SES Partisi Genel Baskani Bilgen, yeni anayasa çalismalarini degerlendirdi:Esra Agaçyetistiren- "Türkiye'de yapici elestirel bir tutumun Anayasa konusunda sergilenmesi gerektigini düsünüyoruz"
ANKARA (AA) - SES Partisi Genel Baskani Ayhan Bilgen, yeni anayasa ile ilgili yapilacak çalismalarin uzlasma içinde yürütülmesi gerektigini belirterek, "Türkiye'de yapici elestirel bir tutumun Anayasa konusunda sergilenmesi gerektigini düsünüyoruz." dedi.
Bilgen, partisince bir otelde düzenlenen "Neden Yeni Bir Anayasa" konulu toplantida konustu.
Türkiye'nin 40 yildir darbe anayasasiyla yönetildigini, Anayasa'nin maddelerinin yaklasik üçte birinin degistirildigini kaydeden Bilgen, ülkenin, siviller tarafindan tartisilmis, siyasetçilerin öncülügünde hayata geçirilmis bir yeni anayasaya ihtiyaci bulundugunu söyledi.
Yeni anayasa hazirligi kapsaminda masada konusulmasi gerekenlerin uzlasmayla ile alinma gerektigini ifade eden Ayhan Bilgen, "Masaya oturmamak için gerekçe sunmaya basladiniz mi 'nasil Anayasa yapilir' tartismasi yapamazsiniz. Bu da Türkiye'nin gerçekten demokratik, sivil, esitlikçi, özgürlükçü Anayasa ihtiyaci oldugunu düsünüyorsaniz ülkeye zarar vermektir." dedi.
Muhalefetin son seçimlerde sergiledigi politikalari elestiren Bilgen, Türkiye'de genel olarak muhalefet etme biçiminin yanlis oldugunu, Türkiye'nin farkli bir muhalefet tarzina, elestiriye, tartismaya ve sorgulamaya ihtiyaci bulundugunu belirtti. Ayhan Bilgen, bunu düsünerek yola çiktiklarini ifade etti.
- "Siyasetçinin görevi, niyet okumak degil, halka güvenmektir"
"Bir ülkede bir tane anayasa olur." diyen Ayhan Bilgen, AK Parti'nin, CHP'nin, cumhurbaskaninin, Kürdün, Türkün ayri anayasasinin olamayacagini aktardi. Bilgen, sunlari söyledi:
"Anayasa denen metin, bir toplum sözlesmesidir. Uzlasma, kendi maksimum taleplerinizden bir adim geriye gelme, toplumun ortaklasabilecegi kaygilar ve beklentiler üzerinden bir hukuk metni insa etme zorunlulugunuz var. Isin dogasi bu. Yoksa 'Ben kendi taleplerimi dayatacagim, benim dedigim yere herkes gelmek zorunda' dediginiz andan itibaren zaten anayasa tartisiyor olmaktan çikiyorsunuz, Anayasa yapim süreçlerinin dogasina aykiri bir is ortaya koymus oluyorsunuz. Bizim tercih ettigimiz muhalefet etme biçimi, hem anayasa konusunun kendi dogal seyri süreci dolayisiyla biz Türkiye'de yapici elestirel bir tutumun Anayasa konusunda sergilenmesi gerektigini düsünüyoruz."
Bir gazetecinin, iktidarin 12 Eylül Anayasasi'nin degisim çagrisina yönelik görüsü sorulan Bilgen, siyasetçinin görevinin niyet okumak olmadigini, iktidara güvenerek degil, halka güvenerek yola çikilmasi gerektigini kaydetti.