Migros ve KAGIDER'den Hatay'daki kadin çiftçilere destekGökhan Yildiz- Migros Ticaret AS Icra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur:- "Bölgeden alim seferberligini ilk baslatan sirket olduk. Alimlari hizlica yerinde tespit etmek ve süreçleri yürütmek üzere ekiplerimizle bölgede üs kurduk"
ISTANBUL (AA) - Migros ve Türkiye Kadin Girisimciler Dernegi (KAGIDER), deprem bölgesinde tarim ve hayvancilikla ugrasan kadinlarin ihtiyaç ve beklentilerini anlamak üzere çalistay düzenledi.
Migros'tan yapilan açiklamaya göre, kadin üretici ve çiftçilerle gerçeklestirilen çalistayin degerlendirme raporu arastirma sirketi IPSOS tarafindan hazirlandi.
Rapor, bölgede tarimin yeniden canlandirilmasi için kisa ve orta vadeli beklentileri ortaya koyarken depremin ardindan olusan yeni sorunlari da açiga çikardi.
Çalistayda üretici ve çiftçiler, depremin isleri üzerindeki etkilerini, bu süreçteki ihtiyaçlarini ve is hayatlarini destekleyebilecek kisa ve orta vadeli beklentilerini aktardi. Olasi çözüm yollarinin masaya yatirildigi çalistaya, pamuk, misir, bugday, yas meyve, nektarin, kayisi, erik, narenciye ve sebzenin yani sira zeytin ve zeytinyagi üretimi yapan girisimciler ile süt ve süt ürünleri üreticileri katildi.
Çalistay raporuna göre, bölgede tarimin yeniden canlandirilmasi için yeni neslin çiftçilige kazandirilmasi gerekliligi ve markalasmanin önemi ortaya konurken, depremin ardindan isçi eksigi, üretim sahalarinin ve depolarin kaybi, araç ve ekipmanlarin hasar görmesi, hayvanlarin telef olmasi, potansiyel müsterilerin göçü gibi yeni sorunlarin da eklendigi görüldü.
Bu sorunlarin üretimi durma noktasina getirdigi, buna ragmen bölge halkinin büyük fedakarliklarla islerinin basinda olmaya, tarlalarini sürmeye devam ettikleri belirtildi.
- "Uzun vadede de ilk elden alimlarla bölgenin toparlanmasina katkida bulunacagiz"
Açiklamada görüslerine yer verilen Migros Ticaret AS Icra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur, deprem bölgesindeki üreticiler için ilk asamada üzerlerine düsen en önemli görevin emekle üretilen ürünlerin toplanmasini ve raflara çikabilmesini saglamak oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:
"Bölgeden alim seferberligini ilk baslatan sirket olduk. Alimlari hizlica yerinde tespit etmek ve süreçleri yürütmek üzere ekiplerimizle bölgede üs kurduk. Hatay limonu ile basladigimiz alimlar, farkli ürünlerle bugüne kadar 600 tona yaklasti. Meyve, sebze ve bakliyat alimlarinin yani sira deniz ve kültür baliginda da bölgeye öncelik verdik. Bugüne kadar 100 tona yakin balik alimi gerçeklestirdik. Uzun vadede de ilk elden alimlarla bölgenin toparlanmasina katkida bulunacagiz. Aldigimiz ürünleri, Migros magazalarimizin yani sira Macrocenter magazalarimizda özel bir köse hazirlayarak müsterilerimize sunacagiz. Ayrica gerçeklestirdigimiz çalistayin çiktilari konusunda da KAGIDER'le ilerleyecegiz. Türkiye'nin sürdürülebilir tarimina kol, kanat germek görevimiz. Bu kapsamda bölgeye yönelik çalismalarimizi artirarak sürdürecegiz."
- "Depremin olumsuz etkiledigi sektörler arasinda tarim da yer aliyor"
KAGIDER Baskani Emine Erdem de depremin olumsuz etkiledigi sektörler arasinda tarim sektörünün de yer aldigini vurguladi.
Erdem, "Bölgede ekonominin yeniden canlandirilmasinin anahtarlarindan biri de tarimin yeniden ayaga kaldirilmasi olacak. Bunun için bu sektörün bel kemigini olusturan kadinlarin ihtiyaçlarinin belirlenmesi ve desteklenmesi büyük önem tasiyor. Migros'la gerçeklestirdigimiz çalistayda tarim sektöründeki kadinlari dinledik, depremin isleri üzerindeki etkilerini, bu süreçteki ihtiyaçlarini ve is hayatlarini destekleyebilecek kisa ve orta vadeli beklentilerini anlamaya çalistik. Simdi el birligiyle tarimi ve bu sektörde bölgedeki kadin girisimcileri destekleme zamani. Türkiye gücünü birlestirir, dogru strateji ve politikalari uygularsa ülkemiz tarimda dünyada hak ettigi yeri alacaktir." degerlendirmesini yapti.
KAGIDER Baskan Yardimcisi Berrin Kuleli de tarimin, deprem bölgesi için lokomotif islevi gören bir sektör oldugunu, kadin çiftçilerin depremden önce de basta gelir-gider uçurumu olmak üzere birçok sorunla bogustugunu belirtti.
Kuleli, "Simdi daha da zor sartlarda islerini ayakta tutma mücadelesinin içindeler. Biz bu çalistayda, deprem bölgesinde yeniden toparlanma için ciddi bir potansiyel oldugunu ve girisimcilerin islerini sürdürmek, üretmeye devam etmek istediklerini, bu konuda kararli olduklarini gördük. Dolayisiyla verilecek her destek bu potansiyelin hayata geçmesine güçlü bir katki olacak." görüsünü bildirdi.