Tiyatro Keyfi'nin iki oyunu Güney Kore'de sahnelenecek Ahmet Esad Sani- Tiyatro yönetmeni, oyuncu, müzisyen Kemal Basar: - "Seyirciyle mesafeyi olabildigince azaltmaya çalisiyoruz. Herhangi bir bayrak tasimiyoruz. Toplumun her kesimine sesleniyoruz. Herkesin tiyatro seyircisi ya da tiyatrocu olacagini düsünerek insanligin ortak problemleri üstüne oyunlar sahneliyoruz" - "Modern ve çagdas isler yaptigimizda, dünya meseleleriyle ilgilendigimizde, sig politik meselelere, tartismalara kapilmayip da

Tiyatro Keyfi'nin iki oyunu Güney Kore'de sahnelenecek  Ahmet Esad Sani- Tiyatro yönetmeni, oyuncu, müzisyen Kemal Basar:
- "Seyirciyle mesafeyi olabildigince azaltmaya çalisiyoruz. Herhangi bir bayrak tasimiyoruz. Toplumun her kesimine sesleniyoruz. Herkesin tiyatro seyircisi ya da tiyatrocu olacagini düsünerek insanligin ortak problemleri üstüne oyunlar sahneliyoruz"
- "Modern ve çagdas isler yaptigimizda, dünya meseleleriyle ilgilendigimizde, sig politik meselelere, tartismalara kapilmayip da

ISTANBUL (AA) - AHMET ESAD SANI - Güney Kore Daejeon Uluslararasi Tiyatro Festivalinin seçkisinde Türkiye'den 2 oyun yer aldi.

Tiyatro Keyfi'nin "Amy Winehouse" ve "Tut Elimden Rovni" adli oyunlarinin izleyiciyle bulusacagi festivalde ayrica sanat yönetmeni Kemal Basar da uluslararasi tiyatrocularla bir araya gelerek "Neden Minimalizm?" baslikli sunum yapacak.

Konuya iliskin AA muhabirine açiklamada bulunan tiyatro yönetmeni, oyuncu, müzisyen Basar, Tiyatro Keyfi'ni 10 yil önce uluslararasi bir tiyatro olmasi amaciyla kurduklarini söyledi.

Kemal Basar, Berlin, Amsterdam, Lahey, Londra, Tel Aviv, Yafa, Lefkosa, Gazimagusa ve Frankfurt gibi pek çok sehirde eserlerini sahnelediklerini aktararak, "Senelerce Avrupa'da oyunlar yönetmis, festivallere seçici kurul üyeligi yapmis ve oradaki tiyatro örgütlerinin üyesi bir tiyatrocu olarak, uluslararasi festivallerle zaten hep sicak iliskilerimiz var. Tiyatro Keyfi, dünya tiyatrosuna uygun eserlerini sununca Güney Kore bizi israrla istedi." dedi.

Seçkide yer alan Kültür ve Turizm Bakanligi katkisiyla hazirlanan Aziz Nesin'in "Tut Elimden Rovni" ve Kosta Kortidis'in "Amy Winehouse" oyunlarinin iki yerli yazarin eserleri oldugunu kaydetti.

- "Oyunlar minimalist bir yorumla sahnelenecek"

Basar, kendi rejisiyle hazirladigi oyunlarin minimalist yorumla sahnelendigine dikkati çekerek, sunlari söyledi:

"Bizim geleneksel tiyatromuzdan yola çikan yorumlarla yapilmis iki eserin dünyanin önemli tiyatro festivallerinden biri tarafindan resmi olarak davet edilmesi, ana tabloda yer almasi, festival açip kapatmasi bizim için çok önemli. Bu arada kendi geleneksel tiyatromuzdan yola çikan sahnelemeler yaptigimiz için bu da çok ilgilerini çekiyor. Benden bir sunum yapmami istediler. Ben de orada 80'den fazla ülkenin tiyatrocusuna minimalizmi, ortaoyununu, Tiyatro Keyfi'nin hedeflerini ve hayallerimizi anlatacagim."

Minimalizmin tiyatro sanatinda ortaoyunu ve meddah gibi alçak gönüllü, kimseye tepeden bakmayan bir üslubu olduguna isaret eden Basar, "Seyirciyle mesafeyi olabildigince azaltmaya çalisiyoruz. Herhangi bir bayrak tasimiyoruz. Toplumun her kesimine sesleniyoruz. Herkesin tiyatro seyircisi ya da tiyatrocu olacagini düsünerek insanligin ortak problemleri üstüne oyunlar sahneliyoruz. Düsüncelerimizi, yapmaya çalistigimiz sanat vasitasiyla insanlara söylüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Türkiye'yi temsil etmek gurur veriyor"

Yönetmen ve oyuncu Basar, olabildigince az dekorla isigin, kostümün ve oyuncunun gücüyle eserleri sahnelemeye çalistiklarini vurgulayarak, "Bu yapi içinde kurdugumuz tiyatroya biz 'minimalist tiyatro' diyoruz." ifadelerini kullandi.

Minimalizmin mobil olmalarina da imkan tanidigini vurgulayan Basar, "Minimalizm çok süratli olmamizi, hizli bir sekilde karar vermemizi sagliyor. Mesela su an Paris'ten bir teklif alsak, karar verip yarin ögleden sonra Paris'te oynayabiliriz. Çünkü dekor kamyonlarimiz yok, bütün Avrupa tiyatrolari gibi. Agir bürokrasi yok bizde. Çok çabuk karar verip, hizli hareket edebiliyoruz." diye konustu.

Kemal Basar, Güney Kore Daejeon Uluslararasi Tiyatro Festivalinde yer alan her iki oyunun ikiser kez sahnelenecegine isaret ederek, "Ben de hem seminer verecegim hem de Güney Koreli profesyonel oyuncularla çagdas oyunculuk workshopu yapacagim. Türkiye'yi temsil etmek çok gurur veriyor." dedi.

Tiyatro Keyfi'nin dünya arenasinda yer almasinin dogru yolda olduklarini gösterdigini ifade eden Basar, "Bu, çagdas, genç ve dünya tiyatrosunca kabul edilmis oldugumuzu gösteriyor. Modern ve çagdas isler yaptigimizda, dünya meseleleriyle ilgilendigimizde, sig politik meselelere, tartismalara kapilmayip daha global, daha büyük düsündügümüzün bir örnegi oldugu için çok gurur duyuyor, mutlu oluyoruz." ifadelerine yer verdi.