TBMM'ye "Fenerbahçe'nin saha dizilisinin degistirilmesi" basvurusuGazi Nogay- TBMM Dilekçe Komisyonuna vatandaslar tarafindan yüzlerce ilginç basvuru yapildi - Basvurular arasinda Fenerbahçe'nin dizilis taktiginin degistirilmesinden tüm vatandaslara belirli süreli memur olma hakki taninmasina, evliliklerin 10 yilda bir yenilenmesinden fahis kira artisi isteyen ev sahiplerine 5 yil elektrik, su ve dogal gaz aboneliginden men cezasi verilmesine kadar birbirinden dikkat çekici talepler yer aldi

TBMM'ye "Fenerbahçe'nin saha dizilisinin degistirilmesi" basvurusuGazi Nogay- TBMM Dilekçe Komisyonuna vatandaslar tarafindan yüzlerce ilginç basvuru yapildi
- Basvurular arasinda Fenerbahçe'nin dizilis taktiginin degistirilmesinden tüm vatandaslara belirli süreli memur olma hakki taninmasina, evliliklerin 10 yilda bir yenilenmesinden fahis kira artisi isteyen ev sahiplerine 5 yil elektrik, su ve dogal gaz aboneliginden men cezasi verilmesine kadar birbirinden dikkat çekici talepler yer aldi

TBMM (AA) - GAZI NOGAY - TBMM Dilekçe Komisyonuna Fenerbahçe'nin dizilis taktiginin degistirilmesinden ülkedeki tüm vatandaslara belirli süreli memur olma hakkinin taninmasina, evliliklerin 10 yilda bir yenilenmesinden fahis kira artisi talep eden ev sahiplerine elektrik, su ve dogal gaz aboneliklerinden 5 yil men cezasi verilmesine kadar yüzlerce ilginç basvuru yapildi.

Vatandaslarin parlamentoya ilettigi dilek ve sikayetlerini inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonuna 15 Mayis-22 Agustos 2023 arasinda 1154 basvuru yapildi. Komisyona kadinlardan gelen dilekçelerin sayisi 245 olurken, erkekler 909 dilekçe gönderdi.

Vatandaslar Dilekçe Komisyonuna basvururken agirlikli olarak elektronik posta yolunu tercih etti. Basvurularin 1027'si elektronik posta, 70'i posta, geri kalani ise elden, faks, milletvekilleriyle ulastirmak gibi yollardan gerçeklesti. Basvurularin yüzde 88,99'u e-dilekçe üzerinden, yüzde 6,07'si posta yoluyla yapildi.

Dilekçe Komisyonu Baskanlik Divani, gerçeklestirdigi 5 toplantida 918 dilekçe hakkinda karar aldi, 18 dilekçe ise mevzuata uygun olmamasi ya da mükerrer olmasi sebebiyle islemden kaldirildi. Diger dilekçelerin incelemesi devam ediyor.

Komisyon, yeni bir kanun veya bir kanun degisikligini gerektiren basvurulardan kanun olarak düzenlenmelerinde toplumsal yarar görülenlerin birer örnegini TBMM Baskanligina ve bilgi için Cumhurbaskanligina gönderiyor. Kanun teklifi gerektiren tüm kararlar da milletvekillerine dagitiliyor. Vatandaslardan gelen yeni yasal düzenleme taleplerinden ve degistirilmesi istenen kanunlardan TBMM üyelerinin tamami da haberdar ediliyor.

Komisyonun yetki ve görev alanina girmeyen dilekçelerle ilgili herhangi bir islem yapilmazken, bazi talep ve sikayetlere iliskin basvuru sahiplerine ilgili kanun, yönetmelik ve kuruma yapilmis basvurularin süreçleriyle ilgili bilgi veriliyor.

- Ilginç dilekçeler

Komisyona gelen dilekçeler arasinda ilginç talepler de yer aldi.

Konya'da yasayan bir kisi, 2 Haziran'da Komisyona basvurarak Trendyol Süper Lig takimlarindan Fenerbahçe'nin sahaya dizilis taktiginin degistirilmesini istedi.

TBMM Dilekçe Komisyonu Baskanlik Divaninin incelemesi sonucunda dilekçeye verilen yanitta, söz konusu talebin Dilekçe Komisyonunun yetki ve görev alanina girmedigi belirtilerek, "3071 sayili Dilekçe Hakkinin Kullanilmasina Dair Kanun ile TBMM Içtüzügü'nün 116'nci maddesi uyarinca dilekçe hakkinda Komisyonumuzca baska bir islem yapilamayacagina karar verildi." ifadesi kullanildi.

Basvurular arasinda artan konut kiralari ve satis fiyatlarindan sikayet eden vatandaslarin da çok sayida talebi bulunuyor. Piyasadaki fiyat artislarina müdahale edilmesine yönelik kanuni düzenleme talebi içeren dilekçeler arasinda, "fahis kira artisi talep edip kiracilarini çikaran ev sahiplerine elektrik, su ve dogal gaz aboneliklerinden 5 yil men cezasi verilmesi" talebi de yer aliyor.

Bazi vatandaslar LGBT propagandasina karsi kamu kurumlarinin koordineli olarak mücadele etmesini ve escinselligin hukuk alaninda suç olarak yer almasini talep etti.

- Cem Yilmaz'in Selçuk Üniversitesi'nde gösteri düzenlemesi talebi

Komisyona gelen bazi dilekçelerin konulari söyle:

"Engelli vatandaslar için askeri kurum kurulmasi, olasi bir savas durumunda görev alacak olanlara temel askerlik egitimi verilmesi, ülkedeki tüm vatandaslara belirli süreli memur olma hakkinin taninmasi, bankacilik sektöründe çalisanlara yipranma payi verilmesi, bedelli askerlik ücretinin düsürülmesi, uzaktan egitim içerigine AFAD egitimlerinin eklenmesi, Türkiye Masa Tenisi Federasyonu 2022-2023 Spor Toto Sezonu Kadinlar 2. Ligi'nde sampiyon olan sporcularin takdir edilmesi, sanatçi Cem Yilmaz'in Selçuk Üniversitesi'nde gösteri düzenlemesi, Istanbul'un fethinin ulusal bayram ilan edilmesi, evliliklerde zaman içinde yasanan yipranma sebebi ve kaybetme korkusu ile eslerin birbirini önemsemesi amaciyla her 10 yilda bir evliliklerin düserek tazelenmesi veya ayriligin sorunsuz yasanmasi için kanun degisikligi yapilmasi."

Türbelerde bulunan mezarlarin bos olup olmadigi ile türbelerle iliskilendirilen kisilere ait olup olmadiginin tespit edilmesi, 20 yil ve üzeri evli kalan ev kadinlarina emeklilik hakki verilmesi, televizyon yayinlarina müstehcenlik kisitlamasi getirilmesi, banka faizlerinin düsürülmesi, idam cezasinin getirilmesi, yaz mevsiminde tatil için ilçelere geçici olarak yerlesenlerden ek harç ve ek vergi alinmasina yönelik kanuni düzenleme yapilmasi talepleri de dikkat çeken basvurular arasinda yer aldi.