Kolombiyali ünlü ressam ve heykeltiras Botero'nun cenazesi veda için ülkesine getirildiSinan Dogan

Kolombiyali ünlü ressam ve heykeltiras Botero'nun cenazesi veda için ülkesine getirildiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Monako Prensligi'ndeki evinde 91 yasinda hayatini kaybeden Kolombiyali ünlü ressam ve heykeltiras Fernando Botero'nun cenazesi, veda için ülkesine getirildi.

Baskent Bogota'daki El Dorado Uluslararasi Havalimani'nda, kizi Lina Botero ve Kültür Bakani Juan David Correa tarafindan karsilan Botero'nun naasi, cenaze araciyla Kongre binasina götürüldü.

Kültür Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Botero'nun cenazesi 24 Eylül'e kadar veda için halkin ziyaretine açik olacak.

Ziyaretin tamamlanmasinin ardindan ünlü heykeltiras için adina yapilan Botero Müzesi'nde ayin düzenlenecek, konser verilecek.

Botero'nun cenazesi, dogdugu sehir Medellin'de de 26 ve 27 Eylül'de halk tarafindan ziyaret edilebilecek.

Fernando Botero, Kolombiya'da Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Gabriel Garcia Marquez ile birlikte 20. yüzyilin en önemli sanatçilari arasinda kabul ediliyor.

Sanatçi için 28 Eylül'de düzenlenecek anma töreninin ardindan naasinin yakilacagi, küllerinin ise Italya'da Pietrasanta kasabasindaki esinin yanina defnedilecegi bildirildi.

- Botero'nun ölümü

Saglik sorunlari nedeniyle bir süre Monako Prensligi'ndeki tip merkezinde tedavi gören Botero, kendi istegiyle evine nakledildikten birkaç gün sonra 15 Eylül'de zatürreye bagli solunum sorunlari nedeniyle yasamini yitirmisti.

- Botero'nun Kolombiya için önemi

Resim, heykel ve çizimleriyle dünyada büyük söhret kazanan Botero, Kolombiya ulusal tarihinin en büyük sanatçisi kabul ediliyor.

Fernando Botero'nun "Atli Adam" heykeli, 2022'de New York'taki Christie's müzayedesinde 4,3 milyon dolara satilarak rekor kirdi.

Botero'nun ülkesinde yillardir süren siddeti tasvir ettigi "Geçit Töreni", "Araba Bombasi", Hüzün", "Aglayan Kadin" ve "Düsen Adam" adli yagli boya eserleri, Kolombiya ve dünyada büyük ses getirdi.

Sanatçinin eserleri ve heykelleri, Medellin'in sehir meydaninda ve baskent Bogota'da adina açilan Botero Müzesi'nde her gün yüzlerce yerli ve yabanci ziyaretçinin akinina ugruyor.

Botero, 19 Nisan 1932'de Antioquia yönetim bölgesinin baskenti Medellin'de dünyaya geldi.