Sabanci Vakfi'nin 14. sezon fark yaratani Rumeysa Çevlik'ten "Dogadaki Sinif" çalismasiYunus Türk- Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan: - "Ögrencilerinin hayallerini dinleyen Rumeysa ögretmen, çocuklarin okula ve derslere daha istekli gelmelerini saglayan, ayni zamanda doga sevgisini asilayan ögrenme modeliyle ögrencilerin hayatinda büyük bir fark yaratti"
ISTANBUL (AA) - Sabanci Vakfi 14. Sezon Fark Yaratani Rumeysa Çevlik, ögrencilerinin hayallerinden yola çikarak hayata geçirdigi “Dogadaki Sinif” çalismasiyla çocuklarin hayatinda fark yaratmaya devam ediyor.
Sabanci Vakfi açiklamasina göre, Sabanci Vakfi Fark Yaratanlar Programi, 2009 yilindan bu yana Türkiye’de toplumsal gelismeye katkida bulunan bireylerin ve kurumlarin yarattiklari olaganüstü etkileri görünür kilmak ve topluma ilham vermek amaciyla gerçeklestiriliyor.
Sabanci Vakfi Fark Yaratanlar Programi'nin 14. sezonunda "Fark Yaratan" seçilen Rumeysa Çevlik, 8 yildir görev yaptigi Kayasuyu Ilkokulu’na ilk geldiginde okul öncesi egitim için ayrilan mekaninin uygun sartlarda olmadigini ve diger ögretmenlerin de burada mutsuz oldugunu fark ederek çalismalarina basladi.
Ögrencilerinin hayallerine kulak veren Rumeysa ögretmen, sifir maliyetle açik hava sinifi kurarak egitimi dogaya tasimayi basardi. Açik hava sinifinda kullandigi tüm materyalleri doga ile uyumlu, geri dönüstürülebilen ve evlerde kolaylikla bulunabilen malzemelerden tercih etti.
Bu ögrenme ortamlarina tasidigi egitim modeli için dünyadaki iyi örneklerden ilham aldi. Yaptigi çalismalarla ögrencilerinin okula daha istekli gelmelerini saglayan Çevlik, çocuklarin merak duygularini sinirsizca yasamasini da firsat sagladi.
Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde dogup büyüyen Rumeysa Çevlik'in hikayesi, evlendikten sonra basladi. Üniversite hayalinden vazgeçmeyen Çevlik, ögretmen olma idealini gerçeklestirmek üzere Konya’daki Selçuk Üniversitesi Okul Öncesi Ögretmenligi bölümünü kazandi. Meslegine sevgisinin sinirsiz oldugunu söyleyen Rumeysa ögretmen, ilk olarak Mardin’de görev yapti.
1,5 yilin ardindan Osmaniye’ye geri dönerek Kadirli’de çalismaya baslayan Çevlik, "Dogadaki Sinif" olarak adlandirdigi çalismasinda "Buradaki çocuklar için en güzelini yapmam gerekir" düsüncesiyle okuldaki her alani yenilikçi ögrenme ortamina dönüstürmek için kollari sivadi.
Ilk olarak okul öncesi egitimde siklikla kullanilan plastikleri, kagitlari ve geri dönüstürülmesi mümkün olmayan malzemeleri kullanmaktan vazgeçerek bir ekolojik sinif kuran Çevlik, tek kullanimlik plastikleri, süsleme malzemelerini kullanmadigi sinifinda kagit kullanimini da en aza indirerek çocuklara dogayi koruma bilinci asilamayi hedefledi.
- Salginin da etkisiyle bir açik hava sinifi olusturmaya karar verdi
Ardindan Kovid-19 salginin da etkisiyle Rumeysa ögretmen, bir açik hava sinifi olusturmaya karar verdi. Çevlik, sifir maliyetle olusturdugu açik hava sinifinda kullandigi tüm malzemeleri köyden, dogadan ve evlerde kullanilmayan ürünlerden elde etti.
Soguk havalarda da disarida egitimin sekteye ugramamasi için uygun kiyafetleri saglayacak sponsorlar bulan Çevlik, olusturdugu açik hava sinifinda Günlük Yasam Becerileri Atölyesi, Bitki Gözlem Alani, Tarim Alani, Böcek Oteli gibi farkli ögrenme istasyonlari tasarladi. Çevlik, çocuklarin yaparak ve deneyerek ögrenmesine olanak sagladi.
Rumeysa ögretmen, sinifta okuduklari bir kitapta karsilarina çikan agaç evi çocuklarin çok sevmesi ve kendilerine ait bir agaç ev olmasini istemeleri üzerine agaç ev insa etmek üzere destek arayislarina basladi. Çevlik, uzun süre aradigi destegi bulamadi ancak çocuklarin çok istekli olmasi dolayisiyla vazgeçmeden tüm kanallardan destek çagrisina devam etti.
En sonunda velilerinden ve yerel yönetimlerden aldigi destekle agaç evi insa eden ve bu agaç evi bir kütüphaneye dönüstüren Rumeysa ögretmen, terasinda kahvalti yaptiklari, üsüdüklerinde içinde isindiklari agaç evdeki kitaplarin ögrencilerinin bir sonraki hayaline ilham olmasini ümit ediyor.
Kendi binasindaki siniflari ve her bos alani dönüstüren Rumeysa Çevlik, ilkokul ögrencilerinin de faydalanabilecegi Matematik Atölyesi, Uzay Bilim Atölyesi ve Atatürk Müzik, Sanat, Spor Atölyesi olusturdu. Çevlik, bunlar haricinde kültürel etkinliklere her zaman ulasamayan ögrencileri için sehirde bir çocuk konseri gerçeklesmesini saglayarak tüm köy okullarini davet etti.
Her firsati ve alani yenilikçi bir ögrenme ortamina dönüstüren Rumeysa ögretmen, yaptigi çalismalarla hem çocuklarin okula daha istekli gelmelerini sagliyor hem de çocuklarin merak duygularini sinirsizca yasamasini sagliyor.
Ayni zamanda meslektaslarini olusturdugu ögrenme ortamlari ve müfredatlari kendi okullarinda uygulamasi için tesvik ediyor, onlara rehberlik ediyor. Velilerinin de bu çalismalara dahil olmasini saglayan Rumeysa Çevlik, dogal sartlarda, basit çözümlerle nitelikli okul öncesi egitimi sunabilmek için ögrenme ortamlarini dönüstürmeye devam ederek ögrencilerinin hayatinda fark yaratiyor.
- "Hem ögrencilerinin okula ilgisini hem de merak duygusunu artiriyor"
Açiklamada görüslerine yer verilen Sabanci Vakfi Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Rumeysa ögretmenin çalismalarinin, ögrencilerinin merak duygularini artirmak ve yenilikçi ögrenme ortamlarinda egitim görmelerini saglamak açisindan önemli oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:
"Sabanci Vakfi 14. Sezon Fark Yaratanlarindan Rumeysa Çevlik, ögrencilerinin uygun sartlarda egitim alamadigini görünce bu durumu, örnek olacak bir hikâyeye çevirdi. Ögrencilerinin hayallerini dinleyen Rumeysa ögretmen, çocuklarin okula ve derslere daha istekli gelmelerini saglayan, ayni zamanda doga sevgisini asilayan ögrenme modeliyle ögrencilerin hayatinda büyük bir fark yaratti. Kendisi sikayet etmek yerine harekete geçti. Ögrencilere yönelik sifir maliyetle hayata geçirdigi açik hava sinifi ve agaç evin yani sira kurdugu atölyelerle çocuklarin yenilikçi ögrenme ortamlarindan yararlanmasini sagliyor.
Yaptigi bu kiymetli çalismalar hem ögrencilerinin okula ilgisini hem de merak duygusunu artiriyor. Topluma ve meslektaslarina örnek olan Rumeysa ögretmeni gönülden tebrik ediyorum. Sabanci Vakfi olarak, kendisine ve ögrencilerinin hayallerini gerçege çeviren bu ögrenme ortami modeline destek vermekten ötürü büyük bir mutluluk duyuyoruz. Rumeysa ögretmenin basardiklarindan herkesin ilham almasini arzu ediyoruz."