Tayvanli Bakan, Çin hakkinda "korkuya yol açan abartili" ifadelerin yersiz oldugunu söylediIbrahim Hakki Çetinkaya

Tayvanli Bakan, Çin hakkinda "korkuya yol açan abartili" ifadelerin yersiz oldugunu söylediIbrahim Hakki Çetinkaya

WASHINGTON (AA) - Tayvanli Bakan Deng Chen-Chung, Çin'in "Tayvan'i isgal edecegi" yönündeki söylemlerin gereksiz korkuya yol açtigini ifade ederek, ülkesinin ABD'li yatirimcilar ve isletmeler için ideal bir yer olmaya devam edecegini belirtti.

Tayvan Isadamlari ve Ticaret Delegasyonunun Baskani olarak ABD'li yetkililerle yaptigi görüsmelere iliskin Associated Press'e (AP) konusan Bakan Deng, bu girisimlerinin, Amerikali yatirimcilara, Çin'in "Tayvan'i isgal edecegi" yönündeki iddianin gerçegi yansitmadiginin teminati oldugunu söyledi.

Deng açiklamasinda, "Gereksiz korkuya yol açan bu abartili ve gerçek durumu yansitmayan söylemlerden kaçinmaliyiz." ifadesini kullandi.

Ülkesindeki yari iletken üreticilerinin ABD’deki üretimlerini artiracagini kaydeden Deng, Tayvan'in, Çin ile gerginlige ragmen, gerek yari iletken üretimi gerekse de ABD'nin finans, ticaret ve yatirim alanlarindaki tercihleri için en ideal yer oldugunu savundu.

Deng, ABD'deki yatirimlarinin maruz kalacagi çifte vergi yükü göz önüne alindiginda, Arizona'daki Tayvan'in ilk yari iletken üretim tesisinin faaliyete geçmeden önce vergi sorununun çözülmesini umdugunu söyledi.

Deng ayrica Tayvan'in, Çin güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyduklari gelismis çiplere erisimini engellemek için diger ülkeleri Çin'e yari iletken ihraç etmekten caydirmayi amaçlayan Joe Biden yönetiminin önlemlerini stratejik nokta gördügünü belirterek, kendilerini hedef alan füzeler gelistirmeleri için Çinlilere çip göndermenin anlamsiz oldugunu ifade etti.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zidong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-sek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'in kendi topraklarinin parçasi oldugunu savunuyor. Çin, bogaz ve çevresindeki askeri varliginin yani sira Tayvan'in fiili bagimsizliginin hukuki bir statü kazanmasina, Tayvan hükümetinin dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

ÇHC, kendisini taniyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik iliskilerini kesmesini sart kosuyor.