"Perakende sirketleri tüketici taleplerindeki degisimi dikkate almali" önerisiFurkan Gençoglu- EY Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Kaan Birdal: - "Tüketiciler, arama motorlarini hizli bir sekilde, seffaf bilgileri ve ürün seçeneklerini toplamak için kullaniyor. Hiz ve konfora yönelik beklentiler gittikçe artiyor"
ISTANBUL (AA) - Uluslararasi danismanlik ve denetim sirketi EY (Ernst & Young), Future of Retail (Perakendenin Gelecegi) raporuyla tüketicilerin temel beklentilerine isik tutuyor, sirketlere içinde bulunulan yeni döneme yönelik öneriler sunuyor.
EY'den yapilan açiklamaya göre, rapor, perakendecilerin, müsteri odakli deger sunma konusunda her zamankinden daha fazla baski altinda olduguna dikkati çekiyor.
Rapor, perakendecilerin, tüketici beklentilerindeki degisimleri dikkate almalarini ve sunduklari degerlerin tüketiciler için ne anlama geldigini yeniden gözden geçirmeleri gerektigini gösteriyor.
Tüketicilerin markalardan hayatlarini daha kolay, daha iyi ve daha tatmin edici hale getirmelerini bekledigi aktarilan raporda, tüketici taleplerinin, markalar için yol gösterici nitelikte olan üç temel unsuru ortaya çikarttigi vurgulanarak, bu degerlere iliskin su bilgiler verildi:
"Görünmezlik: Perakendeciler; tüketicilerin ihtiyaç duydugu ürünlere istedikleri yerde ve zamanda rahatlikla ulasmalarini saglayarak hayatlarini kolaylastirabilir ve satin alma islemini neredeyse temassiz ve farkinda olmadiklari, otomatik bir süreç haline getirebilir.
Vazgeçilmezlik: Perakendeciler, tüketicilerin yasamini iyilestirmek için ürünleri birbiriyle baglantili ve bütünsel olarak paket hizmet halinde sunabilir. Ürün ve hizmetlerin bir ekosistem araciligiyla bir araya getirilmesi, tüketicilerin yasam tarzi odakli bütünsel önceliklerini çözmek için güven saglayabilir.
Samimiyet: Perakendeciler, tüketicilere kendilerini ve temel degerlerini yansitan daha iyi deneyimler sunarak daha tatmin edici hale gelebilir. Ayrica, kisisellestirilmis harika deneyimler sunmak sadakati arttirabilir."
- "Çevrimiçi deneyim yepyeni firsatlar yaratiyor"
Rapora göre markalar, tüketici ilgisini kazanmak ve korumak için bu üç deger unsurunu ideal bir sekilde harmanlayarak sunmali, müsterilere zaman kazandirmak için hiza, rahatliga ve verimlilige odaklanan bir yaklasim benimsemeli, ayrica, tüketici ihtiyaçlarina en iyi sekilde cevap verebilmek için hizmeti ve deneyimi rekabette farklilastirmali.
Diger yandan, çevrimiçi deneyim yepyeni firsatlar yaratiyor. Dogrudan tüketici (D2C) modeli, markalari giderek daha fazla "perakendeci" olmaya yönlendirirken, "özel etiket" kavrami perakendecilerin de giderek daha fazla markalasmasina olanak sunuyor.
Fiziksel ve dijital perakende satis kanallarinin hizla arttigi ve tedarik zincirlerinin hizla küresellestigi günümüzde, seçenek, seffaflik ve bulunabilirlik konularinda yükselis söz konusu. Bir zamanlar sadece birkaç marka ve birkaç magaza ile sinirli olan tüketici seçimi, simdi yeni ürünleri ve kanallari içeren zengin bir satin alma seçenegini kapsiyor.
EY raporu, perakendenin nasil evrimlesmesi gerektigini ve gelecekte önemli olacak deger önerilerinin sonuçlarini ele aliyor. Tüketiciye ihtiyaç duyduklari anda kolay ve hizli bir perakende deneyimi sunmak önem kazaniyor. Ayrica, ürünleri ve hizmetleri is ortaklari araciligiyla bir araya getirerek, tüketicilerin yasam tarzi odakli önceliklerini bütünsel olarak çözmek güven sagliyor. Bunlarin yani sira tüketiciler, kisisellestirilmis deneyimlere ve ortak degerlere önem veriyor.
- "Sosyal ve çevresel degerler, giderek daha belirleyici hale geliyor"
Açiklamada görüslerine yer verilen EY Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Kaan Birdal, perakendecilerin faaliyet tanimlarinda tüketicilerin artik daha merkezde yer aldigini belirterek, "Internet ortami daha fazla bilgi, seçenek ve seffaflik saglarken, çevrimiçi platformlar tüketicilere nelerin mümkün oldugunu göstererek beklentileri yeniden tanimliyor. Günümüzde hem dijital hem de fiziksel magazalar, deneyime yepyeni boyutlar kazandirmaya devam ediyor. Tüketicilerin ürünlere erisme ve satin alma seklini gelistirmeyi sürdürüyor." ifadelerini kullandi.
Birdal, tüketicilerin alisveris deneyimlerine deginerek, su degerlendirmeleri yapti:
"Bugün tüketiciler, diledikleri zaman, diledikleri yerde sürdürebildikleri ve kolayca tamamlayabildikleri alisveris deneyimlerini benimsiyor ve bu deneyimleri alisverislerinde giderek daha fazla tercih ediyor. Tüketiciler, arama motorlarini hizli bir sekilde, seffaf bilgileri ve ürün seçeneklerini toplamak için kullaniyor. Hiz ve konfora yönelik beklentiler gittikçe artiyor. Yani artik tüketici istedigini, istedigi zaman ve istedigi yerde görme olanagina sahip oluyor.
Sosyal ve çevresel degerler, tüketicilerin ne satin aldiklarindan kimden satin aldiklarina kadar giderek daha belirleyici hale geliyor. Markalar için basari ölçütü, sadece ürün satisina odakli basit bir islem olmaktan çikip, tüketiciyle güvenilir ve uzun vadeli iliski kurabilme yetenegiyle de tanimlaniyor. Perakende alanina yönelik degerli içgörüler sunan rapor, perakendecilerin, somut ve soyut degerler sunarak müsterilerinin hayatlarina dokunma ve entegre olmanin yollarini bulmasi gerektigini ortaya koyuyor."