Seref Eroglu ve Riza Kayaalp, AA Spor Masasi'na konuk oldu (2):Fatih Gazioglu,Erkan Tiryaki- Türkiye Güres Federasyonu Baskani Seref Eroglu: "Riza, Taha, Yasemin olimpiyat sampiyonlugu için en büyük aday. Paris'te üç olimpiyat sampiyonlugu alacagimiza inaniyorum" - "Bütün rekorlar kirilmak içindir, büyük düsünecegiz, büyük oynayacagiz" - Avrupa ve dünya sampiyonu milli güresçi Riza Kayaalp: "Hedefim 2024 Paris Olimpiyatlari'nda alacagim altin ile bu isi zirvede birakmak"

Seref Eroglu ve Riza Kayaalp, AA Spor Masasi'na konuk oldu (2):Fatih Gazioglu,Erkan Tiryaki- Türkiye Güres Federasyonu Baskani Seref Eroglu:
"Riza, Taha, Yasemin olimpiyat sampiyonlugu için en büyük aday. Paris'te üç olimpiyat sampiyonlugu alacagimiza inaniyorum"
- "Bütün rekorlar kirilmak içindir, büyük düsünecegiz, büyük oynayacagiz"
- Avrupa ve dünya sampiyonu milli güresçi Riza Kayaalp:
"Hedefim 2024 Paris Olimpiyatlari'nda alacagim altin ile bu isi zirvede birakmak"

ANKARA (AA) - Türkiye Güres Federasyonu Baskani Seref Eroglu, "Riza, Taha, Yasemin olimpiyat sampiyonlugu için en büyük aday. Paris'te üç olimpiyat sampiyonlugu alacagimiza inaniyorum." dedi.

Anadolu Ajansi (AA) Spor Masasi'na konuk olan Seref Eroglu ile Avrupa ve dünya sampiyonu milli güresçi Riza Kayaalp, AA Spor Haberleri Genel Yayin Yönetmeni Ersin Siyhan'in sorularini yanitladi.

Seref Eroglu, Riza Kayalp ve Taha Akgül gibi dünya çapinda taninan sporcularinin yanina her gün yeni isimler eklediklerini belirtti.

Güreste artik takim hüviyetinin ön plana çiktigini anlatan Eroglu, "Riza Kayalp ve Taha Akgül'ün yanina biz Feyzullah Aktürk gibi ikinci Avrupa sampiyonlugunu kazanan bir sporcuyu koyduk. Daha 24 yasinda. Onun yaninda 27 yasinda Burhan Akbudak var. Avrupa sampiyonu olmadan dünya sampiyonu oldu. Geçen sene yari final maçinda 5-0 galipti. Pes pese maç verdi. Ona ceza verdim. Sen dedim 'dünya sampiyonu olacaksin'. 'Söz' dedi ve oldu. Adem Burak Uzun Avrupa sampiyonasi öncesinde kim biliyor, kim taniyordu. Kim ona o sansi verdi? Hem de dünya ve Avrupa sampiyonu Azeri sporcuyu yendi. Türk milleti olarak gurur duyduk. Serbest güreste Ibrahim Çiftçi'yi bulduk, 97 kiloda madalya aldi ilk defa. Emrah Ormanoglu üçüncü oldu. Su an 6 siklette madalya almis bulunuyoruz. Bir takim hüviyetine büründürdük. Kadinlarda da durum böyle. Her gün bir isim daha geliyor. Yasemin Adar'in yanina sürekli birileri geliyor." degerlendirmesinde bulundu.


- "Bütün rekorlar kirilmak içindir, büyük düsünecegiz, büyük oynayacagiz"

Eroglu, basarinin ancak büyük hayal ve hedefler koyarak elde edilecegine dikkati çekerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bütün rekorlar kirilmak içindir, büyük düsünecegiz, büyük oynayacagiz. Büyük hayallerimiz olacak. Bir federasyonun basarili olabilmesi için idari, mali ve sportif açidan basarili olmasi gerekiyor. Biz bunlarin üçünü ayni anda halletmis bir federasyonuz. 1923'te ilan edilen Cumhuriyet ile yasitiz. Bizim aslinda bunlari çoktan asmamiz lazimdi. Ben geldigimde Türk güresini üç agir siklete sikistirmislardi. Herkes isinde gücünde idi, ne de olsa Riza var, Taha var, Yasemin alir modu hakimdi. Hayir. Bizim böyle bir lüksümüz yok. Bugün biz neden takim sampiyonu oluyoruz biliyor musunuz? Riza'ya, Taha'ya ve Yasemin'e omuz veren genç kardeslerimiz var çünkü. Oradan Burhan sampiyon oluyor, oradan Ali Cengiz geliyor sampiyon oluyor. 10 sikletin 9'unda madalya için yarisan bir grekoromen takimi var. Bunlar kolay olmadi. Bu isini severek yapma sonucu oldu. Bundan sonra bayrak düsmesin diye söylüyorum sporcularimiza, biz birakacagiz siz bayragi devralacaksiniz."


- "Güres'te 112 Avrupa sampiyonlugumuz var"

Seref Eroglu, güresin Türk sporunun lokomotifi oldugunu belirterek, "Bakin, saydim. 12 Riza'da, 10'u Taha'da 6'si Yasemin'de 28 eder. 6'da bende baskanlarinda 34 eder. Bizim 112 Avrupa sampiyonlugumuz var. Bu çok büyük bir basari." dedi.

Türkiye'nin olimpiyat tarihinde toplam 104 madalya kazandigin hatirlatan Eroglu, "Bunun 66'si güresten geldi. Bunun 29'u da altin. Güresi aldiginizda geriye pek bir sey kalmiyor." ifadelerini kullandi.

Olimpiyatlarin önemine vurgu yapan Eroglu, "2020 olimpiyatlarinda ben olsaydim üçü de sampiyon olurdu. Ben iddiali adamim. Riza seneye 35 yasinda olacak, 32 yasinda olmak çok daha farkli. Bu kadar elit Riza, Yasemin, Taha, Tokyo'da çok rahat sampiyon olabilirdi. Avrupa ve dünya sampiyonlugu bizde statüdür. Riza üç olimpiyatinda da madalya aldi. Eger olimpiyat altini da alirsa dünya ve Avrupa'dan sonra olimpiyatta olursa üçlemis olacak." ifadelerini kullandi.

"Biz sadece bu yili ve seneyi degil, 2028 ve 2032'yi de düsünüyoruz." diyen Eroglu, sunlari kaydetti:

"Riza'nin 15 ayi var. Gün, hafta, ay tek tek planlayacagiz. Bilimin bütün imkanlarini kullanacagiz. Riza, Taha, Yasemin olimpiyat sampiyonlugu için en büyük aday. Paris'te üç olimpiyat sampiyonlugu alacagimiza inaniyorum. Riza'nin olimpiyatta altin madalyasi alarak kariyerini noktalamasi onu destekleyen milyonlarin hayali. Taha'nin ikinci, Yasemin'in ilk olimpiyat altini olacak. Imkansiz degil, çalisacagiz. Yanlarinda olmaya devam edecegiz. Riza'ya 'sirtimda tasirim' dedim, tasirim da. Ben o agirligi tasirim. Gerekirse sakatlaniriz, feda olsun. Riza'yi birakmayiz. Onun antrenmanda oturmasi bile güresçilere moral. Sporu seven bir Cumhurbaskanimiz var. Bize destek veren Gençlik ve Spor Bakanligimiz var. Biz sadece bu yili ve seneyi degil, 2028 ve 2032'yi de düsünüyoruz. Bir olimpik sporcu kolay yetismiyor. Olimpiyatta halkimiz 'güresçiler ne zaman çikiyor' diyor. Beklenilen, umulan olmak çok kutsal bir sey. Yaptigim isle de aldigimiz mirasla da gurur duyuyorum. Bizim yolumuzu açan abilerimiz olmasaydi olmazdik. Bu gelenegi kusaktan kusaga bir kültür gibi dogru aktarilmasi lazim. Ne mutlu ki her sey Türk devleti, Türk güresi için."


- "Hedefim 2024 Paris Olimpiyatlari'nda alacagim altin ile bu isi zirvede birakmak"

Milli sporcu Riza Kayaalp, 2024 Paris Olimpiyatlari'nda altin alarak kariyerini zirvede tamamlamak istedigini söyledi.

Büyük hedefler için öncelikle küçük hedefleri basarmak gerektigini aktaran Riza, "Hedefim 2024 Paris Olimpiyatlari ile bu isi zirvede birakmak. Büyük hedefler için küçük hedefleri basarmak gerek önce. Bu olimpiyat madalyasinin yoludur. 13-14 ay kaldi. Çalismalarimi sürdürüyorum. Basarili olacagimiza inaniyorum." dedi.

Güresin kendisi için büyük bir tutku oldugunu anlatan Riza, sunlari kaydetti:

"Çok severek yapiyorum. Insallah zirvede biraktiktan sonra kendimi bir süre aileme ayiracagim. Avrupa'da 13 madalyam, dünyada ise 9 madalyam var. Yasim ilerledi ama bir önceki Avrupa Sampiyonasi'na göre yüzde 150 daha iyiyim. Ben yeni çalisma teknikleriyle kendimi gelistiren bir sporcuyum. Klasik metotla gitmem. Eskisinden daha güçlü oluyorum. Buna inandigim için basarili olacagimi düsünüyorum. Biz konforsuz bir alandan geldigimizden basariya gittik. Hayatin zor sartlarini biliyoruz. Güresçi olmayi 6-7 yasinda istiyordum. Hayatimda tek hedefim buydu. Sevdigim isi yapiyorum. Alamazsam olimpiyat altinini köye göçeriz, Ay Vera'yi yetistiririz."


- "Güreste kulüpler çok önemli"

Riza, güreste kulüplerin çok önemli bir yer tuttuguna dikkati çekerek, "Kulüpler çok önemli. Kulüp, sporcularin maddi geliri açisindan çok önemli. Kulüplerimizin de çogalmasi, su anki kulüplerin elini tasin altina daha fazla koymasi önemli. 18 yildir Ankara Büyüksehir Belediyesinde, ASKI Spor Kulübündeyim. Böyle kulüpler oldugu sürece olimpiyat sporcularini minderde tutabiliriz." ifadelerini kullandi.

Sporu para için yapmadigini anlatan Riza, sözlerini söyle tamamladi:

"Güresi özellikle 2020'den sonra para ya da ödül için yapmiyorum. Bu saatten sonra bizim için önemli olan ülkemize bir sampiyonluk daha kazandirabilmek. Amacimiz sadece bu, inanin. Futbolcunun bir yil yatip aldigini, 10 Avrupa sampiyonu, 3 olimpiyat sampiyonu olsak alamayiz. Bizim gönlümüz zengin. Güresi ödül için yapmiyoruz, bir defa olsun muhabbetini de yapmadim. Ne ödül aliyoruz onu bile bilmiyorum. Her sey ülkemiz için."

(Bitti)