniz birakmadik.” dedi.

TDT Genel Sekreteri olarak deprem bölgelerini ziyaret ettigini söyleyen Ömüraliyev, yerel yetkililerle görüsüp orada olusturulan kamplari ve sahra hastanelerini gördügünü ifade etti.

Ömüraliyev, ziyareti sirasinda afet bölgesindeki ihtiyaçlarla ilgili bilgi aldigini ve kendi ülkelerinden daha fazla yardimda bulunmak isteyenlere bu bilgileri aktardiklarini belirtti.

Bu afetin, acil durumlarla basa çikabilmek ve müdahale edebilmek için ciddi adimlar atilmasi gerektigini gösterdigine dikkati çeken Ömüraliyev, TDT kapsaminda da buna yönelik bir mekanizma olusturulmasinin önemine isaret etti.

Ömüraliyev, dünyanin zor bir dönemden geçtigini, yasadiklari cografyalarin büyük siyasi dönüsümlerin merkezinde yer aldigini kaydetti.

"Uluslararasi arenadaki bu sistemsel degisimlerde güvenlik, göç, enerji ve diger sektörlerdeki krizler, hayatimizi dogrudan etkileyen sorunlari kapimiza kadar getiriyor ve bu olgu bizi zor kararlar almaya zorluyor." ifadelerini kullanan Ömüraliyev, küresel tehdit ve zorluklarin belirli firsatlari da ortaya çikardigini vurguladi.

Ömüraliyev, TDT çerçevesinde ikili iliskilerin ve çok tarafli isbirliklerinin gelistigini belirterek sunlari kaydetti:

"Teskilatin Genel Sekreteri olarak ülkelerimiz arasinda birlik havasinin olusmasinda Türk Devletleri Teskilati platformunun büyük rol oynadigina yürekten inaniyorum. Teskilatimiz kendimizi kardes halklar olarak tanima yetenegimizi artirdi ve eminim ki halklarimiz, milletlerimiz daha da yakin hale gelmek için çalismalarina devam edecektir."

TDT'nin Istanbul ve Semerkant zirvelerinde alinan kararlarin isbirliklerini çesitli seviyelere yükselttigini vurgulayan Ömüraliyev, büyük çapli kurulus haline geldiklerini ve teskilatin sadece adinin degil yapisinin da degistigini söyledi.