TBMM Baskani Sentop'tan "Kürtçe'nin tutanaklarda 'bilinmeyen dil' olarak yazildigi" iddiasina cevap:Sinan Uslu- "Kürtçe için özel bir uygulama yok, 'bilinmeyen dil' diye bir ibare kullanilmiyor. Resmi dil Türkçe oldugu için tutanaklar Türkçe tutuluyor" - "(Türkçe disinda kelimeler kullanilmistir) diye bütün diller için geçerli olan bir dipnotumuz var. Mesele bundan ibaret"

TBMM Baskani Sentop'tan "Kürtçe'nin tutanaklarda 'bilinmeyen dil' olarak yazildigi" iddiasina cevap:Sinan Uslu- "Kürtçe için özel bir uygulama yok, 'bilinmeyen dil' diye bir ibare kullanilmiyor. Resmi dil Türkçe oldugu için tutanaklar Türkçe tutuluyor"
- "(Türkçe disinda kelimeler kullanilmistir) diye bütün diller için geçerli olan bir dipnotumuz var. Mesele bundan ibaret"

TBMM (AA) - TBMM Baskani Mustafa Sentop, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun, Meclis Genel Kurulu tutanaklarinda Kürtçe'nin, "bilinmeyen dil" olarak yazildigi iddiasina iliskin, "Kürtçe için özel bir uygulama yok, 'bilinmeyen dil' diye bir ibare kullanilmiyor. Resmi dil Türkçe oldugu için tutanaklar Türkçe tutuluyor." dedi.

Sentop, Meclis'te gazetecilerin gündeme iliskin sorularini cevapladi.

Kiliçdaroglu'nun, Kürtçe'nin, Genel Kurul tutanaklarinda "bilinmeyen dil" olarak yazildigi yönündeki sözleri hatirlatilarak degerlendirmesi sorulan Sentop, bunun, Meclis Baskanligi dönemi boyunca onlarca kez ifade ettigi ve düzeltmeye çalistigi bir konu oldugunu söyledi.

Daha önce bazi HDP milletvekillerinin, "bilinmeyen dil" iddiasini ortaya attiklarini animsatan Sentop, "Benim anladigim onlar son 1 yildir ikna oldular." ifadesini kullandi.

Bu uygulamaya iliskin 2008'den bu yana onlarca soru önergesine cevap verdigini dile getiren Sentop, "Son olarak Plan ve Bütçe Komisyonunda tekrar bu konuya girdim. Ondan önce Genel Kurulda da bu konuyla ilgili yaptigim açiklama var. Kürtçe için özel bir uygulama yok, 'bilinmeyen dil' diye bir ibare kullanilmiyor. Resmi dil Türkçe oldugu için tutanaklar Türkçe tutuluyor. Türkçe disinda bir cümle veya kelime kullanildigi zaman bu, tutanagin metnine yazilmiyor. Bir dipnot isareti konularak 'Hatip Türkçe olmayan kelime veya kelimeler kullanmistir' diye dipnota yaziliyor. Ama bu, Kürtçe için özel bir uygulama degil, Ingilizce için de Arapça için de Ispanyolca için de aynisi yapiliyor." bilgisini paylasti.

- "Meclisimizi töhmet altinda birakmaktir"

Genel Kurul'un 1 Subat'taki birlesiminde, HDP Batman Milletvekili Necdet Ipekyüz'ün, konusmasi sirasinda Kürtçe kelime kullandigini hatirlatan Sentop, söyle devam etti:

"Bu kelime tutanaga yazilmamis, dipnot konulmus, altta 'Hatip tarafindan Türkçe olmayan bir kelime kullanilmistir' yazilmis. Kelimenin ne oldugunu biz tabii sesli kayitlardan görebiliyoruz. 2 Subat'ta ise AK Parti Grup Baskanvekili Sayin Bülent Turan konusmasinda Ingilizce ifade kullanmis, bu da tutanaga yazilmamis; isaret konulmus, altta 'Hatip tarafindan Türkçe olmayan kelimeler kullanilmistir' diye yazilmis. Bunu Kürtçe'ye mahsus bir uygulamaymis gibi yansitmak ve çarpitarak 'bilinmeyen dil' gibi bir ibareyle yansitmak çok yakisiksiz.

Bu uygulama bilinmiyorsa ayip. Bilenler birbirlerine niye söylemiyorlar? Ama bütün buna ragmen bir yalan, iftira mahiyetine dönüsürse bu, Meclisimizi töhmet altinda birakmaktir. Burada Kürtçe'ye mahsus özel bir tavir, bir uygulama yok. Resmi dil Türkçe disindaki bütün dillerle ilgili bir uygulama var. Bu uygulama da o dili, o dili kullananlari rencide edecek sekilde bir uygulama degil, asla 'bilinmeyen dil' gibi bir ifade degil. 'Türkçe disinda kelimeler kullanilmistir' diye bütün diller için geçerli olan bir dipnotumuz var. Mesele bundan ibaret. Bütün milletvekili arkadaslarimiza tek tek anlatmak istemiyorum, herhalde bu açiklamalar yeterli olur."

"AK Parti'de üç dönem kuralinin istinasiz uygulanacagina" yönelik açiklamalar animsatilarak degerlendirmesi sorulan Sentop, "TBMM Baskani olarak siyasi parti üyeligim devam ediyor ama parti toplantilarina katilmiyorum. Dolayisiyla bu konuya dair bir degerlendirme yapmam mümkün degil. O ne zaman mümkün olabiliyor? Ancak Siyasi Partiler Kanunu'nun 24. maddesinin son cümlesi var. Orada siyasi parti grubunun veya partinin toplantilarina katilma noktasindaki yasak, Anayasa'da ve mevzuatta yer alan yasak, adaylik sürecinde ortadan kalkiyor. Ondan sonra bütün tartismalarla ilgili konusabilecek hale gelecegim." degerlendirmesinde bulundu.

"Siz adaylik basvurusu yaptiniz mi, yapacak misiniz?" sorusuna üzerine Sentop, "Zor bir soru. Evet, adaylik basvurusu yapacagim." dedi.

"Sizi Tekirdag'da mi yoksa Istanbul'da mi görecegiz?" sorusuna Sentop, "Bilemiyoruz, memleketin her tarafi bizim." karsiligini verdi.

"Cumhurbaskani Erdogan'in adayligi için sizin imzanizda bir sikinti yok degil mi?" sorusu üzerine ise Sentop, "Sahsi yorumuma göre mümkün ama daha önceki uygulamalara baktik, daha önceki uygulamalarda Meclis Baskani da baskanvekilleri de imza atmamis. Bir tartisma konusu olmamasi için böyle bir sey yapilmadi." diye konustu.

- Türkçe olmayan ifadeler "bilinmeyen dil" olarak yazilmiyor

TBMM tarafindan sunulan tutanak hizmetlerine iliskin islemler, Anayasa, Içtüzük, TBMM Idari Teskilati Kanunu ile Tutanak Yazim Rehberi dogrultusunda yürütülüyor ve TBMM kürsüsünden söylenen her kelime Türkçe yazim ve imla kurallarina göre tutanaga aliniyor.

TBMM kürsüsünde söylenen Türkçe olmayan ifadeler, Anayasanin 3. maddesinde yer alan "Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçe'dir." hükmü ve Tutanak Yazim Rehberi'ndeki "Yazim Kilavuzunda ve Güncel Türkçe Sözlükte yer almayan ve literatüre girmis yabanci terimler orijinal sekliyle ve tirnak içinde yazilir. Yabanci özel adlar orijinaline uygun sekilde yazilir ve gelen ekleri kesme isaretiyle ayrilir." kurali dogrultusunda tutanaklara yaziliyor.

Bu kapsamda özel isim, kurulus ismi, cografi yer ismi, gazete isimleri ve benzerleri ile yabanci terimler disinda Genel Kurulda ve komisyonlarda, Türkçe disinda kullanilan kelime veya kelimeler tutanakta, Tutanak Yazim Rehberi'nde yer alan "Bu bölümde, bölümlerde hatip tarafindan Türkçe olmayan bir kelime, kelimeler ifade edildi." seklindeki kurala göre dipnotla belirtiliyor.

Buna göre, tutanaklarda yer alan dipnotlarda, Türkçe olmayan ifadeler, "bilinmeyen dil" olarak yazilmiyor.