TBMM Deprem Arastirma Komisyonu toplandiAykut Yilmaz- AFAD Baskani Sezer: - "Depremlerde can kaybimiz 50 bin 96, yaralimiz 107 bin 204" - "9 bin 119 afetzedemiz Evim Yuvan Olsun kampanyasindan faydalanmis durumda"

TBMM Deprem Arastirma Komisyonu toplandiAykut Yilmaz- AFAD Baskani Sezer:
- "Depremlerde can kaybimiz 50 bin 96, yaralimiz 107 bin 204"
- "9 bin 119 afetzedemiz Evim Yuvan Olsun kampanyasindan faydalanmis durumda"

TBMM (AA) - Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskani Yunus Sezer, 6 Subat'taki depremlerde hayatini kaybedenlerin sayisinin 50 bin 96, yaralanan vatandaslarin sayisinin ise 107 bin 204 oldugunu bildirdi.

Kahramanmaras Merkezli Depremlerin Sonuçlarinin Bütün Yönleriyle Arastirilmasi, Depreme Dirençli Yapi Stokunun Olusturulmasi ve Kentsel Dönüsüm Uygulamalarinin Etkinliginin Artirilmasi Için Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroglu baskanliginda toplandi.

CHP Elazig Milletvekili Gürsel Erol, geçen hafta, depremlerden etkilen 11 ilin yani sira deprem riski olan Istanbul, Bingöl ve Tunceli'nin belediye baskanlariyla valilerinin dinlenmesi için komisyona önerge verdiklerini hatirlatti.

Deprem riski altinda yer alan tüm illerin dinlenmesi gerektigini vurgulayan Veysel Eroglu da komisyonun söz konusu illerin belediye baskani ve valilerinin dinlenmesi için 28. dönemde genis kapsamli bir komisyonun kurulmasinin teklif edilmesini önerdi.

Konusmalarin ardindan depremlere iliskin sunum yapan Sezer, depremin hemen ardindan 2 bin 309 AFAD arama kurtarma personeli, 90 ülkeden 11 bin 488 uluslararasi arama kurtarma personeli ve 21 bin 453 ulusal arama kurtarma personeli olmak üzere toplamda 35 bin 250 arama kurtarma personelinin deprem bölgesindeki çalismalara aktif bir sekilde katildigini söyledi.

Toplam 26 bin 32 enkazda arama kurtarma çalismasi yapildigini, Birlesmis Milletler INSARAG'a bagli arama kurtarma personelin yüzde 85'inin deprem bölgesindeki arama kurtarma çalismasina katildiginin dile getiren Sezer, afetin ilk günü bölgeye sevk edilen gönüllü sayisinin 11 bin oldugunu daha sonraki dönemde bu sayinin 35 bin 409'a yükseldigini belirtti.

Afet bölgesinde beslenmenin basinda Türk Kizilayin oldugunu kaydeden Sezer, su ana kadar 174 milyon 444 bin 287 adet sicak yemek verildigini, 316 çadir kent kuruldugunu; çadirda barinan kisi sayinin 2 milyon oldugunu bildirdi.

Deprem bölgelerinde 30 bin 344 konteyner kuruldugunu, burada 40 bin 788 kisinin barindigini aktaran Sezer, bir yandan konteyner kentleri kurmaya devam ettiklerini bir yandan da afetzedeleri bu yerlere yerlestirmeyi sürdürdüklerini ifade etti.

Yunus Sezer, afet bölgesinde toplam 340 bin afetzedenin okullarda, yurtlarda, otellerde ve misafirhanelerde barindirildigini, su anda 210 bin afetzedenin misafir edildigini belirtti.

Kahramanmaras merkezli depremlerin can kaybina iliskin de bilgi veren Sezer, "Depremlerde can kaybimiz 50 bin 96 ve yararlilarimiz da 107 bin 204. Allah rahmet eylesin. Yarali vatandaslarimiza da geçmis olsun." dedi.

-"1 milyon 895 bin 348 binanin hasar tespiti yapilmis durumda"

Depremden etkilenen 11 ilde ticaretin yeniden canlanmasi ve hayatin normale dönmesi için yikilan is yerlerinin yerine yenilerinin yapilmasinin önemli bir ihtiyaç oldugunu dile getiren Sezer, "Bu noktada 11 ilimizde 57 lokasyonda 10 bin 570 is yeri yapimi planlanmistir; bununla ilgili olarak bütün il ve ilçelerimizde çalismalar devam etmektedir." diye konustu.

Evim Yuvan Olsun kampanyasi çerçevesinde, afetzedeleri evlerinde barindirmak isteyenlerle afetzedelerin ihtiyaçlarini bir araya getirdiklerini anlatan Sezer, "9 bin 119 afetzedemiz Evim Yuvan Olsun kampanyasindan faydalanmis durumda." ifadesini kullandi.

Hasar tespit çalismalarinin birçok ilde tamamlandigi bilgisini veren Sezer, su ana kadar 1 milyon 895 bin 348 binanin hasar tespitinin yapildigini, bunlardan 303 bin 455 bina, 887 bin 293 bagimsiz bölümün acil yikilacak, agir hasarli, orta hasarli ve yikik olarak tespit edildigini sözlerine ekledi.