TBMM Baskani Kurtulmus, canli yayinda sorulari yanitladi:Seval Ocak,Aykut Yilmaz,Duygu Yener- "(Yeni anayasa) Bu süreçte herkesin olumlu katkilar ortaya koyabilmesi lazim" - "(TBMM Iç tüzügü) Meclisin itibarinin önce seklen saglanmasi lazim. Mecliste insani bir çalisma düzeninin oturtulmasi lazim" - "Isveç'te de olumlu bulabilecegimiz adimlar atiliyor. Bu olumlu sinyalleri Isveç hükümeti yerine getirmeye devam ederse, hükümet konuyu Meclis'e tasir. Meclis de geregini yapar"

TBMM Baskani Kurtulmus, canli yayinda sorulari yanitladi:Seval Ocak,Aykut Yilmaz,Duygu Yener- "(Yeni anayasa) Bu süreçte herkesin olumlu katkilar ortaya koyabilmesi lazim"
- "(TBMM Iç tüzügü) Meclisin itibarinin önce seklen saglanmasi lazim. Mecliste insani bir çalisma düzeninin oturtulmasi lazim"
- "Isveç'te de olumlu bulabilecegimiz adimlar atiliyor. Bu olumlu sinyalleri Isveç hükümeti yerine getirmeye devam ederse, hükümet konuyu Meclis'e tasir. Meclis de geregini yapar"

TBMM (AA) - TBMM Baskani Numan Kurtulmus, halkta yeni anayasaya yönelik beklenti oldugunu belirterek, "Bu süreçte herkesin olumlu katkilar ortaya koyabilmesi lazim." dedi.

Kurtulmus, bir televizyon kanalinda katildigi programda sorulari yanitladi.

Sivas Kongresi'nin 104. yil dönümü dolayisiyla bu kentte bulundugunun animsatilmasi üzerine Kurtulmus, Sivas Kongresi ile birlikte aslinda TBMM'nin de temelinin atildigini söyledi.

Misakimilli'nin yeni bir çerçeveye oturtulmasi gerektigini belirten Kurtulmus, "mavi vatan, yesil vatan, siber vatan, uzay vatan, gök vatan" ifadelerinin kullanildigini animsatti. Kurtulmus, "Bütün bunlarin hepsi aslinda yeni bir çerçeveye oturuyor. Sadece bildigimiz karanin korunmasi vesaire degil, bunun çok ötesinde kararlilik içerisinde olunmasi lazim." diye konustu.

Numan Kurtulmus, TBMM'nin yeni yasama yilinda öncelikli gündem maddelerinin neler olacaginin sorulmasi üzerine, Meclis'in Türkiye Yüzyili'nin baslangicina taniklik edecegini dile getirdi.

TBMM'ye bu süreçte büyük siyasi sorumluluklar düstügüne isaret eden Kurtulmus, yasama, yürütme ve yarginin erkler ayriligi prensibi içinde ancak amaç birligi dogrultusunda hareket etmesi gerektigini vurguladi. Türkiye Yüzyili ve büyük Türkiye ideali etrafinda toplanilmasinda ana sorumlulugun Meclis'e düstügünün altini çizen Kurtulmus, 6'si siyasi parti grubu olmak üzere 15 partinin bulundugu TBMM'nin gücünün yüksek oldugunu söyledi.

- Komisyonda müzakere, Genel Kurulda oylama önerisi

Kurtulmus, öncelikle Meclis iç tüzügünün yapilmasi gerektigini ifade ederek, "Yillardir Meclis'te gerek iktidar gerek muhalefet tarafinda olsun milletvekili arkadaslarimizin büyük çogunlugu hep çalisma düzeninden sikayet eder. Hatta öyle günler olmustur ki Meclis 37 saat kesintisiz, uykusuz çalismistir. Kavgalarin sonunda sinirler yipraniyor, kimin neyi ne sekilde söyledigi belli degil, yüksek sesle bagrismalar oluyor. Meclisin itibarinin önce seklen saglanmasi lazim. Meclis'te insani bir çalisma düzeninin oturtulmasi lazim." seklinde konustu.

Komisyonlarin çok güçlü bir sekilde çalismasi, her bir ihtisas komisyonunun kendi alaniyla ilgili çalismalara öncülük etmesi gerektigini dile getiren Kurtulmus, "Esas komisyonlarda, özellikle Plan ve Bütçe Komisyonunda konusulan, tartisilan yasalarla ilgili uzun müzakereler yapilmasi, sonuçta Meclis'te direkt oylamaya geçilerek yasalarin oylanmasi. Böylece hem muhalefet milletvekillerine daha fazla söz hakkinin tanindigi hem de Meclisin çok hizli, etkin ve gerçekten insani sartlarda çalistigi bir düzenin kurulmasi. Ben tabii ki bir fikir empoze etmemek için sadece ana çerçeveyi söylüyorum. Böyle bir Meclis iç tüzügüne ihtiyacimiz var." ifadelerini kullandi.

TBMM yaz arasi vermeden önce Meclis'teki siyasi parti gruplariyla bu konuyu konustugunu anlatan Kurtulmus, "Söyle bir anlayis birligi ortaya çikti, 'yaz aylari boyunca çalisalim ve Meclisin açilmasiyla birlikte Cumhuriyetimizin ikinci asrina yakisir; vakur, etkin ve demokrat bir Meclisi olusturacak bir iç tüzük yapalim ve Türkiye'nin artik böylesine eski dönemlerde gördügümüz, kavgali, gürültülü, uzun, insani olmayan görüntülerden uzak, nezih bir Meclis ortamini hep beraber kuralim.' Bu, hem siyasetin hem milletvekillerinin itibarini artiracaktir hem de Meclis çok daha etkin, hizli kararlar alacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Numan Kurtulmus, iyi niyetle ve samimiyetle bu konuda sonuç alinabilecegine yönelik inancini da dile getirdi.

- "Insallah halkoyuna gitmeye gerek kalmadan bir uzlasiyla çikartiriz"

TBMM Baskani Kurtulmus, Türkiye'nin 12 Eylül döneminde yapilan anayasadan kurtulmasi gerektigini belirterek, "TBMM Baskani olarak bütün siyasi partilere çagrim, bu süreçte herkesin olumlu katkilar ortaya koyabilmesi lazim." dedi.

Tek basina hiçbir siyasi partinin anayasasi olmayacagina dikkati çeken Kurtulmus, "Meclis'te anayasayi degistirecek çogunlugu dahi olsa, bir parti anayasasi degil, bir grubun anayasasi degil, Türkiye'de olabilecek büyük bir çogunlugun anayasasi... Tabii ki yüzde 100 herkesin fikrini ayni noktada toparlayamazsiniz ama milletin kahir ekseriyetinin 'Bu anayasa oldu. Demokrat, katilimci, reformcu, bir anayasa, milli bir anayasa.' diyerek onay verdigi bir anayasayi yapabiliriz." diye konustu.

Yeni anayasa için parti gruplarinin iyi niyetle çalismasi ve önceledigi konulari ortaya koymasi gerektigini söyleyen Kurtulmus, geçmiste 64 madde üzerinde bütün partilerin uzlastigini hatirlatti. Kurtulmus, "Bugün itibariyla çok daha genis bir uzlasinin saglanacagindan eminim. Iyi niyetli olmak gerekir. Anayasa meselesi iklim olusturma meselesidir. Halkta böyle bir beklenti var. Insallah halkoyuna gitmeye gerek kalmadan bir uzlasiyla çikartiriz. Bunu, kendi adima da bir vazife, sorumluluk olarak telakki ediyorum." dedi.

- "(Basörtüsü düzenlemesi) Keske geçen dönem çikmis olsaydi"

Kurtulmus, "Geçtigimiz dönemde basörtüsü konusunda yasa teklifi TBMM'ye geldi ancak görüsülemedi. Basörtüsü teklifinin yeni anayasa teklifinden ayri olarak gelmesini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine basörtüsüyle ilgili düzenlemenin dogru ve yerinde oldugunu söyledi.

"Keske geçen dönem politik tartismalara heba edilmeyip bir sekilde çikmis olsaydi." diyen Kurtulmus, ailenin korunmasi konusundaki hassasiyetin de bir zaruret oldugunu vurguladi. Kararin siyasi parti gruplarinda oldugunun altini çizen Kurtulmus, siyasi parti gruplarinin isterlerse geçen dönem yarim kalan teklifi güncelleyerek TBMM'nin gündemine getirebilecegini anlatti.

Isveç'in NATO üyeligi sürecine iliskin sorulari da yanitlayan Kurtulmus, Türkiye'nin Isveç ve Finlandiya'nin iki ayri reçete ile NATO üyeligine onay verip verilmeyecegini ilan etmesinin çok büyük bir siyasi adim oldugunu belirtti. Türkiye'nin terörle ilgili hassasiyetini söylerken blöf yapmadigini vurgulayan Kurtulmus, Türkiye'nin, yurt disinda bu silahli gruplarin korunup kollanmasinin önüne geçilmesine yönelik talebi oldugunu kaydetti.

Son zamanlarda Isveç'te Kur'an-i Kerim yakildigina dikkati çeken Kurtulmus, her bir eylemin planli oldugunu, bunun sistematik eylemler oldugunu söyledi. Kurtulmus, "Yabanci düsmanliginin Islam karsitligina çevrilmek üzere kurgulanmis bir proses olduguna inaniyorum. Bütün bulgular da onu ortaya koyuyor." dedi.

-"Olumlu sinyaller"

Türkiye'nin hassasiyetlerini ortaya koymasindan sonra ayri bir mecraya giren Finlandiya'nin NATO üyeliginin önündeki engeli kaldirdigini animsatan Kurtulmus, "Isveç'te de olumlu bulabilecegimiz adimlar atiliyor. Ama Isveç'in attigi adimlar henüz hükümetin bekledigi olgunlukta midir, bunlara karar verecek olan Disisleri Bakanligimiz, hükümet yetkilileridir. Bir yasa çikardilar terörle mücadele konusunda. Bununla ilgili uygulama da yaptilar. Bunlar olumlu sinyaller. Bu olumlu sinyalleri Isveç hükümeti yerine getirmeye devam ederse, hükümet konuyu Meclis'e tasir. Meclis de geregini yapar." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Soçi’de, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile görüsmesinin sorulmasi üzerine Kurtulmus, dünya ülkelerinin kamplara bölündügünü, savas baronlarinin tamtamlarini çalarak Rusya-Ukrayna Savasi'ni derinlestirmek istedigini söyledi.

Böyle bir dönemde Türkiye'nin ilkeli müzakereler yaparak her iki tarafla da görüstügünü vurgulayan Kurtulmus, Cumhurbaskani Erdogan'in sürdürdügü tavrin çok önemli oldugunun altini çizdi.

- Kerkük uyarisi

Numan Kurtulmus, Irak'in Kerkük kentinde yasanan olaylara da deginerek, Kerkük'ün Sii Türklerin, Sünni Türklerin, Araplarin, Kürtlerin ve diger gayrimüslim gruplarin birlikte iç içe asirlardir hiçbir problem yasamadigi bir yer oldugunu belirtti.

Mezhep ve etnik yapi üzerinden insanlari ayristirmanin tam manasiyla bir fitne, bölmek ve parçalamak oldugunu ifade eden Kurtulmus, "Kerkük'te uygulanacak her türlü asimilasyon, yok etme ya da onlarin yerlerini degistirme çabalari dogrudan dogruya karsisinda Türkiye'yi bulur. Türkiye, böyle bir seye müsaade etmez. Kerkük'teki Türkmenler de oranin halkidir. Orada kiyamete kadar kalacaklardir. Kimsenin bunu degistirmeye gücü yetmez. Irak merkezi hükümetini, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni bu konuda hassasiyet içerisinde olmaya davet ediyorum." diye konustu.

Kurtulmus, A Milli Kadin Voleybol Takimi'nin Avrupa Sampiyonu olmasina iliskin de "Tebrik ediyoruz, büyük gurur duyduk. Türkiye'nin Avrupa Sampiyonu olmasini hep beraber, her alanda topyekun kalkinma hedefimizin de sonucu olarak görüyorum." ifadelerini kullandi.

"TEKNOFEST'teki gurur neyse buradaki gurur da ayni." ifadesini kullanan Kurtulmus, TEKNOFEST'i 1 milyona yakin kisinin ziyaret ettigini, yüzbinlerce gencin teknolojik yarisma programlarina girdigini söyledi ve "Insanin gözleri yasariyor." dedi.

Türkiye'nin her alanda gelisecegini vurgulayan Kurtulmus, "Iki gün arayla iki önemli seyi görmüs olduk, hem TEKNOFEST'teki basari ortada hem de Filenin Sultanlari'nin Avrupa'da aldigi büyük basari. Istiklal Marsi'nin okunmasi, bayragin göndere çekilmesi büyük bir gurur tablosu." diye konustu.