DEVA Parti'li Yeneroglu: "Yargi bagimsizligini tesis edin"Adem Balta

DEVA Parti'li Yeneroglu: "Yargi bagimsizligini tesis edin"Adem Balta

TBMM (AA) - DEVA Partisi Istanbul Milletvekili Mustafa Yeneroglu, "yargi bagimsizliginin derhal temin edilmesi gerektigini" söyledi.

Yeneroglu, Meclis'te düzenledigi basin toplantisinda, hükümetin 14 Mayis seçimlerinden sonraki ilk 100 gününü degerlendirdi.

Hükümetin 2023 Seçim Beyannamesi'nde "Yüksek standartli bir demokrasi, Türkiye Yüzyili'na yeni Anayasa" gibi basliklara yer verdigini dile getiren Yeneroglu, "Hükümetin ilk 100 gündeki haline bakiyoruz, en ufak bir degisiklik yok. Yine gelen geçeni terörist ilan ediyorlar. Begenmediklerine hakaret ediyor, asagiliyor ve hedef gösteriyorlar." diye konustu.

Yeneroglu, Türkiye'nin, Hukukun Üstünlügü Endeksi'nde 140 ülke arasinda 116'nci; hükümetin hukuka bagliligi endeksinde 140 ülke arasinda 135'inci; Dünya Özgürlük Raporu'nda ise 195 ülke arasinda "özgür olmayan 49 ülkeden biri" oldugunu öne sürdü.

Hükümetin seçim beyannamesindeki vaatlerini yerine getirmedigini iddia eden Yeneroglu, öncelikle "hukuk devleti ve kuvvetler ayriligi ilkesi ile insan onurunun korunmasina dayanan anayasal devletinin tesis edilmesi" gerektigini belirtti.

Yeneroglu, sunlari kaydetti:

"Torba kanunlarla, külliyede hazirlanan kanun teklifleri ile TBMM’yi itibarsizlastirmaya son verin. Yargi bagimsizligini derhal tesis edin. AIHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarina uyun. Hak ve özgürlüklerin kullanimina engel teskil eden tüm uygulamalara son verin. Temel haklarin güvencede oldugu bir koruma sistemini kabullenin. Nefret suçlari ile etkin sekilde mücadele edin. Kolluk ve güvenlik güçleri tarafindan bireylere uygulanan iskence, kötü muamele ve yasam hakki ihlallerini engelleyin. Iskence ve yasam hakki ihlallerinde cezasizlik politikasina son verin. Düsünce ve ifade, toplanti ve gösteri yürüyüsü ile örgütlenme özgürlüklerinin kullanimini engelleyen ya da ölçüsüz sekilde sinirlandiran mevzuati yeniden düzenleyin. Keyfi gözaltilari engelleyin, tutuklamanin pesin cezalandirma olarak kullanilmasina son verin."