Kremlin'den "Tolyatti-Odessa amonyak boru hattina sabotaj" degerlendirmesiEmre Gürkan Abay- Kremlin Sözcüsü Peskov: - "Söz konusu saldiri Tahil Koridoru Anlasmasi'ni olumsuz etkileyebilir"

Kremlin'den "Tolyatti-Odessa amonyak boru hattina sabotaj" degerlendirmesiEmre Gürkan Abay- Kremlin Sözcüsü Peskov: 
- "Söz konusu saldiri Tahil Koridoru Anlasmasi'ni olumsuz etkileyebilir"

MOSKOVA (AA) – Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Tolyatti-Odessa amonyak boru hattinin havaya uçurulmasinin Tahil Koridoru Anlasmasi'ni olumsuz etkileyebilecegini belirterek " (Boru hattinin açilmasi) Bu konu, anlasmanin bizi ilgilendiren yarisinin ayrilmaz bir parçasi olarak ortaya çikmisti.” dedi.

Peskov, baskent Moskova’da gazetecilere yaptigi açiklamada, Harkov bölgesi yakinlarinda Tolyatti-Odessa amonyak boru hattina yönelik sabotaji degerlendirdi.

Boru hattinda meydana gelen hasara iliskin bilgi sahibi olmadiklarini anlatan Peskov, “Ukrayna’nin da hattin topraklarinda kalan kismiyla ilgili ileride ne yapacagini bilmiyoruz.” ifadesini kullandi.

Söz konusu sabotajin Tahil Koridoru Anlasmasi'ni etkileyip etkilemeyecegine yönelik soruyu yanitlayan Peskov, “Bu anlasmayi yalnizca olumsuz etkileyebilir. (Boru hattinin açilmasi) Bu konu, anlasmanin bizi ilgilendiren yarisinin ayrilmaz bir parçasi olarak ortaya çikmisti. Bu nedenle, anlasmanin devami açisindan çok karmasik bir durum diyebiliriz.” yorumunda bulundu.

Rusya Savunma Bakanligi, dün yaptigi açiklamada, Ukraynali sabotaj ve kesif grubunun Harkov bölgesi yakinlarinda Tolyatti-Odessa amonyak boru hattini havaya uçurdugunu duyurmustu.

Istanbul’da 22 Temmuz 2022'de imzalanan Tahil Koridoru Anlasmasi'nda Rusya’dan gelen, Ukrayna üzerinden geçerek Karadeniz’e inen Tolyatti-Odessa amonyak boru hattinin kullanima açilmasi da yer aliyordu.

Ancak Rusya, Ukrayna’nin bu hattin kullanimina açilmasina izin vermedigini belirterek, anlasma geregi boru hattinin eski haline getirilmesini istiyor.