Tartismali "yargi reformu" Israil'deki teknoloji sirketlerinin ülkeye güvenini zedeliyorAbdel Ra'ouf D. A. R. Arnaout,Mahmut Geldi- Israil'de yüksek teknoloji yatirimlarinin 2023'ün ilk çeyreginde 1,7 milyar dolarda kaldigi ve bunun 2019 yilindan beri kaydedilen en düsük rakam oldugu belirtildi
KUDÜS (AA) - Israil Inovasyon Kurumu, tartismali "yargi reformunun" Israilli teknoloji sirketlerinin ülkeye güvenini zedeledigi ve yüksek teknoloji firmalarinin ülkeyi terk edebilecegi uyarisinda bulundu.
Israil Inovasyon Kurumu tarafindan Bilim ve Teknoloji Bakani Ofir Akunis'e sunulmak üzere hazirlanan raporda, Israilli girisimcilerin çogunun bu yil içerisinde kendi ülkeleri yerine yurt disinda sirket açtigina isaret edildi.
Raporda, sirketlerin fikri mülkiyetlerini yurt disinda tescil etme niyetinde oldugu ve bunun Israil ekonomisini ciddi sekilde etkileyecegi kaydedildi.
Teknoloji sirketleri hisselerinin Tel Aviv Borsasi endeksi ile Nasdaq Borsasi endeksi arasinda büyük uçurum olduguna vurgu yapilan raporda, Nasdaq Borsasi endeksi bu yil yüzde 17 artis gösterirken Israil teknoloji endeksinde ise yüzde 4 düsüs oldugu aktarildi.
Raporda, aradaki farkin daha da büyümesi durumunda Israil'deki yüksek teknoloji sirketlerinden birçogunun yatirim yapamayacagi, dolayisiyla kapanma veya baska ülkelere tasinma durumuyla karsi karsiya kalinacagi ifade edildi.
- Israil'de yüksek teknoloji yatirimlari azaldi
Israil'de yüksek teknoloji yatirimlarinin 2023'ün ilk çeyreginde 1,7 milyar dolarda kaldigi vurgulanan raporda, bunun da 2019 yilindan beri kaydedilen en düsük rakam oldugu ifade edildi.
Teknoloji sirketlerinin ülkede tutulmasi için bazi tavsiyelere de yer verilen raporda, kisitlamalarin hafifletilmesi ve yeni kurulan sirketlerin Israil'de fikri mülkiyet kaydi için tesvik gibi bazi adimlarin atilabilecegi belirtildi.
- "Ülkede belirsizlik yaratan bir iç kriz söz konusu"
Raporda sözlerine yer verilen Israil Inovasyon Kurumu CEO'su Dror Ben, "Bizler bugün küresel bir krizin ortasindayiz. Bu krizin ne zaman ve nasil sona erecegi konusuna gelince daha çok erken. Buna ek olarak belirsizlik yaratan bir iç kriz söz konusu." ifadelerini kullandi.
Hükümetin yargi düzenlemesi girisimleri ve buna karsi halkin protestolarina isaret eden Ben, sunlari kaydetti:
"Yargi-hukuk krizi asilsa dahi çözüme ulasmasi zaman alir. Bundan sonraki süreçte de yatirimcilarin güvenini yeniden kazanmak zamanla olur. Bu sebeple verimli çalismali ve zorluklari asmak için gerekli adimlari atmaliyiz."
- Yüksek teknoloji yatirimlari Israil ekonomisi için öncelikli
Bilim ve Teknoloji Bakani Akunis ise yaptigi yazili açiklamada, bir yildan beri teknolojiye yapilan beseri sermaye yatirimindaki yavaslamanin küresel oldugunu belirtti.
Israil ekonomisi için oldukça öncelikli gördükleri yüksek teknoloji yatirimlarini destekleyen adimlar atmaktan geri durmayacaklarini kaydeden Akunis, Israil Inovasyon Kurumu tarafindan hazirlanan raporun da hükümetin bu alandaki endise verici trendlere karsi hizli adimlar atmasi gerektigine isaret ettigini aktardi.
- Ertelenen yargi düzenlemesi
Israil Adalet Bakani Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurdugu "yargi reformu", Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandirmasi ve iktidarin yargi atamalarinda söz sahibi olmasi gibi degisiklikler içeriyor.
Basbakan Binyamin Netanyahu 27 Mart'ta, ülke çapinda kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargi düzenlemesini erteledigini açiklamisti.
Ancak hükümetin, erteledigi düzenlemeyi mayis ayi içinde yine Meclise getirmesi bekleniyor.
Israil'de Netanyahu liderligindeki koalisyonda yer alan sag, asiri sag ve Ultra Ortodoks partiler geçen hafta tartismali yargi paketi konusunda hükümete destek için Bati Kudüs'teki Israil Meclisi önünde genis katilimli gösteri düzenlemisti.