Libya’da kayboldugu duyurulan 2,5 ton dogal uranyumun bulundugu açiklandiAydogan Kalabalik,Muhammed Emin Canik

Libya’da kayboldugu duyurulan  2,5 ton dogal uranyumun bulundugu açiklandiAydogan Kalabalik,Muhammed Emin Canik

TRABLUS (AA) - Libya'nin dogusundaki silahli güçlerin lideri Halife Hafter'e bagli kuvvetler, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinin (UAEA) dün kayboldugunu açikladigi uranyumu buldugunu duyurdu.

Halter'e bagli kuvvetlerin Manevi Yönlendirme Dairesi Baskani Tümgeneral Halid el-Mahcub, yaptigi açiklamada, söz konusu 2,5 ton uranyumun Çad sinirina 5 kilometre mesafede bir depoda oldugunu söyledi.

Mahcub, UAEA, uzman gönderene kadar uranyumu koruyacaklarini ifade etti.

UAEA ile koordineli çalistiklarini aktaran Mahcub, Ajansin daha önce söz verdigi koruyucu giysi ve maske ihtiyacini ise karsilamadigini belirtti.

Mahcub, UAEA Baskan Yardimcisi Massimo Aparo'nun kendilerine uranyumu kaçiran kisilerin maddenin ne kadar tehlikeli oldugunu bilmemeleri üzerine islerine yaramadigi için biraktigini söyledigini aktardi.

UAEA'nin 2020'de Libya'nin güneyindeki uranyum sahasini ziyaret ettigini hatirlatan Mahcub, Ajansin söz konusu uranyum miktarini ayirdigini ve depoyu mühürledigini animsatti.

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansindan (UAEA) dün yapilan açiklamada, Libya'da 2,5 ton dogal uranyum içeren 10 varilin daha önce yetkililerce bildirilen konumda bulunamadigi belirtilmisti.