Kremlin: NATO'nun Rus sinirlarina yakinlasmasina karsi gerekli önlemler aliniyorDmitri Chirciu

Kremlin: NATO'nun Rus sinirlarina yakinlasmasina karsi gerekli önlemler aliniyorDmitri Chirciu

MOSKOVA (AA) - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, NATO'nun Rus sinirlarina dogru genisledigini belirterek "NATO sinirlarimiza her sefer yakinlastiginda güvenligimizi saglamak için gerekli önlemleri aliyoruz." dedi.

Peskov, baskent Moskova'da, gazetecilere gündemdeki konulara dair açiklamalarda bulundu.

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Cumhurbaskanligi Sözcüsü Ibrahim Kalin ile görüsmesine iliskin soruyu yanitlayan Peskov, "Gerçekten böyle bir görüsme oldu. Akkuyu dahil ülkelerimizin gündeminde olan büyük projelerin hayata geçirilmesi konusu ele alindi." diye konustu.

Peskov, Putin'in Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 27 Nisan'da taze nükleer yakitin tesise gelmesi ve santralin "nükleer tesis" statüsü kazanmasi nedeniyle düzenlenecek törene katilip katilmayacagi yönündeki sorusuna, "Rusya, bu törende gerekli sekilde temsil edilecek." yanitini verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, "Rusya'nin nükleer silah konusunda bos vaatlerde bulundugu ve eylemlerinin dikkatlice takip edilmesi gerektigi" yönündeki açiklamalarina iliskin Peskov, "NATO, Rus sinirlarina dogru genisliyor. Askeri altyapisiyla NATO sinirlarina yaklasan, Rusya degil. Bu hareket bize sikinti yaratiyor ve güvenligimizle ilgili endise yaratiyor. NATO sinirlarimiza her sefer yakinlastiginda güvenligimizi saglamak için gerekli önlemleri aliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Sirbistan'in NATO ülkeleri ile askeri tatbikatina deginen Peskov, bunu dikkatlice takip edeceklerini belirterek "Sirbistan'i Rusya'ya karsi pozisyon sergileyenlerin safina çekmek için girisimlerde sürekli bulunuluyor. Belgrad, korkunç ve benzeri görülmemis baski altinda bulunuyor." ifadelerini kullandi.

Sözcü Peskov, Ukrayna Devlet Baskani Volodimir Zelenskiy'nin "gelecekte Ukrayna ile Polonya arasinda sinirin kaldirilacagi" yönündeki açiklamasina da degerlendirerek "Eger Zelenskiy Ukrayna'nin Polonya tarafindan ele geçirilmesini mi kastediyor bunu anlamak gerekiyor. Bu pek anlasilmiyor." dedi.