TBMM Bayindirlik ve Ulastirma Komisyonu Baskani Karaismailoglu'ndan Avrupa Hareketlilik Haftasi mesaji:Gazi Nogay- "Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiz çevreci, sürdürülebilir ulasimi genis bir perspektiften ele alarak plan ve stratejileri hazirladi. Komisyon olarak bu eylem planlarinin hayata geçirilmesini saglayacak gerekli mevzuatlarin olusturulmasina katki sunuyoruz"

TBMM Bayindirlik ve Ulastirma Komisyonu Baskani Karaismailoglu'ndan Avrupa Hareketlilik Haftasi mesaji:Gazi Nogay- "Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiz çevreci, sürdürülebilir ulasimi genis bir perspektiften ele alarak plan ve stratejileri hazirladi. Komisyon olarak bu eylem planlarinin hayata geçirilmesini saglayacak gerekli mevzuatlarin olusturulmasina katki sunuyoruz"

TBMM (AA) - TBMM Bayindirlik, Imar, Ulastirma ve Turizm Komisyonu Baskani Adil Karaismailoglu, çevreye duyarli modern ulasim sistemlerinin yayginlastirildigini belirterek, "Komisyon olarak hazirlanan eylem planlarinin hayata geçirilmesini saglayacak gerekli mevzuatlarin olusturulmasina katki sunuyoruz." ifadelerini kullandi.

Karaismailoglu, Avrupa Hareketlilik Haftasi dolayisiyla yaptigi yazili açiklamada, özellikle kent içi ulasimda mikromobiliteye önem veren, temiz enerjili ve akilli ulasim çözümlerini kent içi hareketlilikte öncelendiren yaklasimlarin, yarinin kentleri için tercihe bagli bir yenilik degil "gereklilik" olarak kabul edildigini ifade etti.

Kent içi ulasimda davranis degisikligini kalici hale getirmek, halki bu yönde bir ulasim kullanimina tesvik etmek ve farkindaligi artirmak için gerekli çalismalarin yürütüldügünü belirten Karaismailoglu, bugün tüm dünyayi ilgilendiren temel sorunlarin basinda iklim degisikligi, ülkelerin sinirlarini asan su ve hava kirliligi gibi çevre sorunlarinin geldigini kaydetti.

AB ülkeleri basta olmak üzere birçok ülkenin 2030-2050 yillari arasinda trafik nedeniyle kaynaklanan karbon emisyonunu sifirlamayi hedefledigini animsatan Karaismailoglu, Avrupa'da ve Türkiye'de birçok belediyenin, trafik sikisikligini, kirliligini azaltmak ve yasam kalitesini artirmak için hareketlilikte zaman kazandiran, çevreci, pratik uygulamalari hayata geçirmek amaciyla yogun bir çaba sergiledigine isaret etti.

Günlük ihtiyaçlarin önemli bir kisminin 15 dakikalik bir zaman dilimi çerçevesinde gerçeklestirilmesinin, bu sürecin yürüyerek, bisiklet ya da elektrikli skuter gibi çevreye duyarli ve mikromobilite araçlariyla ya da toplu tasima ile katedilmesine dönük ulasim planlamalarinin hedeflendigini belirten Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Türkiye Yüzyili hedefleri; Avrupa Yesil Mutabakati, Paris Iklim Anlasmasi ve Avrupa Iklim Yasasi gibi AB'nin temel yaklasimlari ile de birçok ortak paydaya sahiptir. Özellikle büyük sehirlerimizde artan nüfusa ve araç sayisina paralel yasanan trafik sorununu ortadan kaldirmanin en önemli yolu da rayli sistemlerimizi yayginlastirmaktan geçiyor. Kentlerdeki rayli sistemlerin yayginlastirilmasinin yani sira yeni nesil yöntemlerle karbon emisyonunun azaltilmasina da büyük önem veriyoruz. Yeni nesil yakit politikalari, elektrikli araçlar, sehir içi yürüme ve bisiklet kullaniminin artirilmasi da planlamalarimiz arasinda yer aliyor. Özellikle büyük sehirlerde yasayan vatandaslarimizin trafik kesmekesinin içerisinde yasaminin kabusa dönüsmemesi için çok önemli kent içi rayli sistem projelerini hükümetlerimiz döneminde hayata geçirdik ve yenilerini yapmaya da devam ediyoruz."

Sehir içerisinde araç trafiginin yogunlasmasini engellemek adina çevreye duyarli modern ulasim sistemlerini yayginlastirmak için yeni yatirim ve tesviklere devam edilecegini; yatirimlari, insan, yük ve veri hareketliligini saglayacak sekilde mobilite, lojistik, dijitallesme odaginda planladiklarini ifade eden Karaismailoglu, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu kapsamda Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiz çevreci, sürdürülebilir ulasimi genis bir perspektiften ele alarak 'Ulastirma ve Lojistik Ana Plani', 'Ulusal Akilli Ulasim Sistemleri Stratejisi ve Eylem Plani' ve 'Erisilebilir Ulasim Statejisi ve Eylem Plani' gibi plan ve stratejileri hazirladi. TBMM Bayindirlik, Imar, Ulastirma ve Turizm Komisyonu olarak bu eylem planlarinin hayata geçirilmesini saglayacak gerekli mevzuatlarin olusturulmasina katki sunuyoruz.

Kentlerimizde kisa, orta mesafe yolculuklarin yürüme, skuter, bisiklet ve toplu tasima, uzun mesafe yolculuklarin paylasimli, elektrikli araçlar ve rayli sistemlerle yapilabilecegi bir ulasim agi tesis ediyoruz."

Avrupa Hareketlilik Haftasi'nin tüm dünyada bu yil "Sehrini Kesfet" temasi ve "Gelecek Enerjini Koru" sloganiyla kutlandigini bildiren Karaismailoglu, "Bizler de çevre dostu ulasim yöntemleriyle yesil dönüsüm ve sifir emisyon hedeflerimize hep birlikte yürüyoruz." ifadelerini kullandi.