Tarihi Gelibolu Yarimadasi'nda 108 yil sonra bulunan 28. Alay Sehitligi ihya edilecekBurak Akay

Tarihi Gelibolu Yarimadasi'nda 108 yil sonra bulunan 28. Alay Sehitligi ihya edilecekBurak Akay

ÇANAKKALE (AA) - Kültür ve Turizm Bakanligi Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir, Conkbayiri mevkisinde 108 yil sonra yeri belirlenen ve 28. Alay'a ait sehitligin ihya edilecegini bildirdi.

Kasdemir, gazetecilere yaptigi açiklamada, 2020 yilinda Eceabat ilçesi Büyükanafarta köyü sinirlari içinde kalan bölgedeki sehitliklerin tespiti amaciyla çalisma baslattiklarini hatirlatti.

Bu kapsamda, Conkbayiri mevkisinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden akademisyenlerle 28. Alay'a ait sehitligin yerinin belirlendigini belirten Kasdemir, diri örtü temizligine baslanan alanin, jeo radar sistemiyle taranacagini dile getirdi.

Kasdemir, sözlerini söyle sürdürdü:

"Çanakkale Kara Muharebeleri'nin en yogun, en sicak çarpismalarin yasandigi, Mehmetçigin Çanakkale'yi geçilmez yaptigi topraklardayiz. Çanakkale Tarihi Alani'nda bir sehitlik daha ortaya çikarildi. 28. Alay'in özellikle 10 Agustos muharebelerinde, hücum esnasinda çok büyük savaslarin yasandigi anda büyük kayiplar verdigi ama düsman eline terk etmedigi topraklarda 28. Alay'in kahraman Mehmetçiklerinin, sehitlerimizin meftun oldugu bir sehitlik ortaya çikarildi. Çanakkale Tarihi Alani zaten her karisi sehitlik olan bir vatan parçasidir. Çanakkale Tarihi Alani'nda her adimda bir sehitlige rastlayabiliriz. Biz de Tarihi Alan Baskanligi olarak da uzun zamandan beri bu çalismalari devam ettiriyoruz."

Bu sehitligin 28. Alay'a ait oldugunun kesinlestigi bilgisini veren Kasdemir, çalismalarinin sürecegini ifade etti.

Sehitligin ihyasi ve ziyarete açilma sürecine deginen Kasdemir, "O kahraman sehitlerimizin, bu topraklar için topraga düsen askerlerimizin bir sehitlikte, uguruna canlarini feda ettikleri ay yildizli al bayragimizin altinda ebedi istirahatlerini geçirecekleri bu topraklarda onlarin isimlerini tarihe mal edecegiz. Gelen bütün ziyaretçiler Çanakkale'yi geçilmez yapan o büyük kahramanlarin isimlerini bir kez daha hatirlamis olacaklar." dedi.???????