Rus ve Çin savunma bakanlari, iki ülke arasindaki askeri teknik isbirligini görüstüDmitri Chirciu

Rus ve Çin savunma bakanlari, iki ülke arasindaki askeri teknik isbirligini görüstüDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ile Çin Savunma Bakani Li Sangfu, iki ülke arasindaki askeri teknik isbirliginin gelistirilmesi konusunu ele aldi.

Göreve atanmasinin ardindan ilk yurt disi ziyaretini Rusya'ya yapan Li ile Soygu, baskent Moskova'da bir araya geldi.

Görüsmenin basinda konusan Soygu, iki ülke arasindaki stratejik iliskilerin en yüksek düzeyde oldugunu belirterek, "Rus ve Çin liderlerinin dünyadaki olaylar isiginda aldigi kararlar, ulusal kalkinma ve güvenlik alaninda uzun vadeli hedeflerin olusturulmasina vesile oluyor. Uluslararasi alandaki çabalarimizin koordinasyonu dünyadaki durumu dengeliyor ve çatisma potansiyelini azaltmaya yardimci oluyor." degerlendirmesinde bulundu.

Li ile görüsmenin önemine isaret eden Soygu, "Bu görüsmenin, savunma alaninda Rusya-Çin stratejik ortakligini daha da güçlendireceginden, küresel ve bölgesel güvenlik alanindaki güncel konulari açik açik ele almamizi saglayacagindan eminim." dedi.

Soygu, Rusya ve Çin silahli kuvvetleri arasinda askeri teknik alanindaki isbirliginin ileride daha da gelisecegi umudunu paylasti.

- "Çin-Rusya iliskileri yüksek düzeyde gelisiyor"

Çin Savunma Bakani Li de göreve atanmasinin ardindan ilk yurt disi ziyaretini Rusya'ya gerçeklestirdigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bu ziyaret, dis dünyaya ikili iliskilerinin yüksek düzeyde gelistigini, Çin ve Rusya silahli kuvvetlerinin stratejik isbirligini güçlendirme konusunda kararlilik oldugunu gösteriyor. Iki ülkenin silahli kuvvetleri, liderlerimizin vardigi anlasmalari kesinlikle dikkatlice uygulayacak, Çin ile Rusya arasindaki askeri teknik isbirligini gelistirecek ve yeni bir düzeye çikaracak."

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Çin Devlet Baskani Si Cinping, geçen ay Moskova'da bir araya gelmisti. Iki ülke liderinin katilimiyla Rus ile Çin heyetleri arasinda da görüsmeler yapilmis, sonrasinda iki ülke arasinda bazi bildiriler imzalanmisti.