Libya’daki atil devlet sanayi tesisleri Türk is adamlarinin ilgisini çekiyorAydogan Kalabalik- MÜSIAD Libya Baskani Murtaza Karanfil:- “Libya’da 180’in üstünde devlet sanayi tesisi atil durumda”- Libya’nin dogusundaki Bingazi kentinde 29 Mayis-1 Haziran'da Türk ihraç ürünleri fuarinin düzenlenmesi planlaniyor

Libya’daki atil devlet sanayi tesisleri Türk is adamlarinin ilgisini çekiyorAydogan Kalabalik- MÜSIAD Libya Baskani Murtaza Karanfil:- “Libya’da 180’in üstünde devlet sanayi tesisi atil durumda”- Libya’nin dogusundaki Bingazi kentinde 29 Mayis-1 Haziran'da Türk ihraç ürünleri fuarinin düzenlenmesi planlaniyor

TRABLUS (AA) – AYDOGAN KALABALIK – Türk-Libya Is Adamlari Dernegi ile Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Libya Baskani Murtaza Karanfil, Libya’da önemli sayida devlet sanayi tesisinin çalismadigini söyledi.

AA muhabirine konusan Karanfil, "Su an Libya’da önceki yönetim döneminden kalma 180’in üstünde devlet sanayi tesisi atil durumda." dedi.

Bunlardan bazilarinin iyi durumda oldugunu ve Türk is adamlarinin ilgisini çektigini belirten Karanfil, "Tacura’daki sanayi bölgesinde devletin 7 tane tesisi var. 1977’de Libya burada kamyon, kamyonet montaj tesisi kurulmus. Bunlar o zamanin en iyi ekipmani ile kurulmus." diye konustu.

Bir hafta önce Konya’dan gelen MÜSIAD heyetiyle beraber Libya Basbakan Yardimcisi Ramazan Ebu Cinah ile görüstüklerini aktaran Karanfil, “Özellikle ülkenin güney kentleri ve Güney Kalkinma Ajansi Baskanligi ile toplantilar yaptik. Ebu Cinah, Fizan bölgesi belediye baskanlarini da çagirmisti. Gayet sicak karsiladilar ve ciddi projelerden bahsedildi. Güneyden Sahraalti Afrika’ya ticaret yolunu ve diger konulari degerlendirdik." dedi.

Karanfil, toplantiya 20’den fazla belediye baskaninin katildigini, bunlardan Bingazi’nin dogusunda yer alan Merc kenti Belediye Baskani'nin "Libya’nin kalkinmasi Türkiye ile olacaktir." dedigini ifade etti.

- Trablus’a Türk hastanesi kurulacak

Libya’da 35 yildir çalistiklarina ve Türkiye’de bu sayede 1500’den fazla istihdam sagladiklarina vurgu yapan Karanfil, “Libya bereketli bir yer.” ifadesini kullandi.

Saglik alanindaki çalismalarina deginerek Libya’da kuracaklari ikinci hastanenin yerini duyuran Karanfil, sunlari söyledi:

"Misrata’dan sonra ikinci hastaneyi açacagimiz yer Trablus. Libya saglik altyapisini kurmaya kadiriz, kadir bir ülkeyiz. Libya ve Türkiye’nin karsilikli kapida vize uygulamasi baslatmasi durumunda saglik, turizm ve ticari yönden önemli degisiklikler olacagina ve ivmenin yukari dogru çikacagina eminiz.

Libya’da Misir, Libya ve Türk is forumu düzenleme teklifi geldi. Libyalilar Türk-Misir yakinlasmasindan oldukça memnunlar. Ihtilafli oldugumuz ülkeler ile Libya üzerinde bir baris saglayabiliriz. Libya bir baris zemini olabilir."

- Türkiye’nin Libya’ya ihracatinda ilk sirada mücevherat ve hububat yer aliyor

Türkiye’nin Trablus Büyükelçiligi Ticaret Basmüsaviri Yusuf Yildiz da iki ülke arasindaki ticari iliskileri AA muhabirine degerlendirdi.

Yildiz Türkiye’nin Libya’ya ihracatinda ilk iki sirada mücevherat aksami ve hububat, ithalatta ise petrol ve petrol ürünleri ile hurdanin yer aldigini söyledi.

Yildiz, "Türkiye’nin Libya’ya ihracati 2020 yilinda 1,6 milyar, 2021’de 2,80 milyar ve 2022 yilinda da yine 2,84 milyar dolardir. Libya’dan ithalatimiz 2020’de 2 milyar, 2021’de 1,8 milyar ve 2022 yilinda ise 1,4 milyar dolar olarak gerçeklesmistir." ifadelerini kullandi.

Söz konusu yillarin ortalamasi alindiginda Libya ile dis ticaret hacminin 4,2 milyar dolar civarinda oldugunu kaydeden Yildiz, su bilgileri verdi:

"Türkiye’nin Libya’ya ihracatinda mücevherat aksami ile gida, hububat ve un yüzde 14'er, demir çelik ve mamul esya yüzde 13, plastik ve mamulleri yüzde 12, tekstil, giyim ve hali yüzde 11, mobilya ve yatak takimlari yüzde 8, kazan ve makinalar yüzde 6, elektrikli makinalar ise yüzde 5’ini olusturmaktadir.

Libya’dan ithalatimizin yüzde 57’sini ham petrol olustururken, ikinci sirada yüzde 33 ile demir hurda yer almaktadir. Ancak hurda ile ilgili bu oran 2020 ve 2021 yillari için geçerlidir. Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanligi, 2022 yilinda hurda ihracatini, ihracati yasak olan ürünler kapsamina almistir."

- Bingazi’de Türk ihraç ürünleri fuari düzenlenecek

Ticaret Basmüsaviri Yildiz, Libya’nin dogusundaki Bingazi kentinde 29 Mayis-1 Haziran tarihleri arasinda Türk ihraç ürünleri fuari düzenlemeyi planladiklarini açikladi.

Libya’nin Türkiye Ticaret Bakanligi tarafindan hedef pazar olarak kabul edildiginin altini çizen Yildiz, basvurularin toplandigini ve Bingazi’deki fuara Türkiye’den 35 civarinda firmanin katilacagini söyledi.