TEKNOFEST gençlige "Ben de yapabilirim" inancini kazandiriyorHalil Ibrahim Medet- TEKNOFEST "PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarismasi" birincisi lise ögrencisi Asim Besir Basdemir:- "Yerli ve milli yazilim sistemi gelistirmek veya gelismesine katkida bulunmak istiyorum. Yurt disindaki sirketlere güven ve bagimlilik konusundaki tereddütler bu sekilde asilabilir"- Konya Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoglu Anadolu Imam Hatip Lisesi Ögretmeni Mustafa Ekrem Dogan:- "Yapilan seyleri acimasiz ve haks
ISTANBUL (AA) - HALIL IBRAHIM MEDET - TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali teknoloji yarismalarindan PARDUS 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarismasi'nda birinci olan Asim Besir Basdemir, "TEKNOFEST'in etkileri fuarin kendisinden çok daha büyük. Tüm ülke çapinda benim de dahil oldugum lise hatta ortaokul ögrencilerine kadar etki ediyor. Teknoloji alaninda bizim de bir seyler yapabilecegimize inancimizi artiriyor." dedi.
Yüksek lisans ve doktora düzeyinde katilimlara da açik olan TEKNOFEST PARDUS 21.3 Hata Yakalama ve Öneri Yarismasi'nda birinci olan Selçuklu Mahmut Sami Ramazanoglu Anadolu Imam Hatip Lisesi 11. sinif ögrencisi Asim Besir Basdemir ve danisman ögretmeni Mustafa Ekrem Dogan, AA muhabirine, basari hikayelerini anlatti.
Asim Besir Basdemir, Kovid-19 salgini sürecinde egitim videolari izleyerek yazilima basladigini ve okulundaki "MSR Tekno Atölyeleri" kapsaminda alaniyla ilgili egitim ve rehberlik alma imkani buldugunu söyledi.
MSR Tekno Atölyelerindeki hocalarin yönlendirmeleri sayesinde TEKNOFEST yarismasindan haberdar oldugunu anlatan Basdemir, "Hocalarimiz egitim alabilecegimiz yerler ve alanimiza dair firsatlarla ilgili bizi yönlendirdi. Yazilimla ugrasirken imam hatipli olmanin hiçbir dezavantajini görmedim." diye konustu.
Basdemir, 2021'de Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan kurulan teknoloji ve inovasyon merkezli bir platform olan "Kapsül Teknoloji Platformu" araciligiyla atölyelerinde ihtiyaç duyduklari malzemelerin temin edildigini ve üniversite standartlarinda laboratuvar ortaminda çalisma imkani buldugunu ifade etti.
- "TEKNOFEST'in etkisi fuardan çok daha büyük"
Linux temelli, açik kaynak kodlu ve yerli isletim sistemi olan "PARDUS"un kendi araçlarinda bulunan kaynak kodlardaki hatalari bulma ve sistemi gelistirme üzerine yapilan yarismada derece elde ettiginden bahseden Basdemir, "Bu kapsamda performans sorunlariyla ilgili ekleme, düzeltmelerde bulundum ve Btrfs desteginin eksik oldugunu düsünmüstüm. Bununla ilgili çalismalar yaparak yarismaya basvurdum." bilgisini verdi.
Basdemir, PARDUS 21.3 Hata Yakalama ve Öneri Yarismasi'nin sadece liselilerle sinirli olmadigini ve hem lisans hem de lisansüstü egitimin her asamasindan kisilerin basvurdugu yarismada birinci seçilmenin kendisi için gurur verici oldugunu dile getirdi.
TEKNOFEST öncülügünde yürütülen Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkida bulunma düsüncesinin çalismalarini yaparken kendisini motive ettigine dikkati çeken Basdemir, "TEKNOFEST'in etkileri fuarin kendisinden çok daha büyük. Tüm ülke çapinda benim de dahil oldugum lise hatta ortaokul ögrencilerine kadar etki ediyor. Teknoloji alaninda bizim de bir seyler yapabilecegimize inancimizi artiriyor. Çalistigim alanla ilgili ülkemizde çok fazla etkinlik olmuyordu. TEKNOFEST böyle bir eksikligi de gideriyor." ifadesini kullandi.
- "Yerli ve milli bir yazilim sisteminin gelismesinde yer almak istiyorum"
Basdemir, TEKNOFEST'e katilip orada basarili olmanin sadece daha iyisini yapabilecegine dair inancini artirmadigini ayni zamanda gelecekte Türkiye'de kendi çalismalarini yürütmek istedigi alanda is bulmakla ilgili tereddütlerini de ortadan kaldirdigini kaydetti.
Lise ögrencisi oldugu için yazilim konusunda yeteneklerini sergileyebilecegi alanlari bulmakta zorluk yasadigina deginen Demir, katildigi yarismanin kendisini ailesine ve çevresine kanitlama imkani da sagladigini ve bunun kariyer planlamasi yapmasini kolaylastirdigini anlatti. Basdemir, sözlerini su sekilde tamamladi:
"Bilgisayar mühendisligi okuyarak yazilim alaninda daha da uzmanlasmak istiyorum. Türkiye'de yazilimla ugrasan kisiler genellikle uygulama ya da oyun gelistirmeye yöneliyor. Ben isletim sistemleri üzerine çalismak istiyorum. Isletim sistemlerinde 'arka kapi' dedigimiz açiklar oluyor. Bunlarin farkinda olmamiz gerekiyor. Yerli ve milli bir yazilim sistemi gelistirmek veya gelismesine katkida bulunmak istiyorum. Yurt disindaki sirketlere güven ve bagimlilik konusundaki tereddütler bence bu sekilde asilabilir."
- "Umut imkandan daha önemli"
Kazanan projeye danismanlik yapan ögretmen Mustafa Ekrem Dogan, "Imam Hatip Liseleri önüne engel konulmadigi takdirde büyük basarilar ortaya koyma potansiyeline sahip. Asim Besir'in basarisi bunun bir örnegi. Okulumuzda, su alti cihazlari ve insansiz hava araçlari üzerine çalismalar yapilan atölyelerimiz var. Basarili ve farkli yeteneklere sahip ögrencilerimiz bu atölyelerde yeteneklerini ortaya koyma ve gelistirme firsati buluyor." ifadelerini kullandi.
TEKNOFEST'i takip edenlerin, yarismalara imam hatiplerden takimlar halinde yogun katilim gösterildigini fark edecegini ve bunun ögrencilerin yeteneklerine göre farkli alanlarda uzmanlasmaya tesvik edilmesinin bir sonucu oldugunu dile getiren Dogan, ögrencisi Asim'in basarisinin kendisi ve okulu adina gurur verici oldugunun altini çizdi.
Dogan, TEKNOFEST'in ilk gününden itibaren fuar alaninda olduklarini ve diger birinciler gibi ödüllerini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in elinden aldiklarini anlatarak, "Yapilan seyleri acimasiz ve haksizca elestirenler var. Bir seyi elestirenler daha iyi bir proje ortaya koymalilar. TEKNOFEST arabayi, uçagi, SIHA'yi, kodlamayi 'Ben de yapabilirim.' inanci kazandiriyor, umut veriyor. Bana göre bu umut, imkandan daha önemli." diye konustu.
- "TEKNOFEST ülke çapinda teknoloji seferberligine dönüstü"
Asim Besir'in ders aralarinda sinifindaki akilli tahta ile yazilim çalismalari yapmaya devam ettigini belirten Dogan, ögrencisine ne ile ugrastigi soruldugunda "Önemli bir sey üzerinde çalisiyorum." seklinde cevap verdigini anlatti.
Dogan, Asim Besir'in TEKNOFEST'te bir yarismaya katilmak istedigini ve kendisinin danismani olmasini talep ettigini ifade ederek, "Asim'in derece yaptigi yarisma sadece liseler arasinda düzenlenmiyor. Lise ögrencilerinin yani sira lisans ve lisansüstü egitimin her bölümü ve her kademesinden kisiler katilabiliyor. Asim böyle bir yarismada birinci oldu." dedi.
TEKNOFEST'in sadece fuar yeri ve gününden ibaret olmadigi ve tüm ülke gençleri arasinda bu yarismalar kapsaminda bir teknoloji seferberliginin ortaya çiktigi degerlendirmesinde bulunan Dogan, sunlari kaydetti:
"Bu süreçte Konya Büyüksehir Belediyesi 'Kapsül Teknoloji Platformu' araciligiyla okulumuza çok destek oldu. TEKNOFEST ile sadece yarismaya katilanlar arasinda degil bütün Türkiye'de atölyeler ve yarismalar düzenlenmeye basladi. Teknoloji hamlesi bütün bir yili ve ülkeyi kapsayan bir sürece dönüstü. Inovasyon, cihaz gelistirme ve girisimcilik modeli ortaya koyabilirim umudu ve özgüveni ortaya çikti. Bunlar çok degerli seyler."