TBMM Baskani Kurtulmus, Engelsiz Yasam Fuari ve Farkindalik Zirvesi'nde konustu:Ali Kemal Akan- "Aslolan engelin vicdanlarda ve insanlarin kendi beceriksizliklerinde ya da kati kalpliliklerinde oldugunu bir kere daha hatirlatmak istiyorum. Engel, insanin zihninde degildir"- "Esas engel, akli oldugu halde suursuz olmaktir. Esas engel, eli oldugu halde zalime mani olmamak, mazlumun elinden tutmamaktir. Esas engel, dili oldugu halde dili hayra kullanmamak, dili serrin emrine vermek, zalimin sözcüs

TBMM Baskani Kurtulmus, Engelsiz Yasam Fuari ve Farkindalik Zirvesi'nde konustu:Ali Kemal Akan- "Aslolan engelin vicdanlarda ve insanlarin kendi beceriksizliklerinde ya da kati kalpliliklerinde oldugunu bir kere daha hatirlatmak istiyorum. Engel, insanin zihninde degildir"- "Esas engel, akli oldugu halde suursuz olmaktir. Esas engel, eli oldugu halde zalime mani olmamak, mazlumun elinden tutmamaktir. Esas engel, dili oldugu halde dili hayra kullanmamak, dili serrin emrine vermek, zalimin sözcüs

ISTANBUL (AA) - TBMM Baskani Numan Kurtulmus, "Aslolan engelin vicdanlarda ve insanlarin kendi beceriksizliklerinde ya da kati kalpliliklerinde oldugunu bir kere daha hatirlatmak istiyorum. Engel, insanin zihninde degildir." dedi.

Kurtulmus, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin ev sahipliginde Istanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansinin global iletisim ortagi oldugu Engelsiz Yasam Fuari ve Farkindalik Zirvesi'nde (EYAF EXPO 2023) yaptigi konusmada, merkezi hükümetin kuruluslarinin, yerel yönetimlerin temsilcilerinin ve ilgili sirketlerin bulundugu fuarin bir farkindaligi yeniden hatirlattigini söyledi.

Numan Kurtulmus, 3 Aralik Dünya Engelliler Günü’nün, engelli vatandaslarin ve engelliligin hayatin en görünür yerinde olmasi gereken özel bir alan oldugunu, bu anlamda pozitif ayrimciliklarin uygulanacagi ama esasi itibariyla engelli vatandaslara herkes gibi hayatin nimetlerinden istifade etme imkanlarini saglamanin esas oldugu bir anlayisi hatirlatmasi bakimindan bugünü önemsediklerini belirtti.

Anadolu medeniyetinin, sifahaneler üzerinden müzik tedavisiyle, su sesi tedavisiyle, deniz banyolariyla, hamamlarla, tabiatin sagladigi birtakim imkanlarla engelli insanlari tedavi etmeyi hayatin merkezine aldigini dile getiren Kurtulmus, "Bu çerçevede, hiçbir zaman engelli insanlara sahip olmaktan aile bireyi olarak utanmamis, hatta bunu örtmek ve bir sekilde saklamak ihtiyacini duymamis olan bir medeniyetin mensuplariyiz. Çünkü her birimiz, iki dakika sonrasinda ne olacagini bilemiyoruz. Her birimiz esas itibariyla fiziksel ya da zihinsel engelli olmaya aday insanlariz." ifadesini kullandi.

Insanoglunun önünde "engel" diye bir seyin bulunmadigina isaret eden Kurtulmus, "Mühim olan, o engelleri asabilecek imkanlari, o engelleri bir sekilde hayatin parçasi haline getirecek tedavi ve rehabilitasyon imkanlarini önümüze koyabilmektir. Bu vesileyle bu organizasyonun bize bunlari hatirlattigini da ifade etmek isterim." diye konustu.

- "Ailesinde engelli olmanin ne manaya geldigini en iyi bilenlerden birisiyim"

Bütün engelli vatandaslari hayatin parçasi olarak kabul ettiklerinin altini çizen Kurtulmus, söyle devam etti:

"Ben de bir yegeni engelli olan birisi olarak, ailesinde engelli olmanin ne manaya geldigini en iyi bilenlerden birisiyim. Anne, babalar basta olmak üzere engelli evlatlariyla ugrasanlarin büyük bir insanlik hizmeti yaptiginin da farkindayim. Büyük fedakarliklarla insanlar, çocuklarina ve yakinlarina sahip çikiyor. Bu arada bizlerin de engelli kardeslerimizin, toplum içerisindeki gücünü artirmak için her vesileyle bu sinava dahil olmamiz, destek olmamiz, yardimci olmamiz sarttir. Yine bunun için ecdadimiz tarih boyunca sadece bu meseleyi bir sekilde ailelerin ve yakinlarin sorumlulugu olmaktan çikartmis, ailede bakimi mümkün olmayan ya da zor olanlar için vakiflar üzerinden hem engellilerin bakilmasi hem de bugün yasli bakiminin gerçeklestirilmesi için vakif müesseselerini kurmustur. Örnegin bizim medeniyetimizin en önemli kurumlarindan birisi olan Darülaceze de bu anlamda yasli bakim anlayisimizin önemli göstergelerinden birisidir."

Engelli vatandaslarin, hayatin bir parçasi olmasinin ve önlerindeki engellerin tek tek ve süratle azaltilmasinin, sosyal devletin en önemli sorumluluklarindan birisi oldugunu vurgulayan Kurtulmus, "Egitim ve istihdam alaninda engelli evlatlarimizin, kardeslerimizin bütün meselelerinin çözülebilmesi için devlet olarak kurumlarimizi seferber ediyor, gayret gösteriyoruz." açiklamasinda bulundu.

- "Esas engel, akli oldugu halde suursuz olmaktir"

TBMM Baskani Kurtulmus, engelli vatandaslarin önü açildigi zaman nice büyük basarilari ortaya koyabildigine de dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Aslolan engelin vicdanlarda ve insanlarin kendi beceriksizliklerinde ya da kati kalpliliklerinde oldugunu bir kere daha hatirlatmak istiyorum. Engel, insanin zihninde degildir. Ama diyor ya, 'Akli vardir, suur vardir ama akil etmez, suurlu bir sekilde yaklasmaz'. Esas engel, akli oldugu halde suursuz olmaktir. Esas engel, eli oldugu halde zalime mani olmamak, mazlumun elinden tutmamaktir. Esas engel, dili oldugu halde dili hayra kullanmamak, dili serrin emrine vermek, zalimin sözcüsü olmaktir. Esas engel, ayaklari oldugu halde ayaklarini insanligin hayrina degil, serrin emir erligine tahsis etmektir. Dolayisiyla diyoruz ki Allah, her birimize hem gönül gözü uyanikligiyla hem zihin berrakligiyla hem elimizdeki, dilimizdeki hayra müsait olan bu insani özelliklerimizi en iyi sekilde kullanmayi nasip etsin. Allah, her birimizi gözü olup görmeyenlerden, kulagi olup duymayanlardan, akli olup suurla yaklasmayanlardan bizleri eylemesin. Bu anlamda bütün engelli kardeslerimizin, hayatlarindaki engelleri en güzel sekilde asmasini temenni ediyorum."

Konusmalarin ardindan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Mahinur Özdemir Göktas tarafindan, TBMM Baskani Kurtulmus'a, Bakanligin kurulusunda yatili bakim ve rehabilitasyon hizmeti alan 1996 dogumlu Oya Aydin'in yaptigi bir tablo hediye edildi.

Programa, Gençlik ve Spor Bakani Osman Askin Bak ile Istanbul Valisi Davut Gül de katildi.